ΑΘΗΝΑ
07:18
|
26.06.2024
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στην έλλειψη προετοιμασίας για τις καταστροφικές πλημμύρες, στον ΣΥΡΙΖΑ, την «αλλεργία» της ΝΔ στην κριτική και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι αναπόφευκτες οι κρίσεις», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η τραγική εξέλιξη στη Θεσσαλία έχει τροποποιήσει ποικιλοτρόπως τις συνθήκες αυτής της συνέντευξης», δήλωσε ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σωκράτης Φάμμελος έκανε λόγο για «ένα ιδιαίτερα ακραίο καιρικό φαινόμενο σε μια τραγική εξέλιξη, με πολλά θύματα με τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία».

«Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα η κρίση πολιτικής προστασίας στη Θεσσαλία συνεχίζεται, ως πλέον μια κρίση δημόσιας υγείας και επιβίωσης. Τα πλημμυρικά φαινόμενα ακόμα δεν έχουν τελειώσει, γι αυτό και ως ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε πολλές φορές στη Θεσσαλία, πρώτα απ’ όλα για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας, να στηρίξουμε την προσπάθεια πολιτών και φορέων και σήμερα πρέπει να πω ότι ο νους μας βρίσκεται εκεί, στους συμπολίτες μας οι οποίοι προσπαθούν», τόνισε.

«Εκφράσαμε με κάθε τρόπο την συμπαράσταση μας και στηρίζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ με δράσεις αλληλεγγύης όλη τη Θεσσαλία, ιδιαίτερα αυτούς που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή: Τους πολίτες, τους εκπροσώπους των φορέων που επιχειρούν, τα στελέχη αλλά και τη νεολαία που είναι στην πρώτη γραμμή και την είδαμε εκεί. Όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε γρήγορα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και να φροντίσουμε να μη ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Σε σχέση με τις κινήσεις που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστικτικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως το κόμμα πήρε δύο άμεσες πρωτοβουλίες:

  • «Καταθέσαμε μια αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον κύριο πρωθυπουργό και περιμένουμε – και δεν έχουν έρθει ακόμα- τα έγγραφα που έχει στείλει στην ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της χώρας, είτε από υφιστάμενα εργαλεία, είτε με τη δημιουργία νέων εργαλείων»
  • «Ταυτόχρονα, καταθέσαμε και αίτηση για να γίνει μια συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Και για την αντιμετώπιση της άμεσης ανάγκης αλλά και για το τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον για να υπάρχει ανθεκτικότητα στην κοινωνία μας και προοπτική στη Θεσσαλία»

Μη έτοιμη για τις κρίσεις η Ελλάδα – Είναι θέμα πολιτικής βούλησης

«Δυστυχώς, οι πολλαπλές κρίσεις του φετινού καλοκαιριού, οι τεράστιες πυρκαγιές αλλά και οι φονικές πλημμύρες δημιούργησαν ένα σοβαρό θέμα ασφάλειας και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν είναι θωρακισμένη και οφείλει να αναβαθμίσει την ανθεκτικότητά της και απέναντι στην κλιματική κρίση και απέναντι στις φυσικές καταστροφές», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι «εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως:

«Χρειάζεται μια ισχυρή πολιτεία με σχεδιασμό που θα στηρίζεται στην επιστήμη. Γιατί μπορεί σε έναν βαθμό οι κρίσεις να είναι εξωγενείς, αλλά οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα μεγεθύνονται γιατί η κυβέρνηση δεν επέλεξε να επενδύσει όσο χρειάζεται και όσο πρέπει στην πρόληψη»

«Και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι αναπόφευκτες οι κρίσεις», υποστήριξε.

Αλλεργία στην κριτική

Το πιο εξοργιστικό είναι, υποστήριξε, πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ακουστεί μία συγγνώμη, μια αυτοκριτική και δεν έχει λάβει χώρα κάποια πράξη λογοδοσίας, αν και «είναι ξεκάθαρο στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση».

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» η κίνηση Μητσοτάκη να δεσμεύσει το Σαββατοκύριακο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, παρότι αποτελεί κατοχυρωμένη δυνατότητά της και ενώ υπήρχαν ημέρες μέσα στις οποίες θα μπορούσε ο Μητσοτάκης να επισκεφθεί την έκθεση. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι αλλεργικός στην κριτική, την φοβάται και την αποφεύγει».

Διαβάστε ακόμα:

Εκλογές προέδρου και προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για μια «μία υποχρεωτική επανεκκίνηση που είναι σημαντική όχι μόνο για την αντιπολίτευση αλλά και για μία πρόταση διακυβέρνησης». Κάλεσε δε τους φίλους, τις φίλες και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις κάλπες της Κυριακής «για ένα κόμμα που θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται μία δυνατή αντιπολίτευση ειδικά σήμερα».

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αριστερό, ευρωπαϊκό, οικολογικό κόμμα που θα στηρίζει τις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σήμερα στις μεγάλες αβεβαιότητες που βιώνουμε αλλά δεν τις καταθέτει η κυβέρνηση», ισχυρίστηκε, ενώ προσέθεσε πως η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη που «είναι μόνο επικοινωνία», «δεν πάει τη χώρα μπροστά», παραθέτοντας έπειτα περιστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας, κατά τις οποίες η κυβερνητική πολιτική προκάλεσε μεγάλη ζημιά, αποτελώντας ταυτόχρονα «χρυσή ευκαιρία για υπερκέρδη λίγων, που δεν έχουν ακόμα επιστραφεί στους πολίτες».

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Σ. Φάμελλος είπε ότι ο Κ. Μητσοτάκης παρέλαβε τη χώρα με ρυθμισμένο το χρέος, δημοσιονομικό μαξιλάρι και σπορεία ανάπτυξης και σήμερα έχουμε «διόγκωση και του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, δεκαπλασιασμό του αρνητικού ισοζυγίου συναλλαγών, μείωση του πραγματικού εισοδήματος και ακραία ακρίβεια».

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει μαγικά με την επενδυτική βαθμίδα, που οφείλω να πω ότι άργησε πολύ»

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνονται με το εργασιακό νομοσχέδιο, σημείωσε, το οποίο αποσκοπεί στην πλήρη απορρύθμιση της εργασίας.

Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι

«Η πολιτική για το κλίμα δεν γίνεται με το τι θα κάναμε αλλά με το τι κάναμε. Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουμε, δεν είναι εργαλείο για επικοινωνία ούτε για άλλοθι, αλλά απαίτηση για μια συνταρακτική μεταρρύθμιση», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις πολιτικές που σχεδίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι εκπόνησε την πρώτη εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και τα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή, μεταξύ των οποίων και για τη Θεσσαλία, τα οποία κυρώθηκαν το 2017 και το 2018, άρα υπήρχαν. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάργηση των φορέων των προστατευόμενων περιοχών και υποστελέχωση της Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολιάζει επουδενί σε σχέση με το σκέλος της Δικαιοσύνης και πως έχει ζητήσει την παραίτηση με πολιτικούς όρους, τονίζοντας ότι υπάρχουν «σοβαρότατα ελλείμματα, -άρα υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τα έργα που δεν προχώρησαν και θα περιόριζαν τις συνέπειες». Πρόσθεσε δε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και να δώσει στην κοινωνία πληροφορίες και λύσεις και να αποδώσει δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια και τις ευθύνες αναφορικά με τη Θεσσαλία, απάντησε ότι «συμφωνούμε σε οποιοδήποτε εργαλείο βοηθά για να γίνεται η πατρίδα μας πιο ισχυρή».

Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να γίνει μια τέτοια συζήτηση που ζητά το ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει ότι, όπως είπε και την Πέμπτη στη Βουλή, «εμείς τις ευθύνες τις γνωρίζουμε και για το μέγεθος των επιπτώσεων στη Θεσσαλία» που, όπως προσέθεσε, οφείλεται σε αδυναμίες του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού κ.ά. «και έχει κολοσσιαίες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η Περιφέρεια Θεσσαλίας». «Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνει στη Βουλή», ξεκαθάρισε.

Θεσσαλονίκη και ΔΕΘ

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, επισήμανε ότι «σημερινό δημοσίευμα μας ενημερώνει ότι η κυβέρνηση την πάει για ιδιωτικοποίηση».

Παράλληλα, κατήγγειλε την κυβέρνηση για τον αποκλεισμό της πόλης από το ταμείο ανάκαμψης, την καθυστέρηση του Μετρό, το πάγωμα ή την καθυστέρηση έργων όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το στρατόπεδο Κόδρα, την ανάπλαση της ΔΕΘ, την επέκταση του λιμανιού και τη σύνδεσή του με τον σιδηρόδρομο και το οδικό δίκτυο.

Κατήγγειλε ακόμα την κατάργηση του Φορέα Περιβάλλοντος του Θερμαϊκού και την εγκατάλειψη της πόλης στο να οδηγηθεί σε ένα κυκλοφοριακό έμφραγμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ενάντια στη σύγχυση: Λίγες αυτονόητες σκέψεις μπροστά στο αδιανόητο

Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Αυγή, μετά την απόφαση αναστολής της ημερήσιας έκδοσης

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα