ΑΘΗΝΑ
01:25
|
08.09.2024
Η τιμή του λαδιού στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ανέβηκε από την 1η ως 11 Σεπτέμβρη κατά 8,7%, χαρίζοντας στην Ελλάδα «χρυσό μετάλλιο» ακρίβειας.
Σε τιμή χρυσού θα πωλείται, όπως πάει, το ελαιόλαδο τους επόμενους μήνες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν έχει ταβάνι η ακρίβεια στο ελληνικό ελαιόλαδο. Η τιμή του στα σούπερ-μάρκετ συναγωνίζεται αναλογικά αυτές του… «μαύρου χρυσού» καθώς πολλοί προβλέπουν πως μέσα στους λίγους επόμενους μήνες θα φθάσει ακόμη και τα 15 ευρώ το λίτρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η ως την 11η Σεπτέμβρη 2023 η τιμή του λαδιού στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ανέβηκε κατά μέσο όρο κατά 8,7% χαρίζοντας στην Ελλάδα το «χρυσό μετάλλιο» της ακρίβειας καθώς η χώρα μας έχει πλέον τα πρωτεία στη μεσογειακή κούρσα ακρίβειας στο ελαιόλαδο. Και αυτό γιατί τα αντίστοιχα συγκριτικά στοιχεία σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία δείχνουν πως στην Ελλάδα ο λεγόμενος «πράσινος χρυσός» είναι πιο ακριβός από οπουδήποτε αλλού στον ευρωπαϊκό μεσογειακό νότο (όχι μόνον λόγω του πιο υψηλού ΦΠΑ).

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο διαδικτυακό περιοδικό olivenews.gr, ποτέ στην ιστορία του ελαιόλαδου δεν έχει συμβεί παρόμοια κατάσταση στην οποία, μετά από μια ιστορικά κακή συγκομιδή, να αναμένεται και άλλη κακή συγκομιδή. Όπως αναφέρει το περιοδικό, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας αξίας του ελαιόλαδου επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα, μειώνεται η κερδοφορία τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφονται και απώλειες. Παράλληλα η δεινή θέση του κλάδου επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, των λιπασμάτων, καθώς και από την αύξηση των επιτοκίων.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι προσδοκίες δεν είναι καλύτερες ούτε για την νέα σεζόν, επειδή η φετινή αναμενόμενη παραγωγή της περιόδου 2023/24 είναι σχεδόν παρόμοια με την περυσινή, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται μειωμένη και η παγκόσμια παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά για το επόμενο έτος θα είναι χαμηλότερη από τη δυνητική ζήτηση.

Σε έρευνα που διεξήγαγε η Ισπανική Ένωση Καταναλωτών και παρουσιάστηκε από το olivenews.gr γίνεται σύγκριση μεταξύ των τιμών των ελαιολάδων σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τεσσάρων χωρών και συγκεκριμένα της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Σαν βάση πήρε την τιμή του εξαιρετικά παρθένου σε ιδιωτικές ετικέτες (private label), που έχουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση, με την μέση τιμή ανά λίτρο σε αυτές τις τέσσερις χώρες να διαμορφώνεται στα 7,96 ευρώ με ακριβότερη  την Ισπανία κατά 26% από την φτηνότερη Πορτογαλία. 

Το ράλι της ακρίβειας στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ

΄Οσο για τις τιμές του ελαιολάδου στις μεγαλύτερες ελληνικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ; Η εφημερίδα Έθνος σε σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε τον ακόλουθο, χαρακτηριστικό πίνακα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

Τα κρυπτονομίσματα ανοίγουν το δρόμο για διασυνοριακές πληρωμές στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα