ΑΘΗΝΑ
06:51
|
04.05.2024
Εξετάζονται 2.700 οχήματα, από τανκ και ελικόπτερα, μέχρι οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Τα οχήματα Pinzgauer συμπεριλαμβάνονται επίσης στα οχήματα που πιθανότατα φέρουν αμίαντο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα άρματα μάχης Challenger 2 και πολλά άλλα οχήματα που έχει ο βρετανικός στρατός θα μπορούσαν να περιέχουν αμίαντο, ένα επικίνδυνο υλικό που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στους πνεύμονες, ανέφεραν οι Times, επικαλούμενοι τον υπουργό Αμυντικών Προμηθειών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κάρτλιτζ.

Υλικά που περιέχουν αμίαντο ενδέχεται να υπάρχουν σε 2.699 τεμάχια στρατιωτικού υλικού του Ηνωμένου Βασιλείου, μερικά από τα οποία έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία, αποκάλυψε χθες η εφημερίδα μετά την εξέταση της επιστολής του Κάρτλιτζ προς το Εργατικό Κόμμα.

Τα δυνητικώς προβληματικά οχήματα περιλαμβάνουν 324 άρματα μάχης Challenger 2, 765 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bulldog, 75 τεθωρακισμένα οχήματα επισκευής και ανάκτησης Challenger, 11 τεθωρακισμένα οχήματα Fuchs, 14 αναγνωριστικά ελικόπτερα Gazelle, 31 ρυμουλκούμενα υψηλής κινητικότητας, 841 τετρακίνητα οχήματα Pinzgauer, 64 τεθωρακισμένα οχήματα Stormer, 540 οχήματα μάχης πεζικού Warrior και 34 ελικόπτερα Wildcat, ανέφερε η επιστολή.

Κάποια από αυτά τα άρματα και οχήματα, όπως τα Challenger 2, τα Bulldogs και τα Stormers, έχουν παραδοθεί από τη Βρετανία στην Ουκρανία εν μέσω της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Ο κατάλογος καλύπτει ολόκληρο το απόθεμα εξοπλισμού που θα μπορούσε να περιέχει αμίαντο, με έναν «πολύ μικρότερο» αριθμό αυτών των οχημάτων να χρησιμοποιείται από τον στρατό αυτή τη στιγμή, διευκρίνισαν οι Times.

Ο αμίαντος είναι ένα φυσικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή δεξαμενών, αεροπλάνων και πλοίων κατά τον 20ο αιώνα. Ενέχει κίνδυνο για την υγεία επειδή η ένωση διασπάται σε μικρές ίνες που μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά τους πνεύμονες των ανθρώπων μετά από παρατεταμένη έκθεση.

Το επικίνδυνο υλικό σχετίζεται με διάφορες μορφές καρκίνου του πνεύμονα, σοβαρές ουλές στους πνεύμονες (γνωστές ως αμιάντωση), πάχυνση του υπεζωκότα και άλλες ασθένειες. Οι επιπλοκές από την επαφή με τον αμίαντο μπορεί να εμφανιστούν χρόνια μετά την έκθεση σε αυτόν.

«Η κλίμακα της παρουσίας αμιάντου στον εξοπλισμό του βρετανικού στρατού αποτελεί σοβαρή ανησυχία», δήλωσε στους Times ο σκιώδης υπουργός Άμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλι.

Ο Χίλι υποστήριξε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις μας αναγκάζονται να βασίζονται σε παλιό εξοπλισμό και αμίαντο» λόγω των αδυναμιών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο απέτυχε να διορθώσει το σύστημα αμυντικών προμηθειών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσε την εφημερίδα ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την εξάλειψη του αμιάντου στον εξοπλισμό μας το συντομότερο δυνατό, με τις εκτιμήσεις κινδύνου να γίνονται για να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας ασφαλείς». Είπε ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που αναφέρεται στην επιστολή του Κάρτλιτζ έχει ήδη βγει εκτός λειτουργίας, έχει αποδειχθεί ασφαλής ή έχουν αντικατασταθεί τα μέρη του που περιείχαν αμίαντο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα