ΑΘΗΝΑ
18:19
|
12.05.2024
Το βίντεο σχολιάζεται ως γκροτέσκο, ωστόσο, τα άρθρα του ουκρανικού Π.Κ. γύρω από την «άρνηση» της ρωσικής επιθετικότητας και την εξύβριση του στρατού εγείρουν ανησυχίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ένα βίντεο που έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια εκπρόσωπος της Εδαφικής Άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε πως οι «προπαγανδιστές της Ρωσίας» θα «κυνηγηθούν» για τα εγκλήματά της.

Το βίντεο προέρχεται από την εκπομπή της Σάρα – Άστον Σιρίλο «Russia Hates The Truth» και αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στο X (πρώην Twitter). Η Σιρίλο είναι μια τρανς Αμερικανίδα που κατετάγη εθελοντικά στον ουκρανικό στρατό και τον Μάρτιο προήχθη σε εκπρόσωπος της Εδαφικής Άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την αγγλική γλώσσα.

Η Σιρίλο έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς των ΗΠΑ, όπου εξαίρει την Ουκρανία για την ανοικτότητά της στα τρανς άτομα και την ελευθεροτυπία της.

Η προηγούμενη φορά που η Σιρίλο απασχόλησε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν το 2021 όταν κυκλοφόρησε αρχεία συνομιλιών από την περίοδο που δούλευε με Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους, τεκμηριώνοντας προσπάθειες στρατολόγησης μελών της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys.

«Την επόμενη εβδομάδα τα δόντια των Ρώσων διαβόλων θα τρίξουν όσο ποτέ και τα λυσσασμένα στόματά τους θα αφρίσουν με ανεξέλεγκτη φρενίτιδα, καθώς ο πλανήτης θα δει έναν αγαπημένο προπαγανδιστή του Κρεμλίνου να πληρώνει για τα εγκλήματά τους», ακούγεται να λέει η εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού. «Αυτή η μαριονέτα του Πούτιν θα είναι μόνο η πρώτη. Όλοι οι προπαγανδιστές του εγκληματικού πολέμου της Ρωσίας θα κυνηγηθούν και θα αποδοθεί δικαιοσύνη, καθώς εμείς στην Ουκρανία καθοδηγούμαστε σε αυτή την αποστολή από την πίστη στον Θεό, την ελευθερία και την πλήρη απελευθέρωση», κατέληξε.

Εικασίες θέλουν ο «προπαγανδιστής», στον οποίο αναφέρεται, να είναι ο Αμερικανο-Χιλιανός δημοσιογράφος Γκονζάλο Λίρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Helsinki Times στις αρχές του περασμένου Μαΐου, ο Λίρα, κάτοικος Χαρκόβου, συνελήφθη από την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) με την υποψία ότι τρέφει φιλορωσικά αισθήματα.

Στις 5 Μαΐου, ο ιστότοπος της SBU δημοσίευσε μια δήλωση στα ουκρανικά με τίτλο «Η SBU συνέλαβε έναν ξένο μπλόγκερ στο Χάρκοβο που αρνήθηκε τα εγκλήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προσέβαλε Ουκρανούς υπερασπιστές».

Η SBU κινηματογράφησε τη σύλληψη του Λίρα, από βαριά οπλισμένους πράκτορες. Η μουσική με την οποία επενδύθηκε το βίντεο χαμηλώνει αρκετά για να ακουστούν τα λόγια ενός μέλους των ειδικών δυνάμεων να λέει στον Λίρα: «Καλώς ήρθες στην Ουκρανία».

Όπως σημείωναν τότε οι Helsinki Times, τον Μάρτιο του 2022, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας θέσπισε 14 νόμους για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, συμπεριλαμβανομένων δύο που τροποποιούν τη νομοθεσία για τη δραστηριότητα πληροφοριών. Αυτοί οι νόμοι απαγορεύουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να δικαιολογούν ή να νομιμοποιούν την άρνηση της ένοπλης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κατοχή των εδαφών της. Επίσης απαγορεύουν την εξύμνηση ατόμων που εμπλέκονται στην επιθετικότητα ή τη διοίκηση κατεχόμενων περιοχών.

Οι Helsinki Times υπογράμμιζαν επίσης τότε, πως ο Ουκρανικός Ποινικός Κώδικας περιέχει πλέον το άρθρο 435-1, το οποίο θεσπίζει ευθύνη για απειλές ή εξύβριση στρατιωτικού προσωπικού και των οικογενειών τους, και το άρθρο 436-2, το οποίο αφορά τη δικαιολόγηση ή άρνηση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, την κατοχή ουκρανικών εδαφών και την εξύμνηση όσων εμπλέκονται στην επίθεση ή την κατοχή, με τις ποινές για αυτά τα αδικήματα να κυμαίνονται από κράτηση 6 μηνών έως φυλάκιση έως και 8 ετών.

«Αν και είναι αλήθεια ότι ο Λίρα έχει επικρίνει το καθεστώς Ζελένσκι και τον οκταετή βομβαρδισμό κατοίκων του Ντονμπάς από το Κίεβο, δεν έχει συμμετάσχει σε άλλες δραστηριότητες εκτός από την άσκηση του δικαιώματός του στην ελευθερία του λόγου ως πολίτης και δημοσιογράφος», επισήμαναν οι Helsinki Times, προσθέτοντας πως «Είτε συμφωνούμε είτε όχι με τις απόψεις του Λίρα, η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να περιοριστεί, ειδικά σε περιόδους σύγκρουσης. Αυτές είναι οι αξίες που ισχυριζόμαστε ότι υπερασπιζόμαστε».

«Η πρόσφατη εφαρμογή από την Ουκρανία νόμων που ποινικοποιούν τη διαφωνία, απαγορεύουν τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, εθνικοποιούν τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και διώκουν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία για τη διατήρηση της κανονικής κοινωνίας με τη Μόσχα, έχει εγείρει ανησυχίες στους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου. Αυτές οι ενέργειες έχουν επικριθεί ότι υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και δημιουργούν ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελευθερία της έκφρασης», συμπλήρωνε το δημοσίευμα.

Η γενικότητα του τι θα πει «αρνητής» της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά και το ότι πιθανώς μια καταδίκη του Λίρα να δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για μια τόσο ευρεία κατηγορία, προβληματίζει ιδιαιτέρως.


Το βίντεο της εκπροσώπου του ουκρανικού στρατού σχολιάστηκε από τη Μόσχα. Ο Βαλέρι Φαντέφ, πρόεδρος του ρωσικού προεδρικού συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχολίασε, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, πως ο «υπερβολικός» τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε δε σημαίνει ότι η απειλή θα πρέπει να υποτιμηθεί, στο βαθμό που έγινε από εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού.

«Λαμβάνοντας υπόψη το θλιβερό ιστορικό αποπειρών κατά της ζωής Ρώσων δημοσιογράφων και δημοσίων προσώπων… οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας θα πρέπει να δώσουν προσοχή», υποστήριξε.

Αν και το βίντεο της Σιρίλο σχολιάζεται ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα ως γκροτέσκο, το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας δεν έχει αποστασιοποιηθεί από αυτό.

Σημειώνεται ότι ο ιστότοπος Μyrotvorets, που χαρακτηρίζεται ως μια «λίστα προγραφών» και στοχοποιεί «εχθρούς της Ουκρανίας» συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Στο παρελθόν, ο ιστότοπος έχει στοχοποιήσει ως «εχθρούς της Ουκρανίας» βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και τον τραγουδοποιό και ιδρυτή των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψέματα από τον πρωθυπουργό για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια»

Πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας – Απάντηση από το ΥΠΕΞ

Προεδρικές εκλογές στην Λιθουανία εν μέσω ανησυχιών για το ουκρανικό

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι άμαχοι αγνώστων λοιπών στοιχείων στη Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα