ΑΘΗΝΑ
09:19
|
28.04.2024
Ο πρόεδρος της άνω βουλής του κοινοβουλίου της Πολωνίας κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαλύψει όσα γνώριζε σχετικά με το σκάνδαλο με μετρητά για βίζες.
Ο Tomasz Grodzki είπε ότι το σκάνδαλο απειλεί τη διεθνή φήμη της Πολωνίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της άνω βουλής του κοινοβουλίου της Πολωνίας κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαλύψει όσα γνώριζε σχετικά με το σκάνδαλο με μετρητά για βίζες που κλιμακώνεται, αναφέρει το BBC.

Ο Τόμας ΓΚρόντζκι είπε ότι το ζήτημα καταστρέφει τη διεθνή φήμη της χώρας ως υπεύθυνης δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα λίγες λεπτομέρειες, αλλά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι μετανάστες πλήρωσαν έως και 5.000 $ ο καθένας για να επιταχύνουν τις αιτήσεις τους για βίζα εργασίας.

Επτά άτομα έχουν κατηγορηθεί μέχρι στιγμής, αλλά κανένα δεν είναι δημόσιος λειτουργός.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Πιότρ Βαβρζίκ απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τις κατηγορίες.

Η απόλυσή του έγινε την ίδια μέρα που το Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (CBA) της Πολωνίας πραγματοποίησε έρευνα στο υπουργείο Εξωτερικών. Απολύθηκε και ο διευθυντής της νομικής του υπηρεσίας.

Το υπουργείο, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με έλεγχο σε σχέση με το σκάνδαλο, είπε ότι θα τερματίσει όλες τις συμβάσεις για τις εταιρείες εξωτερικής ανάθεσης που χειρίζονται αιτήσεις βίζας από το 2011.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι έως και 250.000 βίζες για άτομα από την Ασία και την Αφρική εκδόθηκαν παράτυπα από εταιρείες που αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Η κυβέρνηση διαφώνησε με αυτόν τον αριθμό, λέγοντας ότι εκδόθηκαν μόνο μερικές εκατοντάδες.

«Όποιος θέλει να πάει από την Αφρική στην Πολωνία πηγαίνει στην πρεσβεία μας, αγοράζει μια σφραγισμένη βίζα σε ένα ειδικό περίπτερο, συμπληρώνει τα στοιχεία του και φεύγουν! Μεταναστευτική πολιτική του PiS [κυβερνητικό κόμμα]», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο ηγέτης. του αντιπολιτευόμενου κόμματος Civic Platform, στο Χ (πρώην Twitter).

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε τον κ. Τουσκ ότι προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στο κυβερνών του κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και αρνήθηκε ότι υπάρχει ένα ευρέως διαδεδομένο ζήτημα.

«Αυτή η υπόθεση καταστρέφει τη φήμη της χώρας μας ως υπεύθυνου μέλους της δημοκρατικής κοινότητας του ελεύθερου κόσμου και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, επομένως πρέπει να εξηγηθεί λεπτομερώς», είπε ο κ. Γκρόντσκι, πρόεδρος της Άνω Βουλής της Πολωνίας, σε τηλεοπτική ομιλία την Παρασκευή.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχουμε αντιμετωπίσει στον 21ο αιώνα. Η διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης, φέρνοντας μια άμεση απειλή για όλους μας.»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή του στο κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι TVP Info ότι ο κ. Γκρόντσκι υπερέβαλλε το μέγεθος του προβλήματος.

Η CBA είπε ότι ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το θέμα τον Ιούλιο του 2022 και από τότε εργάζεται για να το επαληθεύσει.

Το σκάνδαλο απειλεί να αμαυρώσει την αντιμεταναστευτική στάση του PiS ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σε ένα μήνα.

Το PiS επιδιώκει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία στην εξουσία και ενώ αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι σαφές εάν μπορούν να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζονται για να κυβερνήσουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα