ΑΘΗΝΑ
01:02
|
22.11.2024
Κάτοχος των έργων του Αυστριακού εξπρεσιονιστή ήταν ένας Εβραίος καλλιτέχνης και συλλέκτης, ο οποίος πέθανε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Δύο έργα του Έγκον Σίλε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρία έργα του Έγκον Σίλε, τα οποία εκτιμάται ότι εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος από έναν Εβραίο συλλέκτη και καλλιτέχνη, κατασχέθηκαν από τρία μουσεία σε τρεις διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ. Ο ιδιοκτήτης των τριών έργων Τέχνης του Αυστριακού εξπρεσιονιστή ήταν ο Φριτς Γκρινμπάουμ, καλλιτέχνης σε καμπαρέ και μουσικοσυνθέτης, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο ναζιστικό στρατόπεδο Νταχάου το 1941.

Την είδηση για την κατάσχεση των έργων από τα αμερικανικά μουσεία έδωσε αρχικά στη δημοσιότητα η εφημερίδα New York Times και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από δικαστική πηγή προσκείμενη στην εισαγγελία της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Στις εντολές κατάσχεσης, που φέρουν ημερομηνία της Τρίτης, 12 Σεπτεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι «υπάρχουν εύλογες αιτίες για να θεωρούμε» ότι αυτά τα σχέδια του εξπρεσιονιστή ζωγράφου «είναι κλεμμένα» και «κατέχονται παρανόμως».

Ο «Ρώσος αιχμάλωτος πολέμου» (1916), μια ακουαρέλα με μολύβι σε χαρτί, αξίας 1,25 εκατ. δολαρίων, κατασχέθηκε από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο. Το «Πορτρέτο άνδρα» (1917), ένα σκίτσο με μολύβι σε χαρτί, αξίας 1 εκατ. δολαρίων, κατασχέθηκε από το Μουσείο Τέχνης Κάρνεγκι του Πίτσμπουργκ ενώ το «Κορίτσι με μαύρα μαλλιά» (1911), ακουαρέλα και μολύβι σε χαρτί, αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων, βρέθηκε στο Αναμνηστικό Μουσείο Τέχνης Άλεν του Πανεπιστημίου Όμπερλιν, στο Οχάιο.

Στην εντολή διευκρινίζεται ότι τα έργα μπορούν να παραμείνουν στον χώρο όπου φυλάσσονται επί 60 ημέρες.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αποκτήσαμε νόμιμα το έργο αυτό και το κατέχουμε νόμιμα απάντησε το μουσείο του Σικάγο, διευκρινίζοντας ότι θέλει να εξεταστεί η υπόθεση από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Τα άλλα δύο μουσεία ωστόσο ανακοίνωσαν ότι «θα συμμορφωθούν πλήρως» με τις εντολές των αρχών.

Τα έργα διεκδικούνται από τους κληρονόμους του Φριτς Γκρινμπάουμ, οι οποίοι  προσπαθούν εδώ και χρόνια να τα πάρουν πίσω. Η αμερικανική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημά τους το 2005, με το σκεπτικό ότι άργησαν πολύ να προσφύγουν στα δικαστήρια, όμως το 2018 κέρδισαν μια υπόθεση που αφορούσε δύο από τα έργα αυτά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η έρευνα που είναι σε εξέλιξη αφορά περίπου 12 έργα του Έγκον Σίλε που κλάπηκαν από τους Ναζί.

Ο Φριτς Γκρινμπάουμ, γιος ενός Εβραίου εμπόρου έργων τέχνης στην τότε Μοραβία, στα ανατολικά της Τσεχίας, σπούδασε Νομική αλλά δεν ακολούθησε το επάγγελμα του νομικού. Στράφηκε στην τέχνη του καμπαρέ το 1906. Ήταν ιδιαίτερα γνωστός στα νυχτερινά κέντρα της Βιέννης και του Βερολίνου, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ προετοίμαζε την άνοδό του στην εξουσία. Ο Φριτς Γκρινμπάουμ υπήρξε καυστικός απέναντι στη ναζιστική ιδεολογία. Από τις πιο διάσημες ατάκες του επί σκηνής ήταν σε μια παράσταση, όταν φέρεται να είπε:  «Δεν μπορώ να δω τίποτα, ούτε ένα πράγμα. Πρέπει να έχω σκοντάψει πάνω στην εθνικοσοσιαλιστική κουλτούρα». Συνελήφθη και στάλθηκε στο Νταχάου το 1938. Έδωσε την τελευταία του παράσταση για συγκρατούμενους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1940 ενώ ήταν βαριά άρρωστος και απεβίωσε στις 14 Ιανουαρίου 1941.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης

Μπανάνα, έργο Τέχνης, πωλήθηκε έναντι 6,2 εκ. δολαρίων

Το τραγούδι της ημέρας

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα