ΑΘΗΝΑ
04:21
|
04.12.2023
«Το μποϊκοτάζ των Αγώνων δεν οδηγεί πουθενά», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Ολυμπιακής επιτροπής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Η Ρωσία δεν θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Ολυμπιακής επιτροπής, Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε Ρώσος αθλητής είναι ελεύθερος να επιλέξει εάν επιθυμεί να συμμετάσχει ως ουδέτερος ή όχι.

 «Το μποϊκοτάζ των Αγώνων δεν οδηγεί πουθενά» δήλωσε ο Ποζντνιάκοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο ενός συνεδρίου Ρώσων αθλητών που συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα (15/9).Υπενθύμισε το μποϊκοτάζ των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 στη Μόσχα από δυτικές χώρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβιετική στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 1979:


 «Οι αθλητές δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στους αγώνες και το πολιτικό μποϊκοτάζ οδήγησε σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα, κανένας δεν αναδείχθηκε νικητής» υπογράμμισε, επιμένοντας ότι «ο αθλητισμός πρέπει να αποστασιοποιείται σε σχέση με την πολιτική».

Οι Ρώσοι αθλητές αποκλείστηκαν από τους αγώνες μετά την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία το 2022.


Όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) συνέστησε στις αρχές του 2023 την επανένταξη Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αγώνες, χωρίς εθνόσημο και εφόσον δεν υποστήριξαν ενεργά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ποζντνιάκοφ, οποιοσδήποτε Ρώσος αθλητής θα μπορεί να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 ως ουδέτερος, εάν το επιθυμεί και εάν έχει εξουσιοδότηση από τη ΔΟΕ:

«Ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα. Κάθε αθλητής είναι ελεύθερος να κάνει την επιλογή του», δηλαδή «να δείξει αλληλεγγύη στους συναθλητές του που έχουν αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για επινοημένους λόγους ή να αποφασίσει να συμμετάσχει ως ουδέτερος» πρόσθεσε.

Ωστόσο, είπε ότι οι «συστάσεις της ΔΟΕ» ήταν «απαγορευτικού χαρακτήρα» και δεν θα «επιτρέψουν σε μεγάλο αριθμό Ρώσων αθλητών να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Αν και δεν προκρίνει μια λογική μποϊκοτάζ των αγώνων, η Ρωσία έχει επικρίνει τους όρους που επιβλήθηκαν από την ΔΟΕ στους αθλητές της. Παράλληλα, έχει κατακρίνει τις εκκλήσεις για πλήρη αποκλεισμό των αθλητ(ρι)ών της ακόμα και αν αυτοί αγωνιστούν χωρίς εθνόσημο.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία, αλλά και η Πολωνία, έχουν απειλήσει να απέχουν πλήρως και να καλέσουν σε μποϊκοτάζ των αγώνων, αν αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία συμμετάσχουν έστω και ως ουδέτεροι στους Ολυμπιακούς του Παρισιού και έχουν έρθει σε σύγκρουση με την ΔΟΕ.

Ρώσοι αθλητές συμμετείχαν στους Αγώνες του Τόκιο το 2021, υπό τη σημαία της Ολυμπιακής επιτροπής τους («ROC») και όχι της χώρας τους, μια τιμωρία που αφορούσε την αποκάλυψη μιας κρατικής πολιτικής ντόπινγκ στη Ρωσία, ιδίως κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι το 2014.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Χτύπημα σε στατόπεδο προσφύγων – Υγειονομική βόμβα τα σχολεία του ΟΗΕ

Το σπίτι του ιμάμη του τζαμιού Αλ-Ακσά αντιμέτωπο με κατεδάφιση

Ο Νετανιάχου φοβάται τον πόλεμο αλλά ακόμα περισσότερο την ανακωχή

Το Ιράν προειδοποιεί για «επέκταση του ισραηλινού πολέμου»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα