ΑΘΗΝΑ
18:39
|
10.05.2024
Η Ρωσία αποχώρησε μετά την άρνηση της Φινλανδίας να της δώσει την προεδρία του Συμβουλίου, όπως προέβλεπε το καταστατικό.
Οι σημαίες χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας Μπάρεντς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποχώρησή της από το «Ευρω-Αρκτικό Συμβούλιο της Θάλασσας του Μπάρεντς» (BΕΑC) επιβεβαίωσε σήμερα και επίσημα η Ρωσία.

Την είδηση ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας για την αναγκαστική αποχώρηση της χώρας που σημειώνεται λίγο πριν δοθεί, όπως προβλεπόταν, η σκυτάλη προεδρίας του σώματος από τη Φινλανδία στη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως η παράδοση της σκυτάλης προεδρίας του Συμβουλίου από το Ελσίνκι στη Μόσχα δε θα γίνει επειδή «η φινλανδική προεδρία δεν επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να μεταφέρει την ηγεσία του BEAC στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2023 κατά παραβίαση του καταστατικού για την εκ περιτροπής προεδρία».

Το «Ευρω-αρκτικό Συμβούλιο Συνεργασίας της Θάλασσας του Μπάρεντς» ιδρύθηκε το 1993 σε μία διαφορετική γεωπολιτική περίοδο κατά την οποία ΗΠΑ και Ρωσία δεν ήταν σε τροχιά σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο στόχος του συμβουλίου προ 30ετίας ήταν η διευκόλυνση των διασυνοριακών επαφών μεταξύ αξιωματούχων των χωρών-μελών, δηλαδή, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Ρωσίας.

Ήδη από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο του 2022, οι σκανδιναβικές χώρες είχαν αναστείλει τη συνεργασία τους με τη Ρωσία στους κόλπους του συγκεκριμένου οργανισμού με τον ισχυρισμό πως «η συνεργασία βασίζεται σε αξίες και εμπιστοσύνη που χάθηκε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπέρ των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ψήφισε η Γενική Συνέλευση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ακρίβεια και τον υψηλό ΦΠΑ

UNRWA: Κλείνουν τα κεντρικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά από εμπρηστική επίθεση

Βρετανία: Τέλος στο «Σχέδιο Ρουάντα» υπόσχεται ο Στάρμερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα