ΑΘΗΝΑ
03:53
|
15.07.2024
Δημοσιεύματα και ανακοινώσεις κομμάτων θέτουν ερωτήματα για τις ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ γύρω από το θάνατο πέντε μελών της ελληνικής αποστολής στην πλημμυρόπληκτη Λιβύη.
Οι εικόνες του ολοσχερώς καμμένου λεωφορείου προκαλούν επιπλέον ερωτήματα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του θανάτου των πέντε στρατιωτικών και πολιτών που συμμετείχαν στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στην πλημμυρόπληκτη Λιβύη επιχείρησε να δώσει με σημερινή του ανακοίνωση το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συμβάν σκοτώθηκαν δύο στρατιωτικές νοσηλεύτριες-γιατροί, ένας άνδρας των ελληνικών ειδικών δυνάμεων και δύο διερμηνείς. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, και οι διερμηνείς είναι γυναίκες.

«Νεκρές είναι μια γυναίκα Πλωτάρχης και μία Επισμηναγός και οι δύο στελέχη του Υγειονομικού. Νεκρός κι ένας στρατιωτικός από τα ΕΤΑ, κάτι που δείχνει ότι η όποια «ασφάλεια» της αποστολής δεν επέβαινε σε άλλα οχήματα, μπρος και πίσω από το λεωφορείο, αλλά ήταν μέσα στο λεωφορείο. Επικεφαλής της αποστολής ήταν Συνταγματάρχης που έχει υπηρετήσει και στη θέση του Υπασπιστή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επί προεδρίας Προκόπη Παυλόπουλου», αναφέρει το militaire.gr.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργος Σαγιάνος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι δύο από τους πέντε νεκρούς Έλληνες της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, τα οποία εκτελούσαν χρέη διερμηνέα για την ελληνική αποστολή, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω το φύλο.

Άλλα 13 άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

«Δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της πληροφόρησης»

Σχετικά με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, η σημερινή ανακοίνωση υποστηρίζει πως:

«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων».

«Αργότερα,  οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα».

«Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Ερωτήματα και για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν τα πέντε μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην πλήρως αποσταθεροποιημένη Λιβύη, σε μεγάλο μέρος της οποίας δρουν πολέμαρχοι, πολιτοφυλακές και τζιχαντιστικές ένοπλες ομάδες, αλλά και της εικόνας του λεωφορείου, εγείρονται ερωτήματα και ζητούνται εξηγήσεις για το αν όντως πρόκειται για απλό τροχαίο και συνακόλουθα για το κατά πόσον εξασφαλιζόταν επιχειρησιακά η ασφάλεια της αποστολής.

Τέτοιου είδους ερωτήματα τέθηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και για τα μέτρα ασφαλείας

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε με ανακοίνωσή του ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν τα μέλη της αποστολής στη Λιβύη και για την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους. «Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς», συνέχισε.

«Επιπλέον αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε ”ελαφρούς τραυματισμούς”, ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ», κατέληξε.

Ν. Ανδρουλάκης: Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής, ευχόμενος παράλληλα ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Τόνισε ακόμη πως «αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, τις αιτίες και τις συνθήκες του συμβάντος

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, τις αιτίες και τις συνθήκες του συμβάντος, καθώς και για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη μετακίνηση της αποστολής σε μια περιοχή που βρίσκεται εδώ και πάνω από 12 χρόνια στο “μάτι του κυκλώνα” των ΝΑΤΟϊκών επεμβάσεων και των εμφυλίων» τονίζει το ΚΚΕ.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τη βαθύτατη οδύνη του εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας και απηύθυνε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Σε στρατιωτικά νοσοκομεία οι 13 τραυματίες

Σε στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες.

Συγκεκριμένα, οι δέκα από τους συνολικά δεκατρείς τραυματίες που επέστρεψαν το πρωί στην Ελλάδα με πτήση C-130 βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έφτασε το μεσημέρι και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να επισκεφθεί τους τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κατάσταση ενός από τους δέκα τραυματιών που νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο είναι σοβαρή καθώς υπέστη κατάγματα στη μέση.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καμία αλλαγή στην Ευρώπη

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος του Νεπάλ διορίστηκε νέος πρωθυπουργός

Ο Τραμπ καλεί για ενότητα μετά την απόπειρα δολοφονίας του

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα