ΑΘΗΝΑ
04:10
|
02.05.2024
Σε αντίθεση με τη Βαρσοβία, η Σόφια δηλώνει ανοιχτή σε μια «αλληλεγγύη» προς την Ουκρανία και… ο Ζελένσκι δηλώνει «ευγνώμων».
Η Σόφια αίρει την απαγόρευσή της για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βουλγαρία αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, την ημερομηνία λήξης της εν λόγω ρήτρας που είχε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σόφια «δεν στηρίζει» μια παράταση των περιορισμών, ορίζει ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας με ευρεία πλειοψηφία (124 ψήφους από 197 παρόντες βουλευτές) με πρωτοβουλία της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Το κείμενο κάνει λόγο για «αλληλεγγύη με την Ουκρανία» και την ανάγκη να «υπάρξει εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα».

Υπενθυμίζεται πώς τον περασμένο Απρίλιο, η Ε.Ε. είχε επιτρέψει σε πέντε κράτη-μέλη -τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία- να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους, υπό τον όρο να μην εμποδίζουν τη διαμετακόμισή τους σε άλλες χώρες. Αυτό έγινε με στόχο την προστασία των δικών τους αγροτών, που απέδιδαν σε αυτές τις εισαγωγές την πτώση των τιμών στις δικές τους εγχώριες αγορές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε «ευγνώμων» προς τη Βουλγαρία για το ότι δεν παρέτεινε τους περιορισμούς στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Ευχαριστώ τον (πρωθυπουργό) Νικολάι Ντένκοφ και την ομάδα του καθώς και τους Βούλγαρους βουλευτές που υποστήριξαν αυτή την κίνηση. Η Βουλγαρία δίνει ένα παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης», έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα X, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Εν αντιθέσει η Πολωνία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρατείνει μονομερώς την απαγόρευση.

Διαβάστε επίσης:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα