Μία νέα τάση ταξιδιωτικών γραφείων, δίχως τις συνηθισμένες ταξιδιωτικές διαδρομές και προδιαγραφές, δημιουργείται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Πρόκειται για μακρινά ταξίδια ή εκδρομές εμπειριών που ξεστρατίζουν από την πεπατημένη του μαζικού τουρισμού και ανοίγουν τα φτερά τους σε πιο δύσβατα, αλλά προσιτά, μονοπάτια ταξιδιών με στόχο την αναψυχή, τον πολιτισμό, την επαφή με τη φύση και την ανθρωπιά και ό,τι άλλο στερούμαστε στην καθημερινή ρουτίνα της βιοπάλης.
Πίσω από τη διοργάνωση ταξιδιωτικών εμπειριών βρίσκονται άνθρωποι που αποφάσισαν να κάνουν το χόμπι επάγγελμα και να μυήσουν και άλλους στη μυσταγωγία της περιήγησης σε χώρες και μέρη απρόσιτα, ή σχεδόν απαγορευμένα από τις λίστες των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων.
Ένας από αυτούς είναι ο Αλέξανδρος Τσούτης, ένας από τους πιο πολυταξιδευμένους ανθρώπους στην Ευρώπη, με ταξίδια σε πάνω από 100 χώρες όλων των ηπείρων, συμπεριλαμβανομένων και εμπόλεμων περιοχών, τον οποίο το Κοσμοδρόμιο είχε συστήσει στους αναγνώστες του και παλιότερα.
Ο Αλέξανδρος Τσούτης αποφάσισε να κάνει στροφή στη ζωή του βλέποντας το τεράστιο κενό που υπήρχε στον χώρο των ταξιδιών εμπειρίας και επέλεξε να κλείσει πίσω του την πόρτα μίας πολύ επιτυχημένης πορείας στον χώρο της διαφήμισης και να χαράξει ένα νέο μονοπάτι βοηθώντας και άλλους ανθρώπους να πάνε σε άλλα μέρη και να έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και πολιτισμό με «όχημα» την γνώση και τις εμπειρίες του από εκατοντάδες ταξίδια. Μαζί με τη συνοδοιπόρο του στη ζωή και συνεργάτιδά του αποφάσισε να δημιουργήσει τους Planet Voyagers, προσφέροντας σε όλες τις ταξιδιάρικες ψυχές μία πρωτόγνωρη εμπειρία σε χώρες που σπάνια συναντά κανείς στα προγράμματα συνηθισμένων ταξιδιωτικών γραφείων.
Η πρόσφατη συνομιλία που είχαμε μαζί του σε σχέση με το εγχείρημα των Planet Voyagers πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσει να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται και να σας ενθαρρύνει να κάνετε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας: μία διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία ζωής σε απρόσμενες χώρες και μέρη, ανέγγιχτα και αγνά από το αρπακτικό χέρι του μαζικού τουριστικού καταναλωτισμού που ισοπεδώνει λαούς, πολιτισμούς και χώρες στον βωμό του κέρδους.
Κύριε Τσούτη πρέπει να είστε από τους πιο πολυταξιδεμένους ανθρώπους στην Ελλάδα αν όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τι σας έκανε στα τέλη Ιουλίου να ιδρύσετε και επίσημα την ταξιδιωτική ομάδα Planet Voyagers;
Noμίζω ότι έχω πολύ δρόμο ακόμα γι’ αυτό, αν και τα ταξίδια δεν αποτελούν ένα συγκριτικό ή ανταγωνιστικό σκορ. Προσωπικά, μετά από μερικές δεκαετίες καριέρας στο χώρο των διαφημιστικών εταιρειών και παράλληλα με το ταξιδιωτικό πάθος μου για την εξερεύνηση του πλανήτη στον περιορισμένο χρόνο της αδείας μου, αποφάσισα να πάρω την απόφαση να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό. Ήταν μια απόφαση που απαιτούσε εκ μέρους μου μεγαλύτερη τόλμη από ένα ταξίδι στο Αφγανιστάν. Το εσωτερικό μου πρόσταγμα υπερίσχυσε και έβαλα στόχο να προσφέρω κάτι που μου ζητείται εδώ και χρόνια. Να μεταδώσω τις εμπειρίες μου, τις γνώσεις και την ταξιδιωτική κουλτούρα από τα ανεξάρτητα ταξίδια μου σε πάνω από 100 χώρες, μέσα από εξορμήσεις που μπορεί να ακολουθήσει και μια μικρή παρέα. Έτσι μαζί με τη συνεργάτιδά μου δημιουργήσαμε τους Planet Voyagers.
Σε τι διαφέρει η δική σας ομάδα από ένα οργανωμένο ταξιδιωτικό γραφείο;
Τι το διαφορετικό προσφέρει στον ανήσυχο ταξιδιώτη-«εξερευνητή» εμπειριών; Οι Planet Voyagers δεν οργανώνουμε εμπορικά ταξίδια «μαζικής παραγωγής» και τυποποιημένου προγράμματος. Φυσικά καλύπτουμε τα σημεία ενδιαφέροντος ενός τόπου, αλλά προσπαθούμε οι εμπειρίες να μην είναι απλά μια λίστα με τυπικά αξιοθέατα. Τα ταξίδια μας είναι ολιγομελή, με παρεΐστικη φιλοσοφία και τα συνοδεύουμε εμείς οι ίδιοι. Η φιλοσοφία μας είναι πρωτίστως ανθρωποκεντρική, επιδιώκοντας ουσιαστική επαφή και αλληλεπίδραση με το ντόπιο πληθυσμό, εξερευνώντας αυτόχθονες φυλές και σημεία εκτός τουριστικού χάρτη. Η οργάνωση είναι βέβαια προαπαιτούμενη έχοντας την ευθύνη των συμμετεχόντων, όμως προσπαθούμε να μεταδίδουμε την αίσθηση του ανεξάρτητου ταξιδευτή, με ελευθερία, αυτοσχεδιασμό και δραστηριότητες εκτός προγράμματος, όπου είναι δυνατό.
Το πρώτο σας ταξίδι έγινε στο Πακιστάν. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις εμπειρίες σας σαν ομάδα;
Το Πακιστάν είναι ένας προορισμός που αδικείται από αρνητική φήμη και στερεοτυπικές αντιλήψεις, γι’ αυτό και αποτελεί μια χώρα ελάχιστα επισκέψιμη και αναλλοίωτη από το μαζικό τουρισμό. Ό,τι και να πω, όσα και να περιγράψω εγώ και οι συνταξιδιώτες μας για τον τόπο αυτό, δε μπορούν να αποδώσουν την εκπληκτική, αποκαλυπτική μαγεία του. Η εγκαρδιότητα των ντόπιων, η φιλικότητα, η φιλοξενία και το αίσθημα προσφοράς προς τον άγνωστο επισκέπτη, ξεπερνά κάθε φαντασία. Τα ποικιλόμορφα τοπία κόβουν την ανάσα, οι ορεινοί όγκοι των Ιμαλαΐων, του Karakorum και του Ινδοκαύκασου στέκουν επιβλητικοί, αρχέγονοι ποταμοί όπως ο Ινδός, διαρρέουν τις μικρές κοιλάδες ενώ απόκρημνοι δρόμοι δοκιμάζουν το θάρρος του περιηγητή. Αυτό τον εναλλακτικό προορισμό επέλεξα ως ορόσημο για να συστήσω τους Planet Voyagers στην ελληνική ταξιδιωτική κοινότητα και το κοινό που αγαπά τα ταξίδια σε μη προφανείς, μη τουριστικοποιημένους προορισμούς. Οι συμμετέχοντες στην πρώτη αυτή ομάδα των Planet Voyagers, αποκόμισαν μια «εμπειρία ζωής» κατά τα λεγόμενά τους. Οι εικόνες και οι αναμνήσεις ήταν τόσες πολλές που έδιναν την αίσθηση πολύμηνου ταξιδιού και όχι 20 ημερών που ήταν πραγματικά.
Πρόσφατα σας είδαμε και στην Ουκρανία. Αλήθεια πώς καταφέρατε και πήγατε σε μία εμπόλεμη χώρα μία τέτοια περίοδο. Ποια ήταν η εμπειρία σας από τις περιοχές που επισκεφθήκατε;
Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι εμπόλεμη περιοχή, έχω βρεθεί στη Μοσούλη του Ιράκ, στο Μάλι, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη βόρεια Σομαλία, το Νότιο Σουδάν κλπ. Φυσικά στις περιοχές αυτές δε διοργανώνω ταξίδια αν δεν επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα ασφάλειας. Στην Ουκρανία οι πληγές του πολέμου ευτυχώς δεν είναι ιδιαίτερα εμφανείς ή έχουν επουλωθεί, τουλάχιστον στις περιοχές που απέχουν από το μέτωπο. Οι επιθέσεις όμως εξακολουθούν να σφυροκοπούν πόλεις στα ανατολικά και νότια όπου οι συνθήκες είναι χειρότερες. Οι πολεμικές σειρήνες ηχούν συχνά και καθημερινά σε όλη την επικράτεια και οι πολίτες προστατεύονται σε υπόγεια καταφύγια καθώς οι βομβαρδισμοί τελικά πλήττουν άμαχους παντού σε όλη τη χώρα, ακόμα και στην πρωτεύουσα ή τα δυτικά σύνορα. Παρά τις συνθήκες αυτές, οι πολίτες συνεχίζουν την καθημερινή ζωή και τις δουλειές τους, το επίπεδο διαβίωσης είναι γενικά αξιοπρεπές και δεν υπάρχει πλέον έλλειψη αγαθών.
Ποια είναι τα επόμενα ταξιδιωτικά σχέδια;
Οι προορισμοί του 2023 είναι η Τυνησία, η Συρία, η Αιθιοπία και το Βιετνάμ. Για τις αρχές του 2024 σχεδιάζουμε ταξίδια στη νήσο Σοκότρα της Υεμένης, ένα ακόμα στην Τυνησία γιατί το πρώτο έγινε γρήγορα fully booked και ένα στην Ιαπωνία. Αρκετά ακόμα είναι υπό διερεύνηση, αλλά όπως ανέφερα κάνουμε λίγα και επιλεκτικά ταξίδια.
Υπάρχει «σύνορο» ή «περιορισμός» στις ταξιδιωτικές φιλοδοξίες των Planet Voyagers ή όλος ο πλανήτης είναι πεδίο προς εξερεύνηση;
Στα προσωπικά μας ταξίδια δεν έχουμε σύνορα, μπορούμε να ταξιδέψουμε οπουδήποτε στον πλανήτη και το ίδιο επιδιώκουμε και με τα ταξίδια των Planet Voyagers, τα οποία προσανατολίζονται σε αρκετούς προορισμούς off the beaten path, οι οποίοι όμως είναι ασφαλείς.
Η εμπειρία που προσφέρουν οι Planet Voyagers είναι για «υψηλά βαλάντια» ή υπάρχουν περιπτώσεις και πιο προσιτών οικονομικά ταξιδιωτικών εμπειριών;
Ο οικονομικός παράγοντας του ταξιδιού είναι το φλέγον ζήτημα σχεδόν για κάθε ταξιδιώτη, ειδικά μετά την πανδημία και την εκτόξευση των τιμών, ιδιαίτερα στα αεροπορικά εισιτήρια. Τα ταξίδια σε μακρινούς και λιγότερο τουριστικούς προορισμούς και σε δυσπρόσιτα σημεία του πλανήτη, εμπεριέχουν πολλά λειτουργικά έξοδα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η ποιότητα παροχών σε διαμονή και διατροφή συχνά δεν είναι αντίστοιχη του τιμήματος. Αυτή είναι μια αναπόφευκτη συνθήκη όταν αναζητάς μέρη εξαιρετικής ομορφιάς χωρίς ορδές τουριστών. Όμως οι Planet Voyagers διοργανώνουμε και ταξίδια πιο βατά και πιο οικονομικά, σε εξίσου ενδιαφέροντα σημεία που δε βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης, όπως το ταξίδι στην Τυνησία το οποίο βγαίνει αρκετά οικονομικό.
Σε κάθε περίπτωση δε μας ενδιαφέρει να διοργανώνουμε ταξίδια όπου η τιμή είναι το εμπορικό δέλεαρ αλλά τελικά το πρόγραμμα είναι ελλιπές, οι δραστηριότητες φτωχές και η συνολική εμπειρία από μια χώρα επιφανειακή.
Δεν ταξιδεύουμε απλά «για να λέμε ότι πήγαμε», αλλά για να βιώσουμε ουσιαστικά τον κάθε τόπο. Οι τιμές των ταξιδιών μας είναι ξεκάθαρες και συνολικές, χωρίς επιπλέον χρεώσεις όπως «επίναυλους καυσίμων» και συναφή τρικ, ούτε έχουμε συμφωνίες με εστιατόρια και καταστήματα αγορών που θα μας αποφέρουν προμήθεια.
Ποιοι είναι οι ταξιδιωτικοί στόχοι που έχετε θέσει τους επόμενους μήνες και με ποια κριτήρια τους καθορίζετε;
Στόχος μας είναι να απολαμβάνουμε κι εμείς τα ταξίδια μαζί με όσους μας ακολουθούν. Έχοντας επισκεφτεί ήδη τους τόπους αυτούς ανεξάρτητα, μας δίνει μεγάλη χαρά η μετάδοση της εμπειρίας και η αναβίωση αυτής με την παρέα. Θέλουμε να προσφέρουμε την ομορφιά του πλανήτη στο ελληνικό κοινό, που ομολογουμένως δεν είναι πολυταξιδεμένο αλλά διψά για ανακάλυψη. Το καθοριστικό μας κριτήριο είναι το να σχεδιάζουμε ομαδικά ταξίδια για όσους δε συμβιβάζονται με τη φιλοσοφία των «γκρουπ».
Τελικά, η ομάδα σας είναι η εναλλακτική πρόταση απέναντι στον λεγόμενο «καταναλωτικό» τουρισμό και την κακή νοοτροπία του «τουρίστα»;
Σε αυτό αποσκοπούμε. Αν και δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε τη νοοτροπία του κάθε συμμετέχοντα στα ταξίδια μας, η φιλοσοφία μας, οι προορισμοί και το πρόγραμμα, πιστεύουμε ότι προσελκύει μόνο συνειδητοποιημένους ταξιδευτές και όχι επιφανειακούς τουρίστες.
Σας ευχόμαστε καλή ευόδωση στους επόμενους ταξιδιωτικούς στόχους σας! Δώστε και εσείς μία συμβουλή ή ευχή στις ταξιδιάρικες ψυχές του kosmodromio.gr
Σας ευχαριστούμε πολύ! Αυτό που πάντα προτείνω είναι: τολμήστε να ανακαλύψετε τον κόσμο, ξεπεράστε τους φόβους σας, ο κόσμος δεν είναι τόσο τρομαχτικός όσο νομίζουμε. Το ταξίδι είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.