ΑΘΗΝΑ
22:08
|
03.05.2024
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει την Κυριακή στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει την Κυριακή στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, καθώς η κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι παλεύει με την αύξηση των αφίξεων μεταναστών, αναφέρει η Politico.

Ο Έρικ Μάμερ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, δήλωσε το Σάββατο ότι η φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει στο νησί μετά από πρόσκληση της Μελόνι. Η Ιταλίδα ηγέτης υποσχέθηκε την Παρασκευή να λάβει «έκτακτα μέτρα» για να περιορίσει την εισροή μεταναστών στην Ιταλία και κάλεσε την Ε.Ε. να βοηθήσει με τον ναυτικό αποκλεισμό για να σταματήσει η διέλευση στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μελόνι υποσχέθηκε να λάβει μέτρα μετά από μια έκρηξη παράτυπων αφίξεων μεταναστών αυτή την εβδομάδα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Η ακροδεξιά ηγέτης είπε ότι έγραψε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας να ασχοληθεί με τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Οκτώβριο και κάλεσε επίσης τη φον ντερ Λάιεν να δει τις συνθήκες στη Λαμπεντούζα.

«Σκοπεύω να επαναλάβω ένα αίτημα για άμεση αποστολή της Ε.Ε. που θα εμποδίσει τον απόπλου των πλοίων μεταναστών», είπε η Μελόνι.

Το Σάββατο, ένα νεογέννητο μωρό βρέθηκε νεκρό σε μια βάρκα που μετέφερε ανθρώπους στη Λαμπεντούζα κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης.

Ο ιταλικός Ερυθρός Σταυρός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μέχρι την Παρασκευή βρίσκονταν περίπου 3.800 άνθρωποι στο μικρό νησί, ενώ περίπου 2.500 αναμένεται να μεταφερθούν αλλού.

Ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν με σκάφος μετά τη διάσχιση της Μεσογείου έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, σε 106.000 μέχρι στιγμής το 2023, σε σύγκριση με 53.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η αύξηση – που έρχεται παρά την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τυνησία τον Ιούλιο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη – ασκεί πίεση στη Μελόνι, η οποία ανέβηκε στην εξουσία πέρυσι με υποσχέσεις να χαλιναγωγήσει τη μετανάστευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα