ΑΘΗΝΑ
07:06
|
05.05.2024
Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν το σημαντικό για το ρωσικό ναυτικό κτίριο στη Σεβαστούπολη να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και να έχει πάρει φωτιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία σήμερα πραγματοποίησε επίθεση με πυραύλους στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, πλήττοντας το κύριο αρχηγείο του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν το κτίριο να έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και να έχει πάρει φωτιά.

Ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, είπε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε έξω από το φλεγόμενο αρχηγείο και δεν έδωσε πληροφορίες για άλλα θύματα. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με την πυρκαγιά και κινητοποιήθηκαν περισσότερες δυνάμεις έκτακτης ανάγκης.

Οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης είπαν ότι άκουσαν εκρήξεις στον ουρανό και είδαν καπνό, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ασθενοφόρα μετέβησαν στο αρχηγείο του στόλου, ενώ θραύσματα σκορπίστηκαν εκατοντάδες μέτρα τριγύρω, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι πέντε πύραυλοι καταρρίφθηκαν από ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Το Associated Press ανέφερε ότι δεν ήταν άμεσα σαφές το εάν το αρχηγείο χτυπήθηκε με απευθείας χτύπημα ή από τα συντρίμμια αναχαιτισμένου πυραύλου.

Ο Όλεγκ Κριούτσκοφ, αξιωματούχος της κυβέρνησης της Κριμαίας, είπε ότι ένας πύραυλος κρουζ που καταρρίφθηκε κοντά στο Μπαχτσισαράι, περίπου 30 χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα, προκάλεσε φωτιά σε χόρτα.

Ο Ραζβοζάγιεφ είπε ότι η μη στρατιωτική υποδομή δεν υπέστη ζημιές, αλλά δεν ανέφερε τις επιπτώσεις στο κτίριο του αρχηγείου.

Αρχικά προειδοποίησε τους κατοίκους της Σεβαστούπολης ότι ήταν πιθανή άλλη μια επίθεση και τους προέτρεψε να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να πάνε στο κέντρο της πόλης. Αργότερα είπε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία απειλή αεροπορικής επιδρομής, αλλά επανέλαβε τις εκκλήσεις να μην πάνε πολίτες στο κεντρικό τμήμα της πόλης, λέγοντας ότι οι δρόμοι ήταν κλειστοί και ότι «ειδικές προσπάθειες» βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το κεντρικό τμήμα της πόλης, ανέφερε το TASS.

Το CBSNews αναφέρει πως το Κίεβο δεν έχει ακόμα σχολιάσει το χτύπημα, το οποίο έγινε μια ημέρα αφότου Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα μπαράζ ρωσικών πυραύλων έπληξε έξι πόλεις, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και καταστρέφοντας την ηλεκτρική υποδομή σε πολλές περιοχές.

Η τελευταία ανταλλαγή πυρών έγινε μετά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ουάσινγκτον για να ζητήσει τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξής της. Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αμφισβήτησαν το εάν και πόση περισσότερη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να σταλεί στην Ουκρανία, καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον βοήθεια προς το Κίεβο ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επικύρωση του αιτήματος του Μπάιντεν είναι βαθιά αβέβαιη, αναφέρει το CBSNews.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, ο Ζελένσκι δήλωσε πως η εκδίωξη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας από την έδρα του αποτελεί προτεραιότητα για το Κίεβο

Το λιμάνι της Σεβαστούπολης χρησιμεύει ως η κύρια βάση για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Ένα ουκρανικό drone χτύπησε το αρχηγείο του στόλου τον Ιούλιο του 2022, τραυματίζοντας έξι άτομα και προκαλώντας μικρές ζημιές στο κτίριο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι της Σεβαστούπολης κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι επιτέθηκε σε στρατηγικό ναυπηγείο στην πόλη, προκαλώντας ζημιές σε δύο πλοία που υπόκεινται σε επισκευές και προκαλώντας πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις.

Σε άλλες εξελίξεις, βομβαρδισμοί στη Χερσώνα σκότωσαν έναν άνδρα και τραυμάτισαν έναν άλλο, δήλωσε ο Ουκρανός περιφερειακός κυβερνήτης Ολεκσάντρ Προκούντιν. Ο ρωσικός βομβαρδισμός πυροδότησε πυρκαγιές σε κτίριο κατοικιών και γκαράζ, δήλωσε.

Στο Χάρκοβο, ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεχ Σινιεχούμποφ ανέφερε ότι περισσότεροι από 14 οικισμοί δέχθηκαν ρωσικά χτυπήματα. Ένα σπίτι υπέστη ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα