ΑΘΗΝΑ
19:18
|
01.05.2024
Πώς ο Άδωνις κάλυψε μεγάλο μέρος της ιστορικής διαδρομής από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία στην Ηγεμονία (Principatus) και από εκεί στη Δεσποτεία (Dominatum).
Χειροκροτήστε, φίλοι, η κωμωδία τελείωσε!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Παραλήρημα» χαρακτήρισε το ΠΑΜΕ την ολιγόλεπτη παρέμβαση-τελεσίγραφο του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη από το βήμα της Βουλής προς τα συνδικάτα.

Το κράτος έχει το μονοπώλιο στη νομοθεσία, τη δικαιοσύνη και την άσκηση βίας, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, επικαλούμενος το Ρωμαϊκό Δίκαιο.

«Δημοκρατία, δε σημαίνει αδυναμία», είπε με νόημα και πρόσθεσε: «Έως και χθες προχωρούσατε στον αποκλεισμό της εισόδου επιχειρήσεων…  Λέγατε είμαστε καραμπουζουκλήδες. Από Δευτέρα αυτό θα σταματήσει. Εγώ ο ίδιος θα καλώ τον εισαγγελέα και μην κλαίγεστε μετά».

Πρόκειται περί παραληρήματος, όμως;

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο Άδωνις Γεωργιάδης, κάλυψε μεγάλο μέρος της ιστορικής διαδρομής από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία στην Ηγεμονία (Principatus) και από εκεί στη Δεσποτεία (Dominatum).

Ιστορικά, μιλώντας πάντα και χωρίς καμία πρόθεση αποτύπωσης της σημερινής κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας…

Πατρίκιοι ήταν οι Ρωμαίοι που ανήκαν στις παλαιές μεγάλες οικογένειες. Οι οικογένειες αυτές με τα άμεσα μέλη και τα παρακλάδια τους συγκροτούσαν τα ρωμαϊκά γένη. 

Πελάτες ήταν αυτοί που ζούσαν κοντά στους πατρικίους ως υπήκοοι και δέχονταν την προστασία τους. Επρόκειτο μάλλον για τους προϊταλιώτες κατοίκους, δηλαδή τους Λίγουρες (!!!).

Στον πάτο της κοινωνικής τροφικής αλυσίδας, βρίσκονται οι Πληβείοι. Δεν είχαν κανένα δεσμό με τους πατρικίους και τους πελάτες· γι’ αυτό και ονομάστηκαν πλήθος (πληβείοι). Οι πληβείοι δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα και δεν τους επιτρεπόταν να νυμφευτούν με γυναίκες από την τάξη των πατρικίων. Και φτώχεια….

Ζούσαν σε ρυθμούς ‘Nemo dat quod non habet’ (Κανένας δεν δίνει αυτό που δεν έχει) με χαλασμένη πυξίδα ζωής το Dum spiro spero. (Όσο αναπνέω, ζω, ελπίζω).

Απαραίτητο στοιχείο, η πραιτοριανή φρουρά, με τα ωραία συνολάκια, την αμυντική παράταξη «χελώνα» χρησιμοποιώντας τις ασπίδες, τα κράνη και τα όπλα τους.

Επειδή όμως, ‘corruptio optimi pessima’ (η διαφθορά των αρίστων είναι η χειρότερη), η αναζήτηση ενός Αννίβα, έχει ξεκινήσει.

Για κάποιους  έχει αμερικανική αξάν, ενδεδυμένος με μπλου τζιν.

Για άλλους, εμφανίζεται με ταγιέρ.

Ίσως, απλώς, να είναι αρκετό ένα γαλατικό χωριό.

Και τότε….

…. Plaudite, amici, comedia finita est! (Χειροκροτήστε, φίλοι, η κωμωδία τελείωσε!)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα