ΑΘΗΝΑ
09:45
|
02.05.2024
Δραματική έκκληση για ανάσχεση των επιδρομών απηύθυναν αξιωματούχοι του ΟΗΕ μετά τους νέους βομβαρδισμούς.
Νοσοκομείο στο Χαρτούμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αεροπορικές επιδρομές προχώρησαν σήμερα δυνάμεις της σουδανικής πολεμικής αεροπορίας στην πρωτεύουσα του Νότιου Νταρφούρ, Νιάλα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 40 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και γιατρούς που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι επιδρομές έγιναν σε δύο λαϊκές αγορές και σε πολλές συνοικίες της Νιάλα.

Αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν παράλληλα και στην πρωτεύουσα Χαρτούμ αλλά και στην πόλη Ελ Φάσερ του βόρειου Νταρφούρ.

Από πρόσφατο βομβαρδισμό στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ

Η Κλεμεντίν Νκουέατα-Σαλάμι, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν, απηύθυνε δραματική έκκληση στο σουδανικό στρατό να σταματήσει τις επιδρομές (που γίνονται μετά από εκείνες της Κυριακής στο Χαρτούμ που προκάλεσαν το θάνατο άλλων 46 ανθρώπων) και «να λυπηθεί τους αμάχους».

Από τις 15 Απριλίου, στις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης έχουν σκοτωθεί 7.500 άνθρωποι. Μέσα σε έναν μήνα, περισσότεροι από 50.000 αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Νιάλα, όπου τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών είναι σχεδόν μόνιμα εκτός λειτουργίας, λόγω των σφοδρών μαχών.

Η επίσκεψη του στρατηγού Μπουρχάν στην Τουρκία

Στο φόντο των πολύνεκρων επιδρομών και ενός μαραθώνιου παζαριού που έχει ξεκινήσει ο Σουδανός επικεφαλής της «μεταβατικής» κυβέρνησης, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, με Αίγυπτο, Ερυθραία, Νότιο Σουδάν, Κατάρ, μετέβη σήμερα στην Τουρκία για συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θεωρείται «σύμμαχός» του.

Ο Σουδανός στρατηγός Α.Φ. Μπουρχάν

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ, πρόκειται για το πέμπτο ταξίδι του Σουδανού στρατηγού στο εξωτερικό μέσα στις τελευταίες βδομάδες. Συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Αλί αλ Σαντίκ, τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, στρατηγό Άχμεντ Ιμπραχίμ Μουφάνταλ και τον γενικό διευθυντή των Σουδανικών Αμυντικών Βιομηχανιών, στρατηγό Μιργάνι Ιντρίς Σουλεϊμάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα