ΑΘΗΝΑ
03:10
|
14.11.2024
Ουκρανία και Ρωσία διασταύρωσαν τα ξίφη τους με «διαφορά φάσης», δίχως να λείπουν οι εντάσεις μεταξύ της προεδρεύουσας Αλβανίας και των ΗΠΑ με τη Ρωσία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την άρση του δικαιώματος βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ κατηγορώντας την για «εγκληματική επιθετικότητα» σε βάρος της χώρας του απαίτησε απόψε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του σώματος παρουσία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Νέα Υόρκη.

«Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο αναγνωρίζουν την αλήθεια για αυτόν τον πόλεμο», υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Απαντώντας στον Ζελένσκι, λίγη ώρα μετά την αποχώρησή του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το δικαίωμα αυτό είναι ένα «νόμιμο» νομικό εργαλείο που έχει αποδοθεί και στα πέντε μόνιμα μέλη του οργάνου, μεταξύ των οποίων η Ρωσία. «Το βέτο είναι ένα νόμιμο εργαλείο που θεσπίστηκε στον Χάρτη του ΟΗΕ», σχολίασε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Λαβρόφ επισήμανε ότι η Δύση ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι παρενέβαιναν στην εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης προκειμένου να προωθήσουν τις φιλοδυτικές πολιτικές τους, ενώ το ΝΑΤΟ, όπως ισχυρίστηκε, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε έναν διάλογο που θα απέτρεπε την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη.

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχεδόν καθημερινά στην Ουκρανία», απάντησε στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν λίγη ώρα μετά την παρέμβαση που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Επεισόδιο μεταξύ Αλβανού πρωθυπουργού και Ρώσου πρέσβη

‘Εντονη λογομαχία σημειώθηκε πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανάμεσα στον Ρώσο πρέσβη στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, που διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, που έχει αυτό το μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επιτρέψει στον Ουκρανό Πρόεδρο να μιλήσει πρώτος μολονότι δεν ανήκει στο 15μελές σώμα του διεθνούς οργανισμού.

Ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε πως με τον τρόπο αυτό η συνεδρίαση «μετατρέπεται σε παράσταση για έναν ρόλο» και σε «θέαμα». Ο Ράμα απαντώντας στον Νεμπένζια, είπε σαρκαστικά: «Σταματήστε τον πόλεμο και ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα πάρει τον λόγο».

Σε έναν σαφή υπαινιγμό, τύπου «αστείου», ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε πως εν προκειμένω «δεν πρόκειται για ειδική επιχείρηση της αλβανικής προεδρίας» σε μία έμμεση αναφορά στην επιλογή της Ρωσίας να ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια ο Βασίλι Νεμπένζια αναφερόμενος στον Αλβανό πρωθυπουργό τον αποκάλεσε «πρωθυπουργό χώρας μέλους του ΝΑΤΟ» αντί για «προεδρεύοντα» του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτιμώντας πως ο Έντι Ράμα στάθηκε κατώτερος του ρόλου που ανέλαβε.

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημέρωσε το Σ.Α. του ΟΗΕ επαναλαμβάνοντας πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν «καθαρή παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου» και πως ο πόλεμος «αυξάνει τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους διχασμούς, απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, αυξάνει την πυρηνική απειλή και δημιουργεί βαθιές ρωγμές στο εντεινόμενα πολυπολικό μας κόσμο».

Τελικά, ο Ουκρανός Πρόεδρος μίλησε πρώτος αλλά όχι παρουσία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, καθώς ο πρώτος έφυγε αμέσως, σαν σίφουνας, μόλις τελείωσε την ομιλία του με το αναμενόμενο «κατηγορώ» κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΑΡ, η Ουκρανία δεν ήταν στο απυρόβλητο κριτικής άλλων χωρών, με πρώτη την Κίνα που κάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος που έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.

Οι δύο όροι του Ζελένσκι

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πέρα από την παράλογη απαίτησή του για άρση της δυνατότητας της Ρωσίας να ασκεί βέτο στις αποφάσεις του σώματος, επανέλαβε πως για το «μέλλον της ασφάλειας της Ουκρανίας» χρειάζεται «πλήρης αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων, μισθοφόρων και παραστρατιωτικών οργανισμών» αλλά και πλοίων από τα εγχώρια ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα και μετά «πλήρη αποκατάσταση του ουκρανικού ελέγχου σε όλα τα σύνορα της χώρας και στην ειδική οικονομική ζώνη».

«Μόνο η εφαρμογή αυτών των δύο όρων μπορεί να φέρει «έντιμη, αξιόπιστη και πλήρη παύση των εχθροπραξιών» είπε ο Ζελένσκι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Σμότριτς για τριχοτόμηση και προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Αντιμέτωπη με πιθανή, νέα στέρηση του δικαιώματος εκλέγεσθαι η Λεπέν

Συνέντευξη Κασσελάκη στον Alpha για το νέο κόμμα, τον Μητσοτάκη και τον Πολάκη

Σκοτώθηκαν άλλοι έξι Ισραηλινοί στρατιώτες στον νότιο Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα