Νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται περισσότερο από τους άνδρες το βάρος των οικιακών εργασιών. Μπορεί η πλειονότητα των Βρετανών να τάσσεται υπέρ του καταμερισμού των εργασιών στο σπίτι, αλλά στην πράξη ο κλήρος πέφτει στις γυναίκες.
Ειδικότερα, η έρευνα της βρετανικής υπηρεσίας Κοινωνικών Συμπεριφορών και Τάσεων (BSA) κατέδειξε ότι τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι άνδρες και γυναίκες θα έπρεπε να μοιράζονται τις εργασίες στο σπίτι. Αλλά τα δύο τρία των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι οι γυναίκες πλένουν, σιδερώνουν και μαγειρεύουν πολύ περισσότερο από ό,τι οι άνδρες.
Αδιαμφισβήτητα, όπως σημειώνει το σχετικό για την έρευνα δημοσίευμα του BBC, οι ρόλοι των δύο φίλων έχουν αλλάξει σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Τότε το 48% πίστευε ότι «ο ρόλος του άνδρα είναι να φέρνει το εισόδημα στο σπίτι και της γυναίκας να το φροντίζει». Στη φετινή και πιο πρόσφατη έρευνα αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 9%.
Παρόλα αυτά το 63% των γυναικών που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι κάνει τις περισσότερες αν όχι όλες τις οικιακές εργασίες. Μόλις το 22% των ανδρών απάντησε ότι μοιράζεται το βάρος και ένα 32% παραδέχθηκε ότι κάνει πολύ λιγότερα πράγματα στο σπίτι.
Οι κοινωνιολόγοι αποκαλούν αυτό το φαινόμενο ή τάση ως «δεύτερη βάρδια». Οι γυναίκες είναι αυτές που επωμίζονται μια «δεύτερη βάρδια» αναλαμβάνοντας την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα του σπιτιού παράλληλα με την ενασχόλησή τους στην αγορά εργασίας.
Το 1983, όταν έγινε η πρώτη έρευνα της υπηρεσίας BSA το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών (ηλικίας από 16-64 ετών) κυμαινόταν στο 54%. Από τότε στο σήμερα το εν λόγω ποσοστό έφτασε στο 72%. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες πολλές εργαζόμενες μητέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Παρά την όποια πρόοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσει για μια επανάσταση στους ρόλους των δύο φύλων μέσα στο σπίτι», σημειώνουν οι επικεφαλής της έρευνας. Η έρευνα διενεργήθηκε το περασμένο έτος (το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2022) με συνεντεύξεις, στις οποίες συμμετείχαν 6.638 ενήλικες.