ΑΘΗΝΑ
04:23
|
16.11.2024
Η Ρωσία είπε ότι οι Αρμένιοι μαχητές στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ άρχισαν να εγκαταλείπουν τα όπλα.
Μια άποψη δείχνει τον αρμενικό σταθμό συνοριακής φρουράς δίπλα στο σταθμό συνοριακής φρουράς του Αζερμπαϊτζάν στο δρόμο που οδηγεί από την Αρμενία στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, όπως φαίνεται από τα περίχωρα του χωριού Tegh, Αρμενία, 21 Σεπτεμβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είπε ότι οι Αρμένιοι μαχητές στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ άρχισαν να εγκαταλείπουν τα όπλα καθώς κάποια ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στους 120.000 Αρμένιους εκεί που λένε ότι ο κόσμος τους εγκατέλειψε αφότου το Αζερμπαϊτζάν νίκησε τις δυνάμεις τους, αναφέρει το Reuters.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αναγκάστηκαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στις 20 Σεπτεμβρίου μετά από μια αστραπιαία 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση από τον πολύ μεγαλύτερο στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

«Οι ένοπλοι σχηματισμοί του Καραμπάχ έχουν αρχίσει να παραδίδουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό υπό τον έλεγχο Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων», δήλωσε η Ρωσία, η οποία έχει περίπου 2.000 ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καραμπάχ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έξι τεθωρακισμένα οχήματα, περισσότερα από 800 όπλα, περίπου 5.000 μονάδες πυρομαχικών έχουν παραδοθεί από τους μαχητές.

Η Ρωσία είπε ότι είχε παραδώσει περισσότερους από 50 τόνους τροφίμων και άλλης βοήθειας. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε ότι προμήθευσε 28.000 πάνες, καθώς και κουβέρτες και καύσιμα και είπε ότι θα στείλει κι άλλες.

Το μέλλον του Καραμπάχ και των 120.000 Αρμενίων κρέμεται στην ισορροπία: το Αζερμπαϊτζάν θέλει να ενσωματώσει την επί μακρόν αμφισβητούμενη περιοχή, αλλά οι Αρμένιοι λένε ότι φοβούνται ότι θα διωχθούν και έχουν κατηγορήσει τον κόσμο ότι τους εγκατέλειψε.

Οι Αρμένιοι στο Καραμπάχ είπαν στο Reuters ότι ουσιαστικά ήταν πολιορκημένοι στην περιοχή, με λίγα τρόφιμα, ηλεκτρισμό ή καύσιμα – και κάλεσαν τις μεγάλες δυνάμεις να τους βοηθήσουν.

Το Αζερμπαϊτζάν προβλέπει αμνηστία για τους Αρμένιους μαχητές του Καραμπάχ που παραδίδουν τα όπλα τους και έχει πει ότι οι Αρμένιοι μπορούν να φύγουν από την περιοχή για την Αρμενία αν θέλουν.

Η Αρμενία, η οποία έχασε τον πόλεμο του 2020 από το Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή, έχει δημιουργήσει χώρο για δεκάδες χιλιάδες Αρμένιους από το Καραμπάχ, αν και ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν λέει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.

«ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΙ»

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε την «αντιτρομοκρατική» του επιχείρηση την Τρίτη εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αφού μερικοί από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε επιθέσεις, όπως είπε το Μπακού, από την ορεινή περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ανησυχούν βαθιά για τις «στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε επίσης ότι «ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση για τον πληθυσμό εντός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι η επιτακτική ανάγκη να έχουμε απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων για να προσεγγίσουν πληθυσμούς που έχουν ανάγκη είναι επίσης πρώτο και επίκεντρο στη σκέψη μας».

Οι απολογισμοί των μαχών ήταν ανατριχιαστικοί.

Ο Αρμενούι Καραπετιάν, ένας Αρμένιος στο Καραμπάχ, είπε ότι είναι πλέον άστεγος, κρατώντας μόνο λίγα υπάρχοντα και μια φωτογραφία του 24χρονου γιου του που πέθανε το 2020, αφού έφυγε από το σπίτι του στο χωριό Κουσαπάτ.

«Σήμερα μας πέταξαν στο δρόμο – μας έκαναν αλήτες», είπε ο Καραπετιάν στο Armenia A1+, συνεργάτη του Reuters.

«Τι να πω; Ζούμε σε έναν άδικο, εγκαταλελειμμένο κόσμο. Δεν έχω τίποτα να πω. Λυπάμαι για το αίμα των αγοριών μας. Λυπάμαι για τα εδάφη μας για τα οποία τα αγόρια μας θυσίασαν τη ζωή τους, και σήμερα… Μου λείπει ο τάφος του γιου μου».

Χιλιάδες Αρμένιοι του Καραμπάχ έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο ζητώντας την προστασία των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων εκεί.

Η Σβετλάνα Αλαβερντιάν, από το χωριό Arajadzor, είπε ότι είχε τραπεί σε φυγή με μόνο τα ρούχα στην πλάτη της μετά από ένοπλες συγκρούσεις που έπληξαν το χωριό.

«Πυροβολούσαν στα δεξιά, πυροβολούσαν στα αριστερά – βγαίναμε ο ένας μετά τον άλλο, χωρίς να πάρουμε ρούχα», είπε στο Armenia A1+.

«Είχα δύο γιους – τους έδωσα, τι άλλο να δώσω; Οι υπερδυνάμεις λύνουν τα θέματά τους με δικά μας έξοδα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Χίλιες απολύσεις σχεδιάζει η General Motors

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα