Οι κάτοικοι της κατεστραμμένης λιβυκής πόλης Ντέρνα, στα παράλια της Μεσογείου, συνεχίζουν να αναζητούν απεγνωσμένα συγγενείς και φίλους, καθώς τα σωστικά συνεργεία κάνουν έκκληση για περισσότερους σάκους για πτώματα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε, την Κυριακή, η κακοκαιρία Daniel.
Ένα μεγάλο τμήμα της παραθαλάσσιας πόλης έχει μετατραπεί σε ερείπια, καθώς το ορμητικό ρεύμα του ποταμού που υπερχείλισε στην περιοχή δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, υπολοχαγός Τάρεκ αλ Χάρατζ, ανέφερε χθες Τετάρτη στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 3.840 θάνατοι. Ανάμεσά τους είναι τουλάχιστον 400 αλλοδαποί, κυρίως από το Σουδάν και την Αίγυπτο.
Εν τω μεταξύ, ο Χισέμ Αμού Χιουάτ, υπουργός πολιτικής αεροπορίας στη ανατολική διοίκηση έκανε λόγο, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, για περισσότερους από 5.300 νεκρούς μέχρι στιγμής, εκτιμώντας ότι ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά έως και να διπλασιαστεί.
Χειρότερη όλων των εκτιμήσεων, εκείνη του δημάρχου της κατεστραμμένης πόλης Αμπντουλμενάμ αλ Γκάιθι που μιλώντας στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ανέφερε ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 18.000 έως 20.000, με βάση την έκταση των περιοχών που καταστράφηκαν από την πλημμύρα.Ομάδες διάσωσης έχουν φτάσει από την Αίγυπτο, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και το Κατάρ, δήλωσε ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι υπάρχουν φόβοι για ξέσπασμα επιδημίας λόγω του μεγάλου αριθμού πτωμάτων που παραμένουν κάτω από τα ερείπια και στο νερό.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης περιπλέκονται από βαθιά πολιτικά ρήγματα στη χώρα των επτά εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχει ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και βρίσκεται σε πόλεμο συνεχώς μετά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Μια διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) εδρεύει στην Τρίπολη, στα δυτικά, ενώ μια παράλληλη διοίκηση λειτουργεί στα ανατολικά, όπου βρίσκεται η Ντέρνα.