ΑΘΗΝΑ
10:44
|
17.11.2024
Για τον Μπορέλ, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν οξύνει το ζήτημα της μετανάστευσης. Θεωρεί πως οι ροές πηγάζουν κύρια από τους πολέμους αλλού...
Αφρικανοί μετανάστες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μετανάστευση μπορεί να γίνει μία «διαλυτική δύναμη για την Ευρώπη» εκτίμησε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας αποκλειστικά στη βρετανική εφημερίδα The Guardian που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο Μπορέλ εξήγησε τις βαθιές πολιτιστικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. και την πολυετή δυσκολία τους να καταλήξουν σε μία ενιαία μεταναστευτική πολιτική που θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Η μετανάστευση, συνέχισε ο Μπορέλ, «είναι η μεγαλύτερη διαιρετική τομή για την ΕΕ και μπορεί να γίνει διαλυτική δύναμη για την ΕΕ». Παρά το ότι έχουμε κοινό εξωτερικό σύνορο, «δεν έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε με μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Κάποια μέλη της Ένωσης, πρόσθεσε χωρίς να τα κατονομάσει, «είναι ιαπωνικού τύπου – “δεν θέλουμε να αναμειχθούμε, δεν θέλουμε μετανάστες, δεν θέλουμε να δεχόμαστε ανθρώπους από το εξωτερικό, θέλουμε την καθαρότητά μας” λένε».

Άλλα μέλη -αυτή τη φορά αναφέρθηκε ονομαστικά στη χώρα του, την Ισπανία- έχουν μια μακριά ιστορία αποδοχής μεταναστών. «Το παράδοξο είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες γιατί έχει χαμηλή δημογραφική ανάπτυξη. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε από την πλευρά του εργατικού δυναμικού, χρειαζόμαστε μετανάστες», είπε.

Φάσκοντας και αντιφάσκοντας, ο Μπορέλ αφενός κατηγόρησε τη Ρωσία πως «υποδαυλίζει το μεταναστευτικό» στην υπόλοιπη Ευρώπη για να «αποδυναμώσει» τις χώρες της Ε.Ε. και από την άλλη ισχυρίστηκε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν συνεισφέρει στη μεταναστευτική κρίση», λέγοντας πως είναι πρόβλημα δεκαετιών που πηγάζει από πολέμους και φτώχεια σε Αφρική και Μέση Ανατολή.

Παραδέχθηκε ότι η ακροδεξιά και ο εθνικισμός είναι σε άνοδο στην Ε.Ε. αλλά απέφυγε να παραδεχθεί το μεγάλο μερίδιο ευθυνών που έχουν οι Βρυξέλλες στην διόγκωση τέτοιων πολιτικών φαινομένων, όπως είναι οι πολυετείς πολιτικές φτωχοποίησης των λαών, τα εξοντωτικά προγράμματα λιτότητας και δημοσιονομικής «πειθαρχίας», η επιβολή πολιτικών «πράσινης οικονομίας» που ακριβαίνει την παραγωγή ρεύματος δίχως κανένα ουσιαστικό δίχτυ προστασίας των λαών της Ευρώπης, κ.α.

Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. εκτίμησε πως απεδείχθη «εμβόλιο» και «όχι επιδημία» επειδή μετά από όλα όσα έγιναν στη Βρετανία, κανείς δεν θέλει να την ακολουθήσει και να φύγει από την Ε.Ε.

Ο δημοσιογράφος της Γκάρντιαν στη Νέα Υόρκη, Πάτρικ Γουίντουρ, δεν απέφυγε τον ρωτήσει και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκεί ο Μπορέλ είπε ότι «ξύπνησε τα ευρωπαϊκά κράτη από τη σιέστα» τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αμυντικών δαπανών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όταν η αλήθεια δεν είναι εκεί έξω

ΕΟΔΥ: Έρχονται μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος

Γεωργία: Εκλογική καταμέτρηση τέλος-Αδιαμφισβήτητη νίκη του κυβερνώντος κόμματος

Το τέλος του πολέμου, ο «ειρηνιστής» Τραμπ και άλλα παραμύθια από τις Ουκρανικές Στέπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα