ΑΘΗΝΑ
03:16
|
28.04.2024
Το Κοσμοδρόμιο μίλησε με τον επιμελητή του Αγοραφοβικού Φεστιβάλ και συνιδρυτή του συγκροτήματος My Wet Calvin.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αφορμή το πρώτο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ, τη διήμερη διοργάνωση που διερευνά την ταυτότητα της εναλλακτικής σκηνής της χώρας, μιλήσαμε με τον επιμελητή και συνιδρυτή του συγκροτήματος My Wet Calvin, Άρη Νικολόπουλο, για το φεστιβάλ αλλά και τα σχέδια της ιστορικής ελληνικής indie μπάντας.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το Αγοραφοβικό φεστιβάλ και τι φιλοδοξεί το όλο project;

Το φεστιβάλ εκ των πραγμάτων καλύπτει μια εικοσαετία εξέλιξης και εδραίωσης μιας σκηνής που αρχικά αφορούσε μόνο τα μέλη της και τις παρέες τους. Κάθε μία από τις συμμετοχές έχει τη δική της σημασία ή συμβολισμό είτε πρόκειται για σταθερούς ή περιστασιακούς συνεργάτες, είτε για φίλους και φίλες, είτε για παλιά και νέα προσωπικά μουσικά κολλήματα. Έχει στηριχθεί εν μέρει στη λογική των All Tomorrow’s Parties, όπου μία μπάντα ή ένας καλλιτέχνης προσκαλεί φίλους και επιρροές, δηλαδή άλλους καλλιτέχνες που του αρέσουν και στήνει ένα φεστιβάλ γύρω από αυτόν τον άξονα. Έτσι κάπως στήθηκε και το Αγοραφοβικό φεστιβάλ, γύρω από τους My Wet Calvin, με μπάντες που έχουν κάποια σχέση με εμάς, είτε ως συνεργάτες είτε ως φίλοι. 

Πώς και επιλέξατε τον χώρο του ΠΛΥΦΑ για το Φεστιβάλ;

Μου αρέσει που έχει αυτή την πολυμορφικότητα, με δύο κλειστούς χώρους κι έναν μεγάλο ανοιχτό, αυτό σε βοηθάει να έχεις διαφορετικές σκηνές. Το φεστιβάλ θα γίνει και έξω αλλά και μέσα στο κτίριο. Θα έχει δύο σκηνές.

Έρχομαι στο κομμάτι της προσωπικής σου δημιουργικής πορείας ως μέλος των My Wet Calvin. Μεσολάβησε μια μεγάλη χρονική παύση μέχρι την επάνοδό σας στη μουσική. Πώς επηρέασε το αποτύπωμά σας αυτή η παύση;

Η πορεία των Calvin δεν ήταν ποτέ προσωπική υπόθεση δική μου ή του Λεωνίδα, αυτός είναι και ο λόγος που όταν ένας εκ των δύο είναι απών, για οποιοδήποτε λόγο -γιατί θέλει να κάνει οικογένεια ή γιατί θέλει να την ζήσει ή γιατί βαρέθηκε την μούρη του άλλου- η μπάντα δεν υφίσταται. Οι παύσεις δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι συσσωρεύθηκαν πολλά που πρέπει να εξωτερικευθούν, αλλά αυτό δεν συμβαδίζει συχνά με την πραγματικότητα της επιστροφής στις πρόβες και τις ηχογραφήσεις.

Γενικά, οι My Wet Calvin έχουν περάσει διάφορες φάσεις. Ξεκινήσαμε το 2004 και μέχρι το 2012 ήταν η πρώτη φουλ ενεργή περίοδος μας. Βγάζαμε handmade EP’s, κάναμε συνέχεια live, βγάλαμε δύο άλμπουμ. Από το 2012 και μετά άρχισε λίγο το πράγμα να χαλαρώνει. Κάναμε παιδιά, αλλάξανε λίγο οι προτεραιότητες, μπήκε στη μέση και το βιοποριστικό. Σταδιακά αρχίσαμε να βρισκόμαστε ξανά και να παίζουμε κάθε Κυριακή μουσική χωρίς κανένα στόχο. Σποραδικά αρχίσαμε τελικά να φτιάχνουμε και πάλι τραγούδια, βγάλαμε ένα μεγάλο το 2020, το Χαμομήλι, κάναμε ένα πρότζεκτ για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα το οποίο ήταν ένα live πάνω σε ένα λεωφορείο.

Είχες πει ότι δεν είσαι πολύ εξοικειωμένος με την έκθεση. Πώς ισορροπεί αυτή σου η στάση με το δρώμενο του Έλευσις 2023 που περιλάμβανε μια συναυλία εν κινήσει στην οροφή ενός τουριστικού λεωφορείου;

Ο φόβος της έκθεσης λειτουργεί ευεργετικά όταν σε κινητοποιεί να προετοιμαστεις καλύτερα. Το λεωφορείο ήταν μια πολύ φιλόδοξη ιδέα που προετοιμάσαμε για πολύ καιρό και πλαισιώθηκε από φοβερούς συνεργάτες σε όλα τα επίπεδα. Οργανώθηκε δε, από το δημιουργικό γραφείο Role Play, που έκανε τα πάντα να μοιάζουν απλά και εύκολα.

Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια θεωρείς πως έχει αφήσει ίχνη στην καλλιτεχνική σας προσπάθεια;

Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν συμβεί για να μείνει κανείς ανεπηρέαστος. Για παράδειγμα, ολόκληρος, σχεδόν, ο πλανήτης έχει συνδιαμορφωθεί, κάτω από την ασύλληπτα καταπιεστική συνθήκη της πανδημίας. Θέλοντας και μη, κάθε τι που κάνουμε, είτε μιλάμε για δημιουργία είτε για τον τρόπο που λέμε καλημέρα στους ανθρώπους μας, εμπεριέχει το ίχνος αυτών των εξελίξεων.

Πότε να περιμένουμε την επόμενη δισκογραφική σας δουλειά;

Πρόκειται πολύ άμεσα να κυκλοφορήσουμε μέσω της Veego Records μια διασκευή στην Μελαγχολία του Σεπτέμβρη του Peppino Di Capri και θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα πράγματα. Μετά από ένα session που κάναμε στο χωριό μου, έχουμε αρκετό υλικό αλλά ακόμη δεν είμαστε σίγουροι τι θα βγει από αυτό.

Αγοραφοβικό Φεστιβάλ – Info:

Ημερομηνίες: 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2023 

Τοποθεσία: ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, Αθήνα

22/9/23 | Αγοραφοβική Μέρα 1η

Σtella, The Boy, Τα Παιδιά της Παλαιότητας, Krista Papista, Veslemes, The Callas, Sillyboy’s Ghost Relatives, Degear0001, Δημήτρης Γλυφός

23/9/23 | Αγοραφοβική Μέρα 2η

Pan Pan, Nalyssa Green, Melentini, Sci-Fi River, Lunar, $oft $kull, The Model Spy, My Brother the Couch, My Wet Calvin

Ώρες: 7.00μ.μ – 12.00μ.μ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα