ΑΘΗΝΑ
04:12
|
03.05.2024
Σε γεωπολιτικό σταυροδρόμι ο διάσημος τουριστικός προορισμός, ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών.
30 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι βρίσκονται οι Μαλδίβες, ο τουριστικός παράδεισος του ινδικού αρχιπελάγους, εν όψει του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Με τον νικητή των εκλογών του περασμένου Σαββάτου να έχει βάλει στόχο να απομακρυνθεί από την επιρροή της Ινδίας και να οικοδομήσει ισχυρότερους δεσμούς με την Κίνα, το νησιωτικό έθνος που βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας θέση στη μέση του Ινδικού Ωκεανού πάνω σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους ναυτιλιακούς δρόμους ανατολής-δύσης στον κόσμο, αναγκάζεται να πάρει σοβαρές αποφάσεις.

Οι εκλογές για την αλυσίδα των ατόλων –που βρίσκονται διάσπαρτες σε έκταση περίπου 800 χιλιόμετρων πάνω στον ισημερινό – πραγματοποιούνται στη σκιά της αυξανόμενης δυτικής ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, με την αντίπαλη Ινδία να είναι μέρος της Quad, της στρατηγικής συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Ο νικητής του πρώτου γύρου το περασμένο Σάββατο, Μοχάμεντα Μουίζου, είναι ο προστατευόμενος του πρώην ηγέτη Αμπντουλά Γιαμέν, ο οποίος, όσο ήταν στην εξουσία, οδήγησε το αρχιπέλαγος προς την τροχιά του Πεκίνου και στη συμμετοχή στο πρόγραμμα Belt and Road της Κίνας.

Ο Μουίζου κέρδισε λίγο περισσότερο από το 46% των ψήφων, με τον νυν πρόεδρο Ιμπραχίμ Μοχάμεντ Σόλι, ο οποίος είναι υπέρμαχος της αποκατάστασης των δεσμών με την Ινδία να περιορίζεται στο 39%.

Δήμαρχος της πρωτεύουσας και πρώην υπουργός Υποδομών, ο Μουίζου, σε κάθε ευκαιρία τονίζει τις σχέσεις του με το Πεκίνο και επαινεί την ηγεσία του μέντορά του Αμπνουλά Γιαμέν, ο οποίος είχε πάρει μεγάλα δάνεια από το Πεκίνο για κατασκευαστικά έργα κατά τη διάρκεια της αυταρχικής διακυβέρνησής του, μια απόφαση που καταδικάστηκε από τους αντιπάλους ως διπλωματία που έσυρε τη χώρα στην παγίδα του χρέους.

Ο Γιαμέν, δεν κατάφερε να συμμετέχει στις φετινές εκλογές, καθώς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 ετών, με την κατηγορία της διαφθοράς και υποστήριξε τον Μουίζου που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, υποσχέθηκε να τον απελευθερώσει από τη φυλάκιση στο απομακρυσμένο νησί όπου ο πρώην πρόεδρος είχε επίσης κάποτε φυλακίσει πολλούς από τους δικούς του πολιτικούς αντιπάλους…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα