ΑΘΗΝΑ
17:47
|
03.05.2024
Ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν είπε ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει με τον διοικητή των ανταρτικών δυνάμεων.
Ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan (κέντρο) λέει ότι είναι «σίγουρος» ότι θα νικήσει τους αντάρτες των RSF
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν είπε στο BBC ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει με τον διοικητή των ανταρτικών δυνάμεων με τον οποίο μάχεται για τον έλεγχο της χώρας.

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν δήλωσε ότι ήταν κατ’ αρχήν έτοιμος να καθίσει με τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, αρχηγό των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Οι δύο άνδρες πολεμούν έναν βίαιο εσωτερικό πόλεμο από τον Απρίλιο, ο οποίος σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Ο στρατηγός Μπουρχάν – ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021 – μίλησε στο BBC σε μια σπάνια συνέντευξη μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Είναι επικεφαλής των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και βρίσκεται σε παγκόσμια διπλωματική περιοδεία αναζητώντας διεθνή υποστήριξη και κάποιου είδους νομιμότητα για την ηγεσία του, παρά την αποτυχία του να παραδώσει την εξουσία στις πολιτικές αρχές.

Ο στρατηγός αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του είχαν στόχο αμάχους – παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις λένε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι εξαπολύουν αδιάκριτες αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές.

Είπε ότι ήταν σίγουρος για τη νίκη, αλλά παραδέχτηκε ότι αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα του στο Πορτ Σουδάν επειδή οι μάχες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ είχαν καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της κυβέρνησης.

Ο στρατηγός Μπουρχάν είπε ότι θα καθίσει με τον στρατηγό Νταγκάλο – γνωστό ως Hemedti – εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις για την προστασία των αμάχων, που ανέλαβαν και οι δύο πλευρές κατά τις συνομιλίες στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τον Μάιο.

«Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις», είπε ο στρατηγός Μπουρχάν.

«Αν η ηγεσία αυτών των ανταρσιακών δυνάμεων έχει την επιθυμία να επιστρέψει στα συγκαλά της και να τραβήξει τα στρατεύματά της από τις κατοικημένες περιοχές και να επιστρέψει στους στρατώνες της, τότε θα καθίσουμε με οποιονδήποτε από αυτούς… Όποτε δεσμευτεί για όσα συμφωνήθηκαν στη Τζέντα, θα καθίσουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα αυτή την εβδομάδα, ο Χεμενττί ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν έτοιμος για πολιτικές συνομιλίες.

Και οι δύο στρατηγοί έχουν μιλήσει για κατάπαυση του πυρός στο παρελθόν – αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει οδηγήσει σε μείωση των μαχών.

Ο στρατηγός Μπουρχάν αρνήθηκε ότι το Σουδάν θα γινόταν ένα αποτυχημένο κράτος όπως η Σομαλία – ή μια διαιρεμένη χώρα όπως η Λιβύη.

«Το Σουδάν θα παραμείνει ενωμένο.» είπε.

Ο ΟΗΕ έχει πει ότι καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν φαίνεται κοντά σε μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη.

Ο στρατηγός Μπουρχάν είπε ότι ήταν «σίγουρος» για την ήττα των RSF. Όμως παραδέχτηκε ότι οι μάχες τον είχαν αναγκάσει να φύγει από την πρωτεύουσα.

«Στο Χαρτούμ, οι διπλωματικές αποστολές, τα υπουργεία και όλα τα κυβερνητικά όργανα δεν μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους κανονικά», είπε. «Επειδή είναι εμπόλεμη ζώνη, υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές και στρατιωτικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό καμία οντότητα δεν μπορεί πλέον να εργαστεί στο Χαρτούμ».

Υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες ενδείξεις ότι άμαχοι στο Σουδάν πεθαίνουν σε αδιάκριτες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του στρατηγού Μπουρχάν σε κατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερα στο Χαρτούμ. Αλλά ο στρατηγός αρνήθηκε ότι άμαχοι στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα.

«Αυτό δεν είναι σωστό», είπε.

«Υπάρχουν κατασκευασμένες ιστορίες από τις δυνάμεις των ανταρτών, βομβαρδίζουν πολίτες και το κινηματογραφούν σαν να ήταν οι ένοπλες δυνάμεις. Είμαστε επαγγελματικές δυνάμεις, εργαζόμαστε με ακρίβεια και επιλέγουμε τους στόχους μας σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο ο εχθρός. Δεν βομβαρδίζουμε αμάχους και δεν στοχεύουμε κατοικημένες περιοχές».

Ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρθες, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «συχνά αδιάκριτοι βομβαρδισμοί από αεροπλάνα διεξάγονται από εκείνους που έχουν μια αεροπορία, η οποία είναι η SAF».

Ο πόλεμος στο Σουδάν έχει αναζωπυρώσει σφοδρή φυλετική σύγκρουση, ειδικά στο Νταρφούρ στα δυτικά, όπου οι RSF και οι υποστηρικτικές πολιτοφυλακές έχουν κατηγορηθεί για μαζικές δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα