ΑΘΗΝΑ
08:00
|
12.11.2024
Η μουσουλμάνα TikToker Λίνα Λουτφιουάτι προσευχήθηκε σε βίντεο λίγο πριν δοκιμάσει να φάει χοιρινό κρέας.
Η Ινδονήσια TikToker Λίνα Λουτφιουάτι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα δικαστήριο της Ινδονησίας καταδίκασε μια γυναίκα σε δύο χρόνια φυλάκισης, αφού κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των νόμων περί βλασφημίας της χώρας λόγω ενός βίντεο με φαγητά που δημοσίευσε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του TikTok.

Το βίντεο έδειχνε τη Λίνα Λουτφιουάτι να απαγγέλλει μια μουσουλμανική προσευχή λίγο πριν δοκιμάσει να φάει χοιρινό κρέας, το οποίο απαγορεύεται από τη μουσουλμανική θρησκεία. Το βίντεο συγκέντρωσε αρκετά γρήγορα εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα.

Το χοιρινό κρέας θεωρείται «χαράμ», δηλαδή είναι απαγορευμένο, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

Την Τρίτη, το δικαστήριο στην ινδονησιακή πόλη Παλεμπάνγκ, στο νότιο τμήμα της νήσου Σουμάτρα, βρήκε την 33χρονη TikToker ένοχη με την κατηγορία ότι «διέδιδε πληροφορίες που είχαν σκοπό να υποκινήσουν μίσος ή ατομική/ομαδική εχθρότητα με βάση τη θρησκεία» και την διέταξε να πληρώσει πρόστιμο 250 εκατομμυρίων ρουπίων (15.250 ευρώ).

Η Ινδονησία είναι το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η Λίνα Λουτφιουάτι, η οποία ακούει και στο όνομα Λίνα Μούκερτζι, αναγνωρίστηκε ως μουσουλμάνα.

Η Λουτφιουάτι ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το βίντεο και εξέφρασε την έκπληξή της για την ετυμηγορία.

«Ξέρω ότι κάνω λάθος, αλλά δεν περίμενα αυτή την τιμωρία», είπε η Λουτφιουάτι στον τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό MetroTV.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη υπόθεση με θέμα τη βλασφημία στη χώρα, κυρίως εναντίον εκείνων που θεωρείται ότι προσβάλουν το Ισλάμ, που σύμφωνα με αναλυτές υπονομεύουν τη φήμη της Ινδονησίας για μετριοπάθεια.

Τον Αύγουστο, ο επικεφαλής ενός ισλαμικού οικοτροφείου που επέτρεπε σε άνδρες και γυναίκες να προσεύχονται ο ένας δίπλα στον άλλο και στις γυναίκες να γίνουν ιεροκήρυκες κατηγορήθηκε για βλασφημία και ρητορική μίσους.

Πέρυσι, έξι άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της βλασφημίας, αφού μια αλυσίδα μπαρ προωθούσε δωρεάν μπύρα για τους θαμώνες που ονομάζονταν Μοχάμεντ.

Το 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδονησίας επικύρωσε την ποινή φυλάκισης 18 μηνών για μια εθνοτική κινεζική βουδίστρια που καταδικάστηκε για βλασφημία λόγω ισχυρισμών ότι εξέφρασε δημόσια πως τα μεγάφωνα ενός κοντινού τζαμιού ήταν πολύ δυνατά.

Ο Ουσμάν Χαμίντ, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδονησία, δήλωσε ότι ο νόμος περί βλασφημίας καταχράται για να στοχοποιηθούν μειονοτικές ομάδες και διαφωνούντες.

«Αντιβαίνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ινδονησίας σε σχέση με το σεβασμό και την προστασία της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης», είπε.

Ο πρώην κυβερνήτης της Τζακάρτα Μπασούκι Τζαχάτζα Πούρναμα, ευρέως γνωστός ως Αχό, και ο οποίος είναι χριστιανός, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση το 2017 για βλασφημία, με κατηγορίες που θεωρούνται ευρέως ως πολιτικά υποκινούμενες.

Το Συμβούλιο Ουλεμά της Ινδονησίας (MUI), ένα ανώτατο όργανο μουσουλμάνων ηγετών, είπε στο δικαστήριο ότι το βίντεο της Λουτφιουάτι ήταν βλάσφημο κατά του Ισλάμ, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένοχες απολαύσεις

Ο καιρός σήμερα: Βροχερός με καταιγίδες στα δυτικά

Δολοφονία 43χρονης στο Αγρίνιο- Θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Μαθητές και μαθήτριες αφήνουν λουλούδια στο σημείο θανατηφόρου τροχαίου στην Κυψέλη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα