ΑΘΗΝΑ
00:04
|
22.04.2024
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι εργαζόμενοι σε σχολικές μονάδες της Σκωτίας δεν τα βρήκαν με την τοπική κυβέρνηση σχετικά με τις αμοιβές.
Απεργοί εκπαιδευτικοί έξω από δημοτικό σχολείο της Σκωτίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες σχολεία στη Σκωτία θα κλείσουν καθώς το προσωπικό υποστήριξης ξεκινά τριήμερη απεργία σε 24 από τα 32 σχολεία της χώρας.

Χιλιάδες μαθητές έχουν κληθεί να μείνουν στο σπίτι καθώς τα μέλη του συνδικάτου Unison προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω των αμοιβών τους.

Παρά ανανεωμένη προσφορά από την τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας και τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι προσπάθειες δεν κατάφεραν να σταματήσουν την απεργία από το συνδικάτο με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Η Unite και η GMB ανέστειλαν τα σχέδια απεργίας μετά τις συνομιλίες.

Ο αντίκτυπος της απεργίας θα ποικίλλει σημαντικά στις 24 περιοχές όπου το σωματείο Unison απεργεί – με όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Εδιμβούργο κλειστά, ενώ στη Γλασκώβη θα παραμείνουν ανοιχτά 29 δευτεροβάθμια για μαθητές ανώτερων ταξεων.

Η διαμάχη αφορά μια προσφορά αμοιβής για το μη διδακτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων θυρωρών, εργαζομένων σε καντίνα, βοηθών τάξης, καθαριστριών, προσωπικού διαχείρισης και προσωπικού βρεφονηπιακών σταθμών.

Ορίστηκε προθεσμία την περασμένη εβδομάδα για το τοπικό όργανο της Σύμβασης των Τοπικών Αρχών της Σκωτίας (COSLA) να κάνει μια βελτιωμένη προσφορά αμοιβής.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της Σκωτίας απελευθέρωσε 80 εκατομμύρια λίρες από χρηματοδότηση για να επιτρέψει μια νέα συμφωνία, η οποία περιελάβανε αύξηση περίπου £ 2.000 ετησίως για τους χαμηλόμισθους.

Ο Μαρκ Φέργκιουσον, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Unison, είπε στο πρόγραμμα Good Morning Scotland του BBC ότι η διαμάχη αφορούσε χρόνια υποχρηματοδότησης και περικοπών θέσεων εργασίας καθώς και αμοιβών.

Δεν είναι σαφές ακριβώς ποια είναι η αξία της νέας προσφοράς. Είχαμε δύο επιστολές- μία από την κυβέρνηση της Σκωτίας και μία από την COSLA- και έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να εξηγήσει ακριβώς από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα και δεν θέλουμε να προέρχονται από περισσότερες περικοπές σε θέσεις εργασίας και υπηρεσίες.

Το σωματείο ήλπιζε ότι η απλή απειλή περαιτέρω αναστάτωσης στα σχολεία θα οδηγούσε σε μια κατάλληλη προσφορά αμοιβής.

Δύο από τα τρία μεγάλα συνδικάτα του συμβουλίου – το Unite και το GMB – πιστεύουν ότι η τελευταία προσφορά ήταν αρκετά καλή για να αναστείλει τη δράση. Υπό αυτή την έννοια, η απειλή λειτούργησε.

Το άλλο σωματείο, το Unison – το μεγαλύτερο σωματείο σε ολόκληρη τη Σκωτία – είχε διαφορετική άποψη.

Ο αντίκτυπος της απεργίας ποικίλλει σημαντικά στις 24 περιοχές όπου η Unison απεργεί.

Τα συμβούλια και η κυβέρνηση της Σκωτίας είναι ανένδοτα ότι δεν υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω βελτίωση της προσφοράς αμοιβής.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δανία: Η Φρεντέρικσεν επιδιώκει να ανοίξει συζήτηση για την επιθετική τάση πολιτών στο διαδίκτυο

Κοσσυφοπεδίο: Μποϊκοτάζ Σέρβων σε δημοψήφισμα για την απομάκρυνση Αλβανών δημάρχων

Δήλωση Κασσελάκη για την μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου

«Άπειρη αξιοπρέπεια»: Η πρόταση του Βατικανού για τα έμφυλα και άλλα κοινωνικά ζητήματα της ύστερης νεωτερικότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα