Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η Le Monde, επικαλούμενη επιστολή της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικών Υποθέσεων (DRAC), η γαλλική κυβέρνηση διέταξε τη βιομηχανία παραστατικών τεχνών της χώρας να σταματήσει κάθε συνεργασία με το Μαλί, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.
Το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας αποτελούν πρώην γαλλικές αποικίες, ενώ και οι τρεις τελούν υπό λιγότερο φιλικά διακείμενες προς τη γαλλική κηδεμόνευση στρατιωτικές κυβερνήσεις μετά από πραξικοπήματα που έλαβαν χώρα το 2020, το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.
Η οδηγία, η οποία προήλθε από το υπό την Κατρίν Κολονά Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, έδωσε εντολή για την αναστολή της οικονομικής βοήθειας σε πολιτιστικά ιδρύματα και μεμονωμένους καλλιτέχνες στα τρία κράτη της Δυτικής Αφρικής.
«Όλα τα έργα συνεργασίας που πραγματοποιούνται από τα ιδρύματά σας ή τις υπηρεσίες σας με ιδρύματα ή υπηκόους αυτών των τριών χωρών πρέπει να ανασταλούν, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς καμία εξαίρεση», αναφέρεται στην επιστολή.
«Ομοίως, καμία πρόσκληση από κανέναν υπήκοο αυτών των χωρών δεν θα πρέπει να εκδοθεί… μέχρι νεωτέρας», πρόσθεσε.
Η Εθνική Ένωση Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Επιχειρήσεων (Syndeac) με έδρα το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι έλαβε μια επιστολή «με απειλητικό τόνο» που ζητούσε από τα μέλη της να σταματήσουν κάθε συνεργασία με τα αφρικανικά έθνη μέχρι νεοτέρας.
«Η απόφαση για αναστολή κάθε καλλιτεχνικής συνεργασίας με το Μαλί, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο θεωρείται ως ένα μέτρο άνευ προηγουμένου, το οποίο εγείρει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τη διεθνή πολιτιστική πολιτική», δήλωσε η ένωση.
Η υπουργός Πολιτισμού, Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό RTL σήμερα ότι η Γαλλία δεν απαγορεύει τους Αφρικανούς καλλιτέχνες, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν η «εξαιρετικά επιδεινωμένη» κατάσταση ασφαλείας στις τρεις αυτές χώρες που επέβαλε την κίνηση.
«Η Γαλλία έπρεπε να ελαχιστοποιήσει το προσωπικό της σε πρεσβείες και προξενεία και να κλείσει τις υπηρεσίες έκδοσης βίζας. Έτσι, φυσικά, είναι αδύνατο να παραδοθούν βίζες σε καλλιτέχνες και σε οποιοδήποτε άτομο που έρχεται από αυτές τις χώρες στη Γαλλία», είπε η Μαλάκ.
Οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα, που ανέλαβαν την εξουσία μετά το πραξικόπημα του φετινού Ιουλίου, ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι είχαν ανακαλέσει τη διπλωματική ασυλία του Γάλλου πρέσβη Σιλβέν Ιτ και διέταξαν την αστυνομία να τον απελάσει μετά τη λήξη της προθεσμίας που του δόθηκε για να φύγει.
Οι σχέσεις του Νιαμέι με τη γαλλική κυβέρνηση είναι τεταμένες μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ. Ομοίως, τα αντιγαλλικά αισθήματα έχουν αυξηθεί στη Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι, όπου ο στρατός ανέλαβε την εξουσία το 2022 και το 2020, αντίστοιχα.
Διαβάστε ακόμα: