ΑΘΗΝΑ
13:57
|
19.05.2024
Ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών μίλησε στον Economist μία βδομάδα μετά τον Ουκρανό πρόεδρο.
Ο Κίριλ Μπουντάνοφ στο γραφείο του, όπου, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της Washington Post, διαμένει ένας κατοικίδιος βάτραχος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εβδομάδα μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Econimist, στην οποία φάνηκε να προσπαθεί να απευθυνθεί στη δυτική κοινή γνώμη, καλώντας την να πιέσει τις κυβερνήσεις της να συνεχίσουν να υποστηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία χωρίς να καμφθούν και να αναζητήσουν ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία μετά τα πολύ περιορισμένα αποτελέσματα της αιματηρότατης για τους Ουκρανούς στρατιώτες αντεπίθεσης, ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών μίλησε στην ίδια βρετανική εφημερίδα.

Ο Κίριλ Μπουντάνοφ προσπάθησε να μειώσει τη βαρύτητα της εκτίμησης που αναφέρεται πως επικρατεί στους στρατιωτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον πως απομένουν λίγες μόνο βδομάδες για την εκτύλιξη των τελευταίων επεισοδίων της αντεπίθεσης που το Κίεβο ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Ο Economist αναφέρει πως ο επικεφαλής της GUR δεν έχει καμία διάθεση να συζητήσει τη συνεχιζόμενη αντεπίθεση της χώρας του. «Γεγονότα, όχι συζήτηση», είπε.

Ο αργός ρυθμός προέλασης είναι αυτονόητος όταν αυτή γίνεται ενάντια σε έναν οχυρωμένο και καλά προετοιμασμένο εχθρό, υποστήριξε.

Η αντεπίθεση είναι σε εξέλιξη. Η Ουκρανία έχει ακόμα χρόνο. Υπάρχει περισσότερος από ένας μήνας μέχρι να ξεκινήσει η λασπώδης σεζόν «και αυτό είναι γεγονός», υποστήριξε.

Είναι η Ρωσία, όχι η Ουκρανία, που έχει λόγους να ανησυχεί, ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας πως η πρώτη ρωσική αμυντική γραμμή στον πολύ σημαντικό νότιο άξονα στη Ζαπορίζια έχει ήδη διατρηθεί κατά τόπους, πράγμα που σημαίνει ότι ο στόχος της διακοπής των χερσαίων συνδέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας μπορεί ακόμη να επιτευχθεί πριν μπει ο χειμώνας.

Η Ουκρανία μπορεί να έχει ήδη αντλήσει από τα περιορισμένα εφεδρικά στρατεύματά της, αλλά η Ρωσία είναι τώρα σε απόγνωση καθώς είναι γνωστό ότι δεσμεύει εφεδρείες χαμηλής ισχύος που δεν είχε σχεδιάσει να αναπτύξει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ισχυρίστηκε.

«Το ανθρώπινο δυναμικό στη Ρωσία είναι, συγκριτικά, απεριόριστο. Η ποιότητα είναι χαμηλή, αλλά η ποσότητα είναι επαρκής», πρόσθεσε.

Ο Μπουντάνοφ διακινδύνεψε επιπλέον την εκτίμηση πως η ρωσική οικονομία θα αντέξει μόνο μέχρι το 2025, και πως η ροή του οπλισμού της θα στερέψει το 2026 και «ίσως και νωρίτερα».

Ο Economist περιέγραψε τα στοιχεία που παρέθεσε προς επίρρωση του ισχυρισμού του ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών ως αποσπασματικά.

Οι συνομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Βόρεια Κορέα είναι μια προφανής ένδειξη των προβλημάτων του, υποστήριξε ο Μπουντάνοφ. «Αν όλα είναι καλά και η Ρωσία έχει αρκετούς πόρους, γιατί τους ψάχνει σε όλο τον κόσμο; Η απάντηση είναι προφανής. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο», είπε.

«Εξαρτόμαστε από εξωτερικούς παίκτες. Η Ρωσία εξαρτάται κυρίως από τον εαυτό της». Ένας μακροχρόνιος πόλεμος είναι επομένως επικίνδυνος για την Ουκρανία επειδή εξαντλεί όχι μόνο τους εγχώριους πόρους της, αλλά και εκείνους των δυτικών υποστηρικτών της, αναγνώρισε.

Οι αποθήκες στις δυτικές χώρες δεν είναι εντελώς άδειες

«Είναι ακόμη απολύτως ακαθόριστο το για πόσο καιρό η Δύση θα είναι σε θέση να διατηρήσει μια επαρκή παροχή πόρων προς εμάς», είπε ο Μπουντάνοφ

Προσέθεσε όμως πως «οι αποθήκες στις δυτικές χώρες δεν είναι εντελώς άδειες, ό,τι και να πει κανείς». «Μπορούμε να το δούμε αυτό πολύ καθαρά ως υπηρεσία πληροφοριών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Economist ανέφερε πως η Ουκρανία αυξάνει σιγά-σιγά τη δική της εγχώρια παραγωγή όπλων. Ένα επίκεντρο είναι τα drones και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, όπλα που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Ως προς αυτό επισημαίνονται τα χτυπήματα από πυραύλους και drones που χτύπησαν ρωσικά πλοία, ένα υποβρύχιο και ένα σύστημα αεράμυνας στην Κριμαία.

Τρεις στόχοι

Υπάρχουν τρεις κύριοι στόχοι για τη νέα εκστρατεία με drone της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, υποστήριξε ο Μπουντάνοφ: να εξαντλήσει τα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας, να απενεργοποιήσει τις στρατιωτικές μεταφορές και τα βομβαρδιστικά και να βλάψει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραγωγής, όπως η πρόσφατη επιχείρηση που έπληξε ένα εργοστάσιο παραγωγής καυσίμων πυραύλων στην περιοχή του Τβερ, ακριβώς βόρεια της Μόσχας.

«Θέλουμε να τους βγάλουμε από τη ζώνη άνεσής τους», είπε

Ένας δευτερεύων στόχος είναι ο ψυχολογικός, η δημιουργία ανησυχίας στον πληθυσμό και η διατάραξη των κανονικών οικονομικών διαδικασιών στη Ρωσία, πρόσθεσε, ισχυριζόμενος πως τέτοια χτυπήματα δεν μετατρέπουν το Κίεβο σε επιτιθέμενο, καθώς «κανείς δεν πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ή οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι επιτιθέμενοι στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν βομβάρδιζαν το έδαφος της Γερμανίας».

Ο πόλεμος ήταν μια σταθερά για τη Ρωσία σε όλη την ιστορία της, υποστήριξε. Προσέθεσε πως μπορεί να υπάρξει συζήτηση για κατάπαυση του πυρός ή ειρήνη χωρίς ο στρατός της Ουκρανίας να αποδείξει τα δικά του δεδομένα στο έδαφος.

«Κατανοούμε ότι δεν θα τελειώσουμε τον πόλεμο με μια παρέλαση νίκης στη Μόσχα. Αλλά ούτε η Μόσχα θα πρέπει να ελπίζει ποτέ να πραγματοποιήσει μια στο Κίεβο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνετρίβη απόπειρα πραξικοπήματος στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Κεραμέως: Μετά τις Ευρωεκλογές η επέκταση της επιστολικής στις εθνικές εκλογές

Προκαλεί ο Ερντογάν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα