ΑΘΗΝΑ
02:53
|
02.05.2024
Αντιπροσωπεία Υεμενιτών Χούθι και διπλωματών από το Ομάν αναμένονται απόψε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης μίας μόνιμης εκεχειρίας που θα φέρει το τέλος του καταστροφικού πολέμου της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη θα βολιδοσκοπήσουν από απόψε στο Ριάντ τα μέλη αντιπροσωπείας Υεμενιτών απεσταλμένων των Χούθι και διπλωματών από το Ομάν (σουλτανάτο που είναι γνωστό σαν «η Ελβετία της Μέσης Ανατολής» γιατί μεσολαβεί διπλωματικά και δρα στην κατεύθυνση εκτόνωσης εντάσεων και επίλυσης κρίσεων).

Οι διπλωμάτες από το Ομάν έφθασαν στη Σαναά (πρωτεύουσα της Υεμένης) σήμερα και αναχώρησαν μαζί με τους Χούθι για το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Κατεστραμμένες συνοικίες της Σαναά από τον πόλεμο

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αξιωματούχων Υεμενιτών Χούθι στη Σαουδική Αραβία αφότου ανατράπηκε η κυβέρνηση του Προέδρου Χάντι στη Σαναά και ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015 η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της για την «αποκατάσταση» της νόμιμης κυβέρνησης.

Εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη μαραθώνιες διπλωματικές διαπραγματεύσεις πάντα με τη μεσολάβηση του Ομάν ανάμεσα σε Σαουδάραβες υπουργούς και αξιωματούχους των Χούθι, παράλληλα με τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ.

Βασικό θέμα στις αποψινές συναντήσεις στο Ριάντ θα είναι η επαναλειτουργία των λιμανιών και του αεροδρομίου της Σαναά που ελέγχει η κυβέρνηση των Χούθι που έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα της χώρας. Θα συζητηθεί επίσης η καταβολή μισθοδοσίας στους δημόσιους υπαλλήλους από τα έσοδα που επιφέρει η παραγωγή πετρελαίου, αλλά και θέματα που αφορούν τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Υεμένης και την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από το έδαφός της.

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Υεμένη δείχνουν να γίνονται πιο εντατικές και σοβαρές αφότου Ιράν και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο στο Πεκίνο συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα