Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για την παραγωγή υδρογόνου και την κατασκευή μιας υπεράκτιας αιολικής εγκατάστασης, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να χτίζει την αποκατεστημένη σχέση της με το κράτος του Κόλπου, αναφέρει το Middle East Monitor.
Τον Ιούλιο, μετά την εξέχουσα επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον προηγούμενο μήνα, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας αξίας περίπου 29,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτοί οι ενεργειακοί δεσμοί φέρεται να έχουν προχωρήσει τους επόμενους μήνες, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ να αποκαλύπτει στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η Άγκυρα και το Άμπου Ντάμπι βρίσκονται τώρα σε συνομιλίες για την κατασκευή μιας υπεράκτιας αιολικής εγκατάστασης και την παραγωγή υδρογόνου.
Σύμφωνα με τον Αλπαρσλάν, οι εταιρείες των Εμιράτων έχουν ενδιαφερθεί για την πρωτοβουλία της Τουρκίας να μετασχηματίσει και να μεταβάλει τις πηγές ενέργειας της, με τη χώρα να στοχεύει να παράγει ετησίως 3,5 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας και 1,5 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον.
«Ένα από τα έργα που συζητήσαμε με τα ΗΑΕ ήταν η παραγωγή υδρογόνου κυρίως από αιολική ενέργεια», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ταμείο Ανάπτυξης του Άμπου Ντάμπι (ADQ) και τις ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Ο Αλπαρσλάν σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις σχετικά με ένα ξεχωριστό έργο για την κατασκευή ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο βορειοδυτικό τμήμα της επικράτειάς της δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο είναι σύμφωνο με τον στόχο της χώρας να παράγει 5.000 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας μέχρι το έτος 2035.
«Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για αυτό το θέμα με τα ΗΑΕ και αυτό θα είναι το πρώτο έργο για υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός.
Οι συνομιλίες της Άγκυρας με το Άμπου Ντάμπι έρχονται σε μια περίοδο που καταπιάνεται με μια σειρά από έργα και προτάσεις με άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες στοχεύουν να ανταγωνιστούν για έναν ρόλο στον επερχόμενο ενεργειακό τομέα της Τουρκίας.