ΑΘΗΝΑ
07:16
|
22.11.2024
Από αύριο Τετάρτη 27/9... Το αρχαιότερο από τα εκθέματα έχει ηλικία γύρω στα 2,5 εκατομμύρια χρόνια και το πιο πρόσφατο είναι ηλικίας 50.000 ετών.
Έκθεμα στο μουσείο Μπενάκη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) θα έχουν από αύριο, Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 και ως τις 7 Ιανουαρίου 2024, τη δυνατότητα να δουν από κοντά μία νέα έκθεση με θέμα: «Οι απαρχές της γλυπτικής. Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα».

Η έκθεση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και την Περιφέρεια Κρήτης, με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Την επιμελούνται επιστημονικά η Νένα Γαλανίδου, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Τhomas Wynn, Καθηγητής Γνωσιακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, και καλλιτεχνικά ο Tony Berlant, εικαστικός καλλιτέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία αλλά και «μορφές σε λίθο» που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα. Τα εκθέματα προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το αρχαιότερο έχει ηλικία γύρω στα 2,5 εκατ. χρόνια και το πιο πρόσφατο είναι μόλις 50.000 ετών.

Η έκθεση βασίζεται στην αντίστοιχη παρουσίαση με τίτλο «First Sculpture: From Handaxe to Figure Stone» που διοργανώθηκε από το Nasher Sculpture Center στο Ντάλας το 2018 και στην αθηναϊκή εκδοχή της έχει εμπλουτιστεί με παλαιολιθικά ευρήματα από τη Λέσβο, την Αφρική και την Ευρασία.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται σπάνια παλαιολιθικά εργαλεία και μορφές σε λίθο από τη συλλογή του Tony Berlant στο Ντάλας, το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Παλαιοντολογίας στο Παρίσι, το Μουσείο της ‘Ανω Γαλιλαίας και την αρχαιολογική συλλογή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, το Μουσείο Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προϊστορικής Έρευνας στο Τοταβέλ και το Μουσείο του Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική.

Δίπλα σε αυτά παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό, εργαλεία από τη σημαντική θέση στα Ροδαφνίδια της Λέσβου, που ανασκάπτει συστηματικά το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2012.

Η συνύπαρξη των ελληνικών ευρημάτων με ευρήματα από άλλα μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής αναδεικνύει τη σημασία του Αιγαίου ως πύλης εισόδου των πρώτων κατοίκων της Ευρώπης. Τεκμηριώνει, επίσης, το ειδικό βάρος της ατελώς γνωστής παλαιολιθικής κληρονομιάς του Αιγαιακού Αρχιπελάγους στην ιστορία της τέχνης, του πολιτισμού και των ανθρώπινων ροών στα βάθη της προϊστορίας, σε μια περίοδο πριν από τη γραφή, κατά τη διάρκεια της οποίας τα τεχνολογικά επιτεύγματα και οι αισθητικές αναζητήσεις εγγράφονται στον λίθο.

Παράλληλες δράσεις

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο σε δύο γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά), ξεναγήσεις για το κοινό, ομιλίες ειδικών από όλο τον κόσμο, εκπαιδευτικά προγράμματα απευθυνόμενα σε σχολικά και ειδικά ακροατήρια, παραγωγή φιλμογραφικού υλικού και μια πρωτότυπη απτική εμπειρία για τη διάχυση της γνώσης στο ευρύ κοινό.

Ξεναγήσεις

Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, επιμελήτρια της έκθεσης, και την δρα Πένυ Τσακανίκου, τις παρακάτω μέρες και ώρες:

  • Κυριακή 01/10/2023, ώρα 12:00
    Δρ Πένυ Τσακανίκου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Κυριακή 29/10/2023, ώρα 12:00
    Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Κυριακή 19/11/2023, ώρα 12:00
    Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Κυριακή 10/12/2023, ώρα 12:00
    Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Κυριακή 17/12/2023, ώρα 12:00
    Δρ Πένυ Τσακανίκου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Πέμπτη 21/12/2023, ώρα 18:00
    Δρ Πένυ Τσακανίκου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Πέμπτη 04/01/2024, ώρα 18:00
    Δρ Πένυ Τσακανίκου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Κυριακή 07/01/2024, ώρα 12:00
    Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Διαλέξεις σε συνεργασία με το «Παλαιολιθικό Σεμινάριο»

Οι διαλέξεις που οργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης θα αναπτύξουν τους θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους οργανώνονται τα εκθέματα. Ομιλητές από όλο τον κόσμο, με ειδίκευση στην αρχαιολογία, την παλαιοντολογία και τη γνωστική επιστήμη, θα παρουσιάσουν την περιπέτεια της γλυπτικής στον αρχαίο κόσμο, ξεκινώντας από τα πρώτα της βήματα κατά την παλαιολιθική εποχή.

Οι καθηγητές Thomas Wynn και Γιώργος Παπαδόπουλος θα ιχνηλατήσουν τα πεδία στα οποία συναντά η αρχαιολογική τη γνωστική επιστήμη. Η καθηγήτρια Naama Gonen-Inbar, ο καθηγητής Gonen Sharon και ο δρ Bernhard Zipfel, θα μιλήσουν για τις αρχαιολογικές θέσεις στις οποίες ανακαλύφθηκαν ορισμένα από τα εντυπωσιακότερα και παλαιότερα αντικείμενα της έκθεσης. Οι διαλέξεις αυτές δεν θα προσφέρουν μόνο τροφή για σκέψη σχετικά με την πανάρχαιη κληρονομιά της παλαιολιθικής περιόδου από το Αιγαίο, τη δυτική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά θα αποτελέσουν και αφορμή για αναστοχασμό των απαρχών του ανθρώπινου πολιτισμού. Πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο, που ξεκινά καινούριο κύκλο με αφορμή την έκθεση.

  • Πέμπτη 12/10/2023, ώρα 19:00
    Καθηγήτρια Naama Gonen-Inbar, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ
    «Human behavior at the Acheulian site of Gesher Benot Ya’aqov, Israel»
    Σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο
  • Πέμπτη 26/10/2023, ώρα 19:00
    Καθηγητής Thomas Wynn, Πανεπιστήμιο  του Κολοράντο, επιμελητής της έκθεσης
    «The handaxe aesthetic»
    Σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο
  • Πέμπτη 09/11/2023, ώρα 19:00
    Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, επιμελήτρια της έκθεσης
    «Από τα πρώτα εργαλεία στη συμβολική έκφραση και την κοινωνική διάκριση»
    Σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο
  • Πέμπτη 23/11/2023, ώρα 19:00
    Καθηγητής Πέτρος Θέμελης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
    «Ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική γλυπτική από το 3000 π.Χ. ως το 31 π.Χ.»
  • Πέμπτη 07/12/2023, ώρα 19:00
    Καθηγητής Gonen Sharon, Πανεπιστήμιο Τελ-Χάι, Ισραήλ
    «What’s new with the old Levant? Advances in the study of the Israel Paleolithic»
    Σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο
  • Πέμπτη 14/12/2023, ώρα 19:00
    Καθηγητής Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη
    «Ο εγκέφαλος ως έργο και εργαλείο πολιτισμού»
    Σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο
  • Πέμπτη 11/01/2024, ώρα 19:00
    Δρ Bernhard Zipfel, Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσραντ, Νότια Αφρική
    «The “australopithecine pebble of many faces” and its place in the Cradle of Humankind, South Africa»
    Σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης

Το τραγούδι της ημέρας

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης

Συγκροτήθηκε Συμβούλιο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα