ΑΘΗΝΑ
00:53
|
29.11.2023
Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Ο χώρος στον οποίο θα ανεγερθεί το υδροηλεκτρικό έργο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πράσινο φως για την ανέγερση και εκμετάλλευση σημαντικού υδροηλεκτρικού έργου της ΔΕΗ στη Βόρεια Μακεδονία, αξίας περίπου ενός δις. ευρώ, έδωσε απόψε το υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια.

Κατά τη συνεδρίασή του ενέκρινε την κατοχύρωση ανέγερσης και εκμετάλλευσης του έργου υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ – Archirodon. Η κοινοπραξία αυτή θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», αξίας ενός δισ. ευρώ, σε σύμπραξη με το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας.

Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο και θα κατέχει ποσοστό 33%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon πρέπει, εντός τριών μηνών, να συμπράξει συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.

Η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon ήταν η μοναδική, η οποία είχε υποβάλλει ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, στον τελευταίο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Είχαν προηγηθεί, από το 2006, 13 δημοπρασίες από τη μεριά του Δημοσίου της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου Cebren, οι οποίες είχαν αποβεί όλες άγονες για διάφορους λόγους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο κέρμα δύο ευρώ αφιερωμένο στον μαθηματικό Καραθεοδωρή

Παρατείνουν την αποχή ως τις 11 Δεκέμβρη οι συμβολαιογράφοι

Η νίκη του Βίλντερς απειλεί τα σχέδια της Μελόνι

Το χρονικό μιας κλοπής που οδήγησε στον σημερινό πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα