ΑΘΗΝΑ
00:36
|
10.05.2024
Ο Ζελένσκι απέρριψε, εκ νέου, το ενδεχόμενο να δώσει την Κριμαία με αντάλλαγμα ειρήνη με τη Ρωσία.
Από τη συνέντευξη του Ζελένσκι στο CBS
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέντευξη στη γνωστή εκπομπή του CBS «60 Minutes» έδωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αφορμή την εμφάνισή του στη σύνοδο κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η συνέντευξη έγινε την περασμένη Πέμπτη και δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την προβολή της από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Κεντρικό θέμα στη συνέντευξη είναι βεβαίως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και η αρωγή άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην εμπόλεμη χώρα.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Σκοτ Πέλεϊ εάν είναι διατεθειμένος να δώσει κάποιο τμήμα της Ουκρανίας ώστε να επιτευχθεί ειρήνη, ο Ουκρανός Πρόεδρος το απέρριψε.

«Πρέπει να τα έχετε όλα; Συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας;» ρώτησε με νόημα ο Αμερικανός δημοσιογράφος για να πάρει την άρνηση διά της ακόλουθης απάντησης:

«Σήμερα εσείς με είδατε να δίνω μετάλλια στους γονείς στρατιωτών που σκοτώθηκαν. Υπήρχαν 24 οικογένειες πεσόντων. Υπήρχε μία γυναίκα με τρία παιδιά. Και ηλικιωμένοι γονείς…  Μετά βίας μπόρεσαν να σταθούν και είχαν μοναχογιό. Μία από τις γυναίκες ήταν έγκυος. Εφθασε εδώ με ένα μωρό στην αγκαλιά. Το παιδί δεν θα γνωρίσει ποτέ τον πατέρα του. Τι να τους πω; Ο,τι όλοι αυτοί πέθαναν και πως η Ρωσία μπορεί να τα πάρει όλα; Είναι δύσκολη δουλειά. Με καταλαβαίνετε, σωστά
Σε μία από τις πρώτες ερωτήσεις που του υπέβαλε ο Αμερικανός δημοσιογράφος αφορούσε το εάν φανταζόταν ποτέ πως οι ΗΠΑ θα έδιναν πάνω από 70 δις. δολάρια στην Ουκρανία για την στήριξή της στον πόλεμο.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Ζελένσκι στον δημοσιογράφο του CBS

Ο Ζελένσκι εξέφρασε αφενός την ευγνωμοσύνη του, αφετέρου ανέφερε πως οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό γιατί δεν υποστηρίζουν μόνον την Ουκρανία επειδή εάν πέσει η χώρα του και χάσει στον πόλεμο «τότε ο Πούτιν θα προχωρήσει σίγουρα περαιτέρω». «Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ εάν ο Πούτιν φθάσει στις χώρες της Βαλτικής; Όταν θα φθάσει στα σύνορα της Πολωνίας;…Τι θα γίνει τότε; Κοιτάξτε εάν η Ουκρανία πέσει, τι θα γίνει σε 10 χρόνια; Για σκεφθείτε. Εάν οι Ρώσοι φθάσουν στην Πολωνία τι έπεται; Ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;» αναρωτήθηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Χορός δεκάδων δισ. δολαρίων μέχρι τη νίκη;

Στην ερώτηση του Πέλετ εάν θα χρειαστεί άλλα 70 δις. δολάρια για να νικήσει στον πόλεμο, ο Ζελένσκι απάντησε πως δεν γνωρίζει, λέγοντας:

«Ο κόσμος όλος πρέπει να αποφασίσει εάν θέλουμε να σταματήσουμε τον Πούτιν, ή εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον Πούτιν. Η ρωσική κοινωνία έχει χάσει τον σεβασμό του κόσμου. Τον εξέλεξαν και τον εξέλεξαν ξανά φτιάχνοντας έναν δεύτερο Χίτλερ. Αυτοί το έκαναν. Δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Αλλά μπορούμε να το σταματήσουμε εδώ!».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε πως η πλευρά του έχει «την πρωτοβουλία» και πως «σταμάτησε» την ρωσική επιθετικότητα και πως έχουν εισέλθει σε φάση «αντεπίθεσης». Παραδέχθηκε ωστόσο πως αυτή «δεν προχωρά γρήγορα» αλλά είναι «σημαντικό» πως κάθε μέρα γίνονται «βήματα» και «απελευθερώνεται έδαφος».

Σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε ότι τα τηλεκατευθυνόμενα βομβαρδιστικά που κάνουν επιθέσεις στη Ρωσία λειτουργούν υπό τις δικές του εντολές. Ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιούν τα όπλα των εταίρων της Ουκρανίας «μόνο στο ουκρανικό έδαφος». Σε επόμενο σημείο όμως πρόσθεσε πως η Ρωσία «θα πρέπει να γνωρίζει ότι από όπου και εάν εκτοξεύουν πυραύλους για να χτυπήσουν την Ουκρανία, η Ουκρανία έχει κάθε ηθικό δικαίωμα να απαντήσει σε αυτά τα μέρη από όπου εκτοξεύονται. Εμείς τους απαντάμε λέγοντας: Ο ουρανός σας δεν είναι τόσο καλά προστατευμένος, όσο νομίζετε».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να μάθουν πως εάν μας κόψετε το ρεύμα, μας στερήσετε το νερό, ή τα καύσιμα, τότε έχουμε το δικαίωμα να σας κάνουμε το ίδιο».

Περί πυρηνικών όπλων και αμερικανικών εκλογών

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εκτίμησε στη συνέχεια πως η Ρωσία τον υπολογίζει τώρα «σοβαρά» και πως «η μαζική εισβολή του Πούτιν κατέληξε σε φιάσκο».

Ο Πέλεϊ ρωτά σε επόμενο σημείο τον Ουκρανό Πρόεδρο εάν πιστεύει πως η Ρωσία θα δοκιμάσει να καταφύγει στα πυρηνικά όπλα. Ο Ζελένσκι απάντησε πως η Μόσχα περιμένει «να γίνουν πιο ασταθείς οι ΗΠΑ» και πως αυτό μπορεί να συμβεί στη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών.

«Θα επιχειρήσει την αστάθεια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Θα χρησιμοποιήσει το ρίσκο χρήσης πυρηνικών όπλων για να προκαλέσει αυτή την αστάθεια. Θα συνεχίσει να απειλεί» απάντησε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καταστρώνουν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα