ΑΘΗΝΑ
10:08
|
03.05.2024
Με επιστολή του, ο σύλλογος χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απόφαση της υπουργού να ανακαλέσει την παραχώρηση του κτιρίου που στεγάζει τον ΣΕΑ.
Το κτίριο του ΣΕΑ στην Αθήνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ανακοίνωσή του, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ εναντιώνεται στην «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να ανακαλέσει την παραχώρηση του κτιρίου που στεγάζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με πρόσχημα την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του ΣΕΑ για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.

Εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ:

Με έκπληξη εν μέσω του θέρους, πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη βάσει της οποίας ανακαλείται η παραχώρηση του κτηρίου επί της οδού Ερμού 134 -136 το στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Το πρόσχημα της απαράδεκτης αυτής απόφασης ήταν πως στο κτήριο του ΣΕΑ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.

Η εν λόγω Υπουργική απόφαση αποτελεί, όσο δεν ανακαλείται, ενέργεια που βάλλει ευθέως κατά της Δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας του συνδικαλισμού και συνιστά αδιαμφισβήτητα ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα λειτουργίας ενός συλλόγου και πιθανά προοιωνίζει την βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ να καθυποτάξει κάθε φωνή που διατυπώνει διαφορετική από την αρεστή σε αυτήν άποψη. Η επίκληση του περιεχομένου της εκδήλωσης για την «τιμωρία» ενός συλλόγου δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε καμία δημοκρατική χώρα.

Στο κτήριο του ΣΕΑ έχουν φιλοξενηθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις για ζητήματα αρχαιολογικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, από την αρχή της παραχώρησής του από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη το 1982, στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης του ΥΠΠΟ στην Πλάκα και το ιστορικό κέντρο για την ανάπλασή του (απαλλοτρίωση κτιρίων, απόδοσή τους σε υπηρεσίες, σωματεία και ιδρύματα). Στο ίδιο πλαίσιο, το ΥΠΠΟ έχει παραχωρήσει κτήρια και σε άλλους συλλόγους ακόμα και στην ΑΔΕΔΥ για την στέγαση του ερευνητικού ινστιτούτου της ΑΔΕΔΥ «Κοινωνικό Πολύκεντρο». Με το σκεπτικό της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε, θα μπορούσε η Υπουργός Πολιτισμού να άρει την παραχώρηση και σε άλλα σωματεία ή στην ΑΔΕΔΥ, γιατί πραγματοποιούν εκδηλώσεις που αντίκεινται στην πολιτική της κυβέρνησης;

Στη δημοκρατία, οι θέσεις ενός συνδικαλιστικού και επιστημονικού φορέα είναι θεμιτό και αναμενόμενο να μην ταυτίζονται πάντα με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία δικαιούνται να παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο και να χρησιμοποιεί τη δύναμη που έχει, επειδή δεν συμφωνεί με τις απόψεις που αυτό εκφράζει, ή ακόμη χειρότερα, με το περιεχόμενο μιας εκδήλωσης.

Ο Ενιαίος Σύλλογος συμπαρατάσσεται με τους δεκάδες συλλόγους και φορείς που με ψηφίσματά τους ζητούν να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση που θα οδηγήσει σε έξωση από το κτήριο τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και ζητά:

● να ανακληθεί άμεσα η εκδικητική Υπουργική Απόφαση περί ανάκλησης της παραχώρησης του κτηρίου στον ΣΕΑ,

● να παραμείνει το κτήριο ως τοπόσημο δημόσιου διαλόγου, ελεύθερης και ακώλυτης ανταλλαγής απόψεων για όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους,

● να σταματήσει κάθε ενέργεια της υπουργού Πολιτισμού και της κυβέρνησης που παραβιάζει τον Ν.1264/82, να γίνεται απόλυτα σεβαστή η ανεξαρτησία των συνδικαλιστικών σωματείων στο ΥΠΠΟΑ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα