ΑΘΗΝΑ
18:54
|
17.07.2024
Την 1η Σεπτεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε τον διευθυντή της εφημερίδας Novaya Gazeta στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων».
Ο εκδοτικός οίκος Amedia
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό κρατική διαχείριση έθεσε απόψε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τα περιουσιακά στοιχεία των εκδοτικών εγκαταστάσεων του νορβηγικού εκδοτικού οίκου Amedia που είχαν ανατεθεί στον Νομπελίστα Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Τα πρώην περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Amedia στη Ρωσία φέρουν το όνομα της εταιρείας και το διάταγμα απαριθμεί τα τυπογραφεία που διαθέτει σε πέντε πόλεις. Πρόκειται για τα τυπογραφεία που διαθέτει ο όμιλος στις πόλεις Μόσχα, Γιεκατερίνεμπρουγκ, Νοβοσιμπίρσκ, Τσελιάμπινσκ και Βορόνεζ.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώνεται 17 μέρες αφότου την 1η Σεπτεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης  συμπεριέλαβε τον διευθυντή της εφημερίδας Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» επειδή συμμετείχε στη δημιουργία και διανομή υλικού «ξένων πρακτόρων» και «χρησιμοποίησε ξένες πλατφόρμες για τη διάδοση απόψεων που αποσκοπούσαν στη διαμόρφωση αρνητικής στάσης απέναντι στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική της Ρωσίας».

Η Novaya Gazeta χρησιμοποιούσε στο παρελθόν τα τυπογραφεία της Amedia, αλλά η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της στη Ρωσία το 2022, ως απάντηση στη νομοθεσία που επιβάλλει αυστηρές ποινές για τη δυσφήμιση των ενεργειών του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Πολλοί από τους δημοσιογράφους της έχουν έκτοτε ανασυνταχθεί εκδίδοντας την εφημερίδα με την ονομασία Novaya Gazeta Europe στη Λετονία.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο όμιλος Amedia ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία και παραδίδει τη διαχείριση των τεσσάρων εκτυπωτικών μονάδων της στον Ντμίτρι Μουράτοφ.

Από την αρχή του 2023, ο Πρόεδρος Πούτιν έχει υπογράψει διατάγματα για τον προσωρινό έλεγχο περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε τέσσερις δυτικές εταιρείες στη Ρωσία, αναθέτοντας τον Ιούλιο στον ανιψιό του Τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, τη διοίκηση της θυγατρικής της γαλλικής εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού Danone.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές σε οικονομία, ενεργειακή πολιτική και θεσμούς προωθεί ο Στάρμερ στο Λονδίνο

Βουλή: Άρση ασυλίας για τέσσερις βουλευτές αποφάσισε η Ολομέλεια

Ηνωμένο Βασίλειο: Θύματα trafficking ασυνόδευτα ανήλικα που εξαφανίστηκαν από εγκαταστάσεις του υπ. Εσωτερικών

Χεζμπολάχ: «Θα χτυπήσουμε νέους στόχους εάν το Ισραήλ συνεχίσει να σκοτώνει αμάχους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα