ΑΘΗΝΑ
15:41
|
04.12.2023
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη κράτους και στην ακρίβεια και για κανέναν έλεγχο της αγοράς.
Ανδρουλάκης στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Βολές» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτόξευσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ολιγωρία στις πλημμύρες της Θεσσαλίας και σε πολλά άλλα ζητήματα, όπως αυτό της ακρίβειας και των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω προσωπική εμπειρία τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων ακόμα και με παρακρατικούς μηχανισμούς», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως θα τοποθετηθεί σχετικά μετά τη Δευτέρα, όταν θα έχει αναδειχθεί νικητής.

«Ο Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει ο ίδιος τη ΔΕΘ έτσι ώστε να μην απαντήσουν τα κόμματα στις εξαγγελίες του. Γι’ αυτό κάνω κι αυτή τη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα είναι μόνο αποτυχίες του επιτελικού κράτους. Η μόνη αγωνία του είναι να ενισχύσει την εξουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν έχουνε καταφέρει 11 μέρες μετά την καταστροφή να μαζέψουν τα ζώα. Εμείς συναντήσαμε νεκρά ζώα στον δρόμο. Δεν βλέπουν την υγειονομική βόμβα; Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Παντελής έλλειψη κράτους και στην ακρίβεια. Κανένας έλεγχος της αγοράς. Δεν υπερασπίζεται το νοικοκυριό ο κ. Μητσοτάκης. Δεν μειώνουν το ΦΠΑ γιατί δεν υπάρχει κράτος να ελέγξει την αγορά.

Το επίδικο είναι ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση όπου το πολιτικό του πρόγραμμα θα καταφέρει να είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της χώρας. Το πρώτο βήμα έγινε με την αύξηση του ποσοστού που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Θα κάνουμε πολλά και δεν θα απογοητεύσουμε κανέναν», είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Νίκος Ανδρουλάκης και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία:

«Ο μηχανισμός της ΕΕ είναι και για πρόληψη. Ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του για να βελτιστοποιήσει τις πρακτικές του κράτους στην πρόληψη. Αξιοποίησαν το 1% σε αντιπλημμυρικά έργα. Οι μετεωρολόγοι είχαν πει 3 μέρες για το φαινόμενο. Τι έκαναν; Τι έγινε με τα έργα του Ιανού. Η αγωνία τους ήταν η αντιμετώπιση του πολιτικού κόστους. Ο κ. Αγοράστός το πρώτο που είπε ήταν να αναβληθούν οι εκλογές. Ήταν ακραίο το φαινόμενο, πρέπει να έρθουν πολλά χρήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πρέπει να ενδυναμωθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το 2,2 δις είναι παλιοί πόροι. Ποιος θα το διαχειριστεί αυτό το χρήμα; Θέλουμε ενιαία διαχείριση υδάτων. Πρέπει να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανασύνταξης της Θεσσαλίας. Μπορούμε να πετύχουμε και ταχύτητα και διαφάνεια. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να συμβούν αυτά που ξέρουμε. Να μην χαθεί ούτε ευρώ».

Για τη νίκη του κ. Κασσελάκη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και αν δυσκολεύει τη δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ:

«Δεν θα πω το παραμικρό για τις εκλογές. Αν θέλετε να τα πούμε μετά την Κυριακή. Έχω προσωπική εμπειρία τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων ακόμα και με παρακρατικούς μηχανισμούς. Μιλώ για την υποκλοπή των συνδιαλέξεων μου από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει να παρακολουθούμε με ένα προσεκτικό τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ με κορονοϊό, με αυστηρά μέτρα, με 8% είναι συμμετοχή 280 χιλιάδων ανθρώπων. Στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι μισοί. Αν συγκρίνουμε ποσοστά και συμμετοχή, η διαδικασία του ΠΑΣΟΚ είχε πολλαπλάσιο αποτύπωμα στην κοινωνία. Όλα τα κόμματα πρέπει να βρουν τον δρόμο τους για ένα καλύτερο πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν στόχο. Να έχει λόγο υπεύθυνο και αξιόπιστο. Η ΝΔ πρέπει να οδηγηθεί στην αντιπολίτευση. Στις επόμενες εκλογές το πολιτικό μας πρόγραμμα, σε όλα τα ζητήματα, να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας».

Για τις οικονομικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:

«Απ’ αυτά που είπε ο πρωθυπουργός αναιρούνται από την τροπολογία του κ. Γεωργιάδη. Για τη φοροδιαφυγή, γιατί δεν έχει συνδέσει τόσο καιρό τις ταμειακές με τα POS; Ε, βγάλτε συμπέρασμα. Στα λόγια είναι πρώτος, στην επικοινωνία έχει μια μεγάλη ισχύ, αλλά η πραγματικότητα χειροτερεύει. Τα βασικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν πάμε καλά. Αυτά που προτείνουμε είναι πάντα κοστολογημένα και να έχουν δοκιμαστεί. Μιλάμε για παραγωγική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη ουσιαστικά αφορά το Real Estate. Σε λίγο καιρό θα είμαστε ξένοι στα νησιά μας. Θέλουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Να δοθούν κίνητρα. Είναι ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι αδυναμίες που μας οδηγήσαν στα μνημόνια».

Για το τι θα έκανε ο ίδιος προσωπικά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη Θεσσαλία:

«Υπάρχει μια μαγική λέξη. Ανθεκτικότητα. Η λέξη αυτή αποκτά ισχυρό περιεχόμενο γιατί υπάρχουν τεράστιες αναταράξεις σε όλα τα ζητήματα. Η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών γίνεται με τεράστιες επιπτώσεις και κυρίως για τον φτωχό. Δεν επένδυσε κανείς στο ΕΣΥ πριν την πανδημία. Ποια είναι η πρόληψη για την κλιματική κρίση; Εγώ αν ήμουν πρωθυπουργός θα είχα υπηρετήσει την πρόληψη. Δεν θα έλεγα ότι η λύση είναι ότι πρέπει να ασφαλίζεις το σπίτι σου, χωρίς να ξέρω πόσα λεφτά έχει μέσα η τσέπη σου. Έγινε κάποια μελέτη γι’ αυτό; Θα γίνουμε κυβέρνηση για να χτίσουμε την ανθεκτική Ελλάδα του μέλλοντος. Πυξίδα είναι για μας η λέξη ανθεκτικότητα. Σε όλες μου τις ομιλίες προσπαθώ να δώσω το νόημα της ασφάλειας. Όχι νόμος και τάξη. Τα είδαμε στον Πειραιά και στο γήπεδο της ΑΕΚ».

Για το αν μπορεί να τριπλασιάσει το ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά του:

Κριτής μας είναι ο λαός στις επόμενες εκλογές. Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές της αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές. Θα είμαστε ενισχυμένοι. Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ όπως λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ηττήθηκε. Εμείς έχουμε άλλη ιδεολογία. Το δικό μας σχέδιο κρίνεται. Το σχέδιο αυτό δέχθηκε πολλές επικρίσεις πριν τις εκλογές. Μας έλεγαν ότι δεν έχουμε θέσεις. 3 φορές πήραμε πρωτοβουλίες κατά της Χρυσής Αυγής. Πότε στάθηκε δίπλα μας ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχουμε πολιτική αυτονομία. Σε κάποια πράγματα συμφωνούμε, σε κάποια είμαστε πιο κοντά. Θα καλέσω τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης. Εκεί να δούμε πώς θα τοποθετηθούν τα κόμματα. Τι έχουν να πουν για την κατάργηση της golden visa; Όποιος συμφωνεί στη Βουλή. Δεν πήρε 41% ο κ. Μητσοτάκης για το έργο του, το πήρε για το μη χείρον βέλτιστον».

Για την τροπολογία του κ. Γεωργιάδη για τις τριετίες και το τι θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ:

«Θα πάρω τον λόγο στην Βουλή αύριο. Αυτό που έρχεται δεν προστατεύει τους εργαζόμενους. Η θεωρία περί κοινοτικών οδηγιών είναι ένα αμπαλάρισμα εις βάρος των εργαζομένων. Η χώρα μας πρέπει να κάνει κινήσεις για να βοηθήσει τον εργαζόμενο. Εμείς έχουμε ένα άλλο σχέδιο».

Για το αν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εφαρμοστεί σε μια συνεργασία και με άλλα κόμματα:

«Οι προβλέψεις ιντριγκάρουν πάντα. Θυμηθείτε τις προεκλογικές προβλέψεις. Έπεσαν έξω. Στον στίβο και στην καθημερινότητα θα κριθεί το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Αυτή την πορεία του ΠΑΣΟΚ θα την τιμήσουν οι πολίτες. Κάποιοι έλεγαν για χαμένη ψήφο. Με τα νέα δεδομένα θα πετύχουμε τον πολιτικό μας στόχο. Ζούμε διαφθορά, αναξιοκρατία και υποβάθμιση των δικαιωμάτων. Αταλάντευτα είμαστε η δύναμη του ορθού λόγου. Δεν αγωνιστήκαμε μόνο για την επενδυτική βαθμίδα, αλλά να μείνει η χώρα στο ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ θα ανατρέψει τις σημερινές παθογένειες που διαιωνίζει ο κ. Μητσοτάκης».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Δεν θα μπω σε ένα παζάρι για συνεργασίες. Έγιναν συνεργασίες κάποιων ανθρώπων που στηρίζουμε. Ούτε αποκλείσαμε, ούτε γίναμε εμείς που θα καθορίσουμε τι θα γίνει στην Περιφέρεια κάθε γωνιάς. Για τους δήμους, τα κόμματα έχουν τεράστια προβλήματα. Εκεί είναι η πιο γνήσια έκφραση της κοινωνίας. Είμαστε ένα κόμμα που δεν έδωσε χρίσματα σε πρώτο βαθμό. Λέμε να στηρίξει ο κόσμος την προσπάθεια μιας υποψηφιότητας που τους εκφράζει. Η κουλτούρα μας για την αυτοδιοίκηση είναι για την ίδια την αυτοδιοίκηση. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αποκτήσει καθολικά χαρακτηριστικά. Για να έχουμε σοβαρή αυτοδιοίκηση».

Για τις υποκλοπές:

«Αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει τον κύκλο του. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της Δικαιοσύνης. Είναι μια πληγή για το πολιτικό σύστημα. Πριν μερικές ανακοινώθηκε το όνομα ενός πρωταγωνιστεί σε Δ.Σ αθλητικού σωματείου. Αλλού θα ήταν σημαντική είδηση. Αυτή η ιστορία δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά πρέπει να πω ότι η ΝΔ δεν μας λέει τι έγινε στην εξεταστική επιτροπή με την κ. Βλάχου, τι έγινε με όλους τους επιχειρηματίες αυτούς. Έκανα όλες τις νομικές κινήσεις που έπρεπε να κάνω. Δεν βλέπω να υπάρχει ευαισθησία από το πολιτικό σύστημα. Δεν άκουσα όταν έβγαλα τον φάκελο στη Βουλή να λένε ότι και εμείς έχουμε αυτόν τον φάκελο. Δεν υπάρχει άλλος από την αντιπολίτευση; Μόνο σε μένα ήρθε το Predator; Οι υπόλοιποι που είναι; Που είναι οι λίστες; Που είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης; Πήραν λευκό φάκελο ή δεν πήραν; Η δημοκρατία μας οδηγείται σε κακούς δρόμους τα τελευταία χρόνια. Και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ. Εγώ έκανα ό,τι έπρεπε. Περιμένω ακόμη και οι υπόλοιποι να πάνε στη δικαιοσύνη. Δεν γίνεται να είμαι εγώ ο πράκτορας και ο πιασμένος που μιλάω. Αυτοί τι είναι που δεν μιλάνε; Πιο πολύ είναι η καρέκλα του υπουργείου για κάποιους από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δημοκρατική παράταξη που θα τους αντικαταστήσει θα είναι πραγματικά δημοκρατική παράταξη. Για μένα προτεραιότητα είναι οι θεσμοί, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η υπόθεση των υποκλοπών απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να κατρακυλήσει σε περιπέτειες. Είναι αξιακό ζήτημα να κλείσει για μένα αυτή η υπόθεση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπέρ της προσάρτησης του Εσεκίμπο οι πολίτες της Βενεζουέλας

Νομοσχέδιο για κόκκινα δάνεια: Πέρασε κι αυτό με… άνεση «158» κυβερνητικών «ναι»  

Συμφωνία Αραβικών Εμιράτων με την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του Μπιλ Γκέιτς

Φρέντι Μπελέρης: Νέα αναβολή στο αίτημά του για άδεια ορκωμοσίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα