ΑΘΗΝΑ
03:26
|
08.11.2024
Το δράμα των δεκάδων μεταναστών συνεχιζόταν για μέρες, μέχρι που οι αρχές αφυπνίστηκαν από τη δράση εθελοντών πολιτών.
Προσφυγόπουλα στη Ρόδο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκληρή κριτική στην επιλογή του Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, και του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου να μείνουν άπραχτοι μπροστά στο δράμα δεκάδων προσφύγων (μεταξύ των οποίων αρκετά παιδάκια αλλά και ένα νεογέννητο βρέφος!) που διαδραματιζόταν πάνω από 10 μέρες σε κεντρική περιοχή της πόλης της Ρόδου, σε απόσταση αναπνοής από το δημαρχείο στην πλατεία Ελευθερίας ασκεί με ανακοίνωσή του το δίκτυο πολιτών και εθελοντών Ρόδου, «ΕΛΑΦΙ».

Σε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας του δικτύου εξηγείται όλο το ιστορικό της υπόθεσης που αποσιώπησαν για μέρες τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και οι τοπικές αρχές.

Επισημαίνεται πρώτα από όλα η εκκένωση της άτυπης δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Παλιά Σφαγεία Ρόδου τον Απρίλιο του 2021 με κοινές ενέργειες των Καμπουράκη και Χατζημάρκου, οι οποίοι δρομολόγησαν τότε αυτή την εξέλιξη αυτή κρίνοντας πως είχαν διαμορφωθεί επικίνδυνες συνθήκες και για τους μετανάστες και για τους ντόπιους τονίζοντας πως η εικόνα αυτή, στην είσοδο του επιβατικού λιμανιού, «δυσφημούσε το νησί».

Όπως σημειώνει στην επιστολή διαμαρτυρίας το δίκτυο πολιτών και εθελοντών Ρόδου «ΕΛΑΦΙ», σήμερα, τον Σεπτέμβριο του 2023 στο μικρό πάρκο του Ταχυδρομείου, στο Μανδράκι της Ρόδου, υπάρχουν συγκεντρωμένοι μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Πιο άθλιες και από αυτές που επικρατούσαν στα Παλιά Σφαγεία που έκλεισαν το 2021…

«Μιλάμε για ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Ρόδου, δίπλα στις δημόσιες υπηρεσίες, ακριβώς πίσω από το κτίριο της αστυνομίας και σε απόσταση αναπνοής από το Δημαρχείο και απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού. Για σημείο από το οποίο περνούν χιλιάδες κόσμου καθημερινά, ντόπιοι και τουρίστες» αναφέρει χαρακτηριστικά το δίκτυο πολιτών και εθελοντών ΕΛΑΦΙ, τονίζοντας ότι το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, εθελοντές της υπό σύσταση ομάδας πολιτών και εθελοντών «Ελάφι» πέρασαν από το σημείο για να ελέγξουν την κατάσταση και να δουν τι ανάγκες μπορεί να υπάρχουν, αντικρίζοντας μία αποκαρδιωτική κατάσταση.

Όπως επισημαίνουν «στην καρδιά της πόλης ήταν στοιβαγμένα 67 άτομα, κυρίως από τη Συρία και την Παλαιστίνη και λίγοι από χώρες της Αφρικής, χωρίς καμία πρόνοια. Δεν τους είχε παρασχεθεί απολύτως τίποτα, πέρα από εμβόλια που τους τα είχαν πετάξει για να τα κάνουν μόνοι τους. Οι περισσότεροι κοιμούνταν σε χαρτόνια, κάποιοι απευθείας στο χώμα. Για τρεχούμενο νερό είχαν κάνει αυτοσχέδια επέμβαση στο σύστημα ποτίσματος του πάρκου. Υπήρχαν παιδιά χωρίς παπούτσια και επαρκή ρουχισμό και τα μωρά κοιμούνταν στα παγκάκια χωρίς κουβέρτες. Ο χώρος ήταν γεμάτος σκουπίδια».

Δεκάδες οι άρρωστοι πρόσφυγες και μετανάστες

Το δίκτυο πολιτών και εθελοντών Ρόδου «ΕΛΑΦΙ» τονίζει πως κινητοποιήθηκαν εθελοντές με γνώσεις πρώτων βοηθειών για να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων και διαπίστωσαν πως υπήρχαν ανάμεσά τους:

  • Ένας ενήλικας με εξαρθρωμένο χέρι
  • Ένα παιδάκι 9 ετών με εγκαύματα από τα οπίσθια μέχρι κάτω τα πόδια
  • Ένα παιδάκι με αναφυλαξία λόγω μόλυνσης από κουνούπια και επιμόλυνση στα γεννητικά όργανα
  • 4 άτομα με πυρετό
  • Ένα άτομο με βρογχίτιδα΄
  • Ένας ενήλικας με διάστρεμμα αστραγάλου
  • Ένας με σπαστικότητα σπονδύλου και
  • Ένας με πρόβλημα στη μέση που χρειάστηκαν ενέσεις
  • Τρία άτομα με τραύματα στα πόδια· αριθμός εκδορών σε παιδιά (6-7 τον αριθμό)· μολυσμένα τσιμπήματα και
  • ένα άτομο με αναπηρία.
Ένα από τα άρρωστα προσφυγόπουλα

Στην επικοινωνία με τους εθελοντές, οι άνθρωποι αυτοί επαναλάμβαναν συνεχώς δύο λέξεις: doctor και food. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, το μόνο φαΐ που τους είχε παρασχεθεί όσες ημέρες ήταν εκεί, ήταν ψωμί από μια κυρία που βγήκε από τον Ευαγγελισμό – μάλλον άρτος. Ενημέρωσαν επίσης ότι είχαν εντολή από την αστυνομία να μην απομακρυνθούν από το σημείο.

Ορισμένοι από τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε παρκάκι, κοντά στο Δημαρχείο Ρόδου

Ήταν πλέον σαφές ότι έπρεπε να υπάρξει κινητοποίηση, γιατί ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, τόσο για την υγεία των ατόμων που βρίσκονταν εκεί, όσο και για τη δημόσια υγεία.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του «Ελαφιού» κινητοποιήθηκαν και έγινε δημόσια έκκληση για παθολόγο και νοσηλευτές. Παράλληλα κοινοποιήθηκαν εκκλήσεις για εθελοντές και προσφορά απαραίτητων ειδών.

Στην έκκληση για γιατρό ανταποκρίθηκε ένας μόνο, ο ωτορινολαρυγγολόγος και δημοτικός σύμβουλος κύριος Δημήτρης Ιωσήφ, ο οποίος εκτίμησε την κατάσταση και την παρασχεθείσα βοήθεια από τους εθελοντές και έδωσε οδηγίες.

Αφημένα στην τύχη τους μικρά παιδιά…

Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου

Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε συγκινητική. Παρά το ότι τα καλέσματα του «Ελαφιού» έγιναν αργά το απόγευμα, συγκεντρώθηκε σημαντικός αριθμός πραγμάτων και εθελοντές προσέρχονταν μέχρι αργά το βράδυ. Στους ανθρώπους παρασχέθηκαν κρουασάν και ξηρά τρόφιμα για βραδινό, είδη υγιεινής, καθώς και φάρμακα, γάζες κλπ.

Από τον Άννα στον Καϊάφα…

Παράλληλα υπήρξε το πινγκ πογκ με τις υπηρεσίες. Το ΕΚΑΒ είπε, με δόση ειρωνείας, ότι δε μπορεί να στείλει επαρκή αριθμό ασθενοφόρων και να μιλήσουμε με το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο είπε ότι είναι ευθύνη του Λιμενικού. Το Λιμενικό ενημέρωσε ότι ο χώρος όπου βρίσκονται είναι ευθύνη της Αστυνομίας.  Η Αστυνομία εξήγησε ότι δε χρειάζεται άδεια για να έρθει ένα ασθενοφόρο.

Ο δε Ερυθρός Σταυρός δήλωσε κώλυμα διότι δεν υπήρχε επίσημο αίτημα από την Αστυνομία για να παραστεί.

Έτσι λοιπόν, δύο παιδιά μεταφέρθηκαν από εθελοντές στο νοσοκομείο με ΙΧ, όπου και έλαβαν τη βασική φροντίδα.

Κλέβουν τη βοήθεια από τους πρόσφυγες!

Να σημειώσουμε ότι παρόλο που υπήρχαν πολλά υλικά συγκεντρωμένα από τις δωρεές των πολιτών, οι εθελοντές αποφάσισαν να τα διανείμουν σταδιακά. Ο λόγος ήταν ότι οι άνθρωποι φοβούνταν ότι θα τους τα κλέψουν.

Είχε συμβεί τις προηγούμενες μέρες να περνούν άτομα, ντόπιοι σύμφωνα με τις μαρτυρίες, και να τους παίρνουν πράγματα μέσα από τα χέρια!

Μέλη του «Ελαφιού» επιβεβαιώνουν τέτοιο περιστατικό, αφού ηλικιωμένος «κύριος» άρπαξε με επιθετικό και εριστικό τρόπο γάλατα από τα χέρια εθελόντριας και στις αντιδράσεις απάντησε ότι «θα τα πάει σε κάποιον φτωχό».

Το επόμενο πρωί οι εθελοντές που μετέβησαν στο σημείο για να προσφέρουν κρουασάν και ξηρά τρόφιμα για πρωινό, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των εν λόγω ταλαιπωρημένων και στοιβαγμένων μεταναστών, συνανθρώπων μας, είχε πολλαπλασιαστεί. Δόθηκαν 104 μερίδες πρωινό.

Οι εθελοντές του «Ελαφιού» ανέλαβαν να μαγειρέψουν, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι επαφές με αρχές, υπηρεσίες και φορείς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ προσφέρθηκε να παραχωρήσει βανάκι το απόγευμα για τη μεταφορά τραυματιών και αρρώστων, που τελικά δε χρησιμοποιήθηκε αφού μας πρόλαβαν τα γεγονότα.

Και δύο ασυνόδευτα ανήλικα…

Το μεσημέρι ο κόσμος είχε αυξηθεί περαιτέρω και οι εθελοντές διένειμαν 140 μερίδες φαγητό. Μεταξύ των παρόντων ήταν και δύο ασυνόδευτα ανήλικα. Κατόπιν συνεννοήσεων με διάφορους υπευθύνους και τη συγκατάθεση ιατρού αντιδημάρχου, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ΙΧ, δύο παιδιά συνοδεία γονέα και μεταφραστή.

 Όπως και αυτοί που είχαν αξιολογηθεί την προηγούμενη ημέρα, έχριζαν άμεσης ιατρικής φροντίδας, αυτή τη φορά όμως η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική.

Οι γιατροί αρνήθηκαν να τους εξετάσουν και μέλη του προσωπικού επέδειξαν προσβλητική συμπεριφορά τόσο προς τους ασθενείς, όσο και προς τους εθελοντές. Μία κυρία, μάλιστα, φώναζε να φύγουν γιατί «αυτοί έβαλαν τις φωτιές».

Εντολή για μεταφορά στα…κρατητήρια

Στο μεταξύ οι διαμένοντες στο πάρκο ενημέρωσαν τους εθελοντές ότι ήρθαν αστυνομικοί και τους είπαν ότι θα τους πάρουν στα κρατητήρια. Τους δόθηκαν έγγραφα για να δηλώσουν τα στοιχεία τους και προς το βράδυ άρχισαν σταδιακά να τους δέχονται στην Ασφάλεια.

Άρχισε νέος κύκλος συνεννοήσεων με υπεύθυνους και με την αστυνομία, αφενός για να μην χωριστούν οικογένειες (πχ αυτοί που είχαν μεταβεί στο νοσοκομείο και ακόμα δεν είχε καταστεί δυνατό να επιστρέψουν), αφετέρου για την παροχή υλικής στήριξης και τροφής.

Η Αστυνομία ενημέρωσε τους εθελοντές ότι πλέον απαγορεύεται να έρθουν σε επαφή με τους κρατούμενους για οποιονδήποτε λόγο. Ούτε για διανομή τροφίμων, ούτε για να ρωτήσουν για τις ανάγκες των μανάδων με τα μωρά.

Μας είπαν δε να μη φέρουμε καν τρόφιμα να τα παραδώσουμε στην Αστυνομία για να τα διανείμει, αφού «τώρα αναλαμβάνει η Υπηρεσία» – αυτό τελικά παρακάμφθηκε κατ’ εξαίρεση για ένα βράδυ, αφού, όπως υποθέτουμε, παρά την εντολή προσαγωγής 140 ατόμων δεν είχε υπάρξει μέριμνα για επαρκή σίτιση.

Η ενημέρωση που έχει το δίκτυο πολιτών «Ελάφι» είναι ότι σταδιακά θα προωθηθούν σε δομές σε άλλα νησιά.

Πολλά τα ερωτήματα…

Όπως είναι φυσικό, τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Αλλά εμείς κρατάμε δύο θετικά: τη συγκινητική ανταπόκριση απλών πολιτών και τη διαπίστωση ότι άμα κάνεις αρκετή φασαρία, κάτι κινητοποιείται.

Εντός 24 ωρών από τη μαζική και δημόσια κινητοποίηση της άτυπης ακόμα ομάδας πολιτών και εθελοντών «Ελάφι», οι αρχές ξεκίνησαν προσπάθειες για να λύσουν ένα πρόβλημα που υπήρχε μπροστά στα μάτια τους επί 10 και πλέον ημέρες. Ελπίζουμε μόνο να μη χρειάζεται συνεχώς τέτοια κινητοποίηση εκ μέρους μας, γιατί οι ροές είναι συνεχείς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγχαρητήρια Πούτιν στον Τραμπ για την νίκη και σπόντες για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Πλήθος κόσμου στο πλευρό της δασκάλας Ελευθερίας Παλαιστίδου για τη ζωγραφιά υπέρ της Παλαιστίνης

Σοβαρές οι ζημιές σε 5 διαμερίσματα της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους

Ναυάγησε η συνάντηση του Όλαφ Σολτς με τον αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα