ΑΘΗΝΑ
05:53
|
02.05.2024
«Δεν μεταφέρουμε πλέον κανένα όπλο στην Ουκρανία γιατί τώρα οπλιζόμαστε εμείς με τα πιο σύγχρονα όπλα», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολωνία δεν θα εξοπλίζει πλέον την Ουκρανία καθώς πρόκειται να επικεντρωθεί στη δημιουργία των δικών της αποθεμάτων όπλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι την Τετάρτη, καθώς η στάση της Βαρσοβίας προς το Κίεβο αλλάζει λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Η Πολωνία είναι ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι χώρες έχουν διαφωνήσει σχετικά με τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μετά την παράταση της απαγόρευσης από τη Βαρσοβία.

«Δεν μεταφέρουμε πλέον κανένα όπλο στην Ουκρανία γιατί τώρα οπλιζόμαστε εμείς με τα πιο σύγχρονα όπλα», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο Polsat News.

Ο Μοραβιέτσκι δεν διευκρίνισε πότε η Πολωνία, μία από τις χώρες που παρέχουν τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, σταμάτησε να εξοπλίζει τη γείτονά της ούτε αν αυτό συνδέεται με την αντιπαράθεση για τα ουκρανικά σιτηρά, τις εισαγωγές των οποίων απαγόρευσε η Βαρσοβία με στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντα των αγροτών της.

Τα λόγια του Μοραβιέτσκι ήρθαν αφότου η Πολωνία κάλεσε τον Ουκρανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί για τα σχόλια του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την απόφαση της Πολωνίας να παρατείνει την απαγόρευση των σιτηρών.

Η απαγόρευση εισήχθη για να προστατεύσει τους Πολωνούς αγρότες από το κύμα εισαγωγών σιτηρών και τροφίμων από την Ουκρανία, αφού η σύγκρουση με τη Ρωσία απέκλεισε σε μεγάλο βαθμό τις διαδρομές της Ουκρανίας μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ζελένσκι είχε πει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πως το Κίεβο εργάζεται για τη διατήρηση των χερσαίων οδών για τις εξαγωγές σιτηρών, αλλά πρόσθεσε ότι το «πολιτικό θέατρο» γύρω από τις εισαγωγές σιτηρών απλώς βοηθά τη Μόσχα.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την προηγούμενη Παρασκευή, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει την απαγόρευση πωλήσεων σε πέντε κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Η Πολωνία διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου και το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) δέχεται κριτική από την ακροδεξιά για, όπως λέει, υποταγή της κυβέρνησης απέναντι στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε ηρεμία στη διαμάχη την Τετάρτη, με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να προτρέπει τους Πολωνούς «να αφήσουν στην άκρη τα συναισθήματά τους».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα