ΑΘΗΝΑ
05:06
|
22.11.2024
Χειμαρρώδης ήταν η ομιλία του Βραζιλιάνου Προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ. Άρχισε με την κλιματική αλλαγή και έφθασε ως τους πολέμους και το ΔΝΤ.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η 78η σύνοδος κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τις εισαγωγικές ομιλίες του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και του διπλωμάτη από το νησιωτικό κρατίδιο της νότιας Καραϊβικής, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ντένις Φράνσις που προεδρεύει φέτος της Γενικής Συνέλευσης.

Σύμφωνα με το καταστατικό, ο πρώτος ηγέτης που ανέβηκε στο βήμα ήταν ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Βραζιλιάνος ηγέτης ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού στο Μαρόκο και στη Λιβύη. Θύμισε πως πριν από 20 χρόνια  που είχε ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας πως τις επιπτώσεις έχουμε αρχίσει να τις βλέπουμε σήμερα.

Σήμερα η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ζωή 735 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. «Το πεπρωμένο κάθε νεογέννητου παιδιού έχει προαποφασιστεί ενώ ακόμη κυοφορείται στην κοιλιά της μητέρας του» είπε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, αναφερόμενος στα δεινά των πιο φτωχών ανθρώπων πάνω στον πλανήτη.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Τόνισε πως η Βραζιλία «επέστρεψε» για να κάνει τη δική της συμβολή στις διεθνείς προκλήσεις, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει διαδοχικά πολλές προκλήσεις όπως η πανδημία, ο ρατσισμός, η βία κατά των γυναικών και των ανθρώπων με αναπηρίες, οι γεωπολιτικές εντάσεις και πόλεμοι, αλλά και οι κίνδυνοι από τις νέες τεχνολογίες. Επεσήμανε πως πολλά από αυτά τα φαινόμενα οφείλονται στις ανισότητες, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αποτυχίας των στόχων της αναπτυξιακής ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη μείωση της φτώχειας στον πλανήτη.

«Η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής απαιτεί να σκέφτεσαι το αύριο» τόνισε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας που ανέβηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης λίγο πριν τις 5.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), θυμίζοντας πως το 10% των πιο πλούσιων χωρών είναι υπεύθυνες για τη ρύπανση του πλανήτη.

Ανέφερε πως η ενεργειακή μετάβαση στη Βραζιλία και η παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές έχει προχωρήσει πολύ πολλαπλασιάζοντας τις πηγές καθαρής ενέργειας.

Τόνισε επίσης πως η δημιουργία της ομάδας των BRICS ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες ανάπτυξης φτωχότερων χωρών του πλανήτη δανείζοντας συχνά με δύσβατους όρους. Δεν παρέλειψε επίσης να στηλιτεύσει τον νεοφιλελευθερισμό που βάζει στο περιθώριο εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και τον αυταρχικό εθνικισμό.

Αναφέρθηκε επίσης και στον φυλακισμένο στη Βρετανία, Αυστραλό δημοσιογράφο και ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ τονίζοντας τον αγώνα του κατά της παραπληροφόρησης, αλλά και στους αγώνες του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία αλλά και στον πόλεμο της Ουκρανίας που αποκαλύπτει την επιλεκτική αντιμετώπιση συρράξεων αλλά και τις περσινές στρατιωτικές δαπάνες που ξεπέρασαν πέρσι τα 2 τρισ. δολάρια παγκοσμίως. Δεν παρέλειψε τέλος να ζητήσει τον εκσυγχρονισμό του ΟΗΕ ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έκανε έκκληση για «διάλογο» προκειμένου να μπει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ομιλία που εκφώνησε σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος είπε:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκθέτει τη συλλογική ανικανότητά μας να εφαρμόσουμε τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών…Καμία λύση δε θα είναι βιώσιμη εάν δε βασίζεται στον διάλογο», τόνισε ο Λούλα. Από την έναρξη του πολέμου, η Βραζιλία αρνείται να παράσχει όπλα στο Κίεβο ή να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Βραζιλιάνος πόλεμος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι ευθύνες για τον πόλεμο αυτόν είναι μοιρασμένες και στις δύο πλευρές, ωστόσο καταδίκασε τη ρωσική εισβολή. «Πρέπει να γίνει δουλειά για να δημιουργήσουμε έδαφος για διαπραγματεύσεις» επανέλαβε σήμερα, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή «επενδύθηκαν πολλά στους εξοπλισμούς και ελάχιστα στην ανάπτυξη».

Επόμενος στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Παγκόσμια διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας βλέπει ο Πούτιν-Παρουσίασε το υπερόπλο Oreshnik (video)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό στην πλατεία Συντάγματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα