ΑΘΗΝΑ
13:07
|
02.11.2024
Τολμήστε ένα ταξίδι στο Ιράν! Μία χώρα της Ανατολής, γεμάτη πολιτισμό, τέχνη, ευγένεια, φιλοξενία, και παρόλα αυτά προσιτή σε κόστος!
Ιράν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ευκαιρία γνωριμίας με το πανέμορφο και ποικιλόμορφο Ιράν είχαν τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023, δημοσιογράφοι, τουριστικοί πράκτορες, επιδραστικά άτομα σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (influencers) και εκπρόσωποι πολιτιστικών οργανισμών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης της ιρανικής πρεσβείας στην Αθήνα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που τιμάται από τον ΟΗΕ στις 27 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

 Ο Ιρανός πρέσβης στην Ελλάδα, Malek Hossein Givzad, παρουσίασε με αυτή την αφορμή τις μεγάλες δυνατότητες της ανερχόμενης ιρανικής τουριστικής βιομηχανίας και τους πόλους έλξης σημαντικών πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, θρησκευτικών μνημείων μίας μεγάλης χώρας που κεντρίζει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και των Ελλήνων ταξιδιωτών, οι οποίοι ιδιαίτερα από το 2015 όταν έγινε μερική άρση διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν στα ταξιδιωτικά σχέδια μία από τις πιο αξιόλογες και ιδιαίτερες χώρες στον Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Ιρανός πρέσβης στην Ελλάδα Malek Hossein Givzad στο βήμα του ομιλητή της εκδήλωσης

Αρκεί να αναφέρει κανείς πως το 2015, οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών στο Ιράν ήταν μόλις 3.000, αλλά αυξήθηκαν σε 20.000 το 2016 και σε 30.000 το 2017. Το 2023, αναμένεται να φτάσουν τις 50.000.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν βίντεο και προβλήθηκε ενδιαφέρον και πλούσιο φωτογραφικό υλικό κατά την εισήγηση του Πρέσβη αλλά και του Πολιτιστικού ακολούθου , Δρ. Κομί, αλλά και ιστοσελίδες που επιμελήθηκε η ιρανική πρεσβεία στην Ελλάδα με τεράστιο εύρος πληροφοριών για κάθε έναν που θα ήθελε να ταξιδέψει και να γνωρίσει από κοντά τη χώρα ενός πολιτισμού με ιστορία χιλιάδων ετών.

Τέμενος του Σαχ

Κατά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν έγινε σαφής η ανερχόμενη τάση ανάπτυξης του τουρισμού στο Ιράν. Για παράδειγμα το 2008 είχαν επισκεφθεί τη χώρα 2.025.263 άτομα, οι οποίοι σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες στο Ιράν προέρχονται κυρίως από χώρες της περιοχής με πρώτο το Ιράκ (κατά 24%), το Αζερμπαϊτζάν (κατά 17%) και την Τουρκία (κατά 8%). Όμως, και οι Έλληνες πλέον αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι ξένων τουριστών που επιλέγουν το Ιράν ως έναν ξεχωριστό και προσιτό ταξιδιωτικό προορισμό καθώς οι δύο λαοί μοιράζονται μια μακρά και πλούσια ιστορία και πολιτισμό, που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι Έλληνες τουρίστες ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ιράν, καθώς και να επισκεφθούν τα αρχαία μνημεία της χώρας.

Περσέπολις

Ένας άλλος λόγος που ενθαρρύνει την αύξηση του ελληνικού τουρισμού στο Ιράν είναι η βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων καθώς εντός του 2023, αναμένεται να ξεκινήσουν (εκτός απροόπτου) απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στη Σουσά και τη Μασχάντ.

Ισφαχάν: Το σταυροδρόμι της Περσίας!

Η τουριστική βιομηχανία του Ιράν βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης καθώς η χώρα είναι μία από τις πιο φημισμένες παγκοσμίως όχι μόνον για τον ποικιλόμορφο πολιτισμό αλλά και για τη θερμή φιλοξενία που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη.

Όπως αναφέρθηκε, στο Ιράν υπάρχουν τουλάχιστον 5.530 τουριστικά γραφεία, 84.123 ξενοδοχεία τριών έως πέντε αστέρων, 27 διεθνή αεροδρόμια και 60 τοπικά αεροδρόμια. Όπως τόνισαν τόσο οι Ιρανοί διπλωμάτες όσο και Έλληνες που είχαν επισκεφθεί αρκετές φορές τη χώρα αυτή, το Ιράν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις πιο ασφαλείς χώρες για τουρισμό πλάι στα ονόματα χωρών όπως η Τουρκία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ταϊλάνδη.

Ειδική αναφορά έκαναν οι ομιλητές στο προσιτό κόστος του τουρισμού στο Ιράν σε σχέση με την υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών σε τομείς υψηλού ενδιαφέροντος όχι μόνον πολιτισμού αλλά και ιατρικού ή θρησκευτικού τουρισμού.

Εξήραν επίσης την τεράστια πολιτιστική και εθνοτική πολυμορφία του Ιράν, τα μοναδικά ιστορικά και θρησκευτικά αρχιτεκτονικά μνημεία, τα 814 μουσεία τέχνης και πολιτισμού με πρώτο το μεγαλύτερο όλων: το Εθνικό Μουσείο του Ιράν στην Τεχεράνη που καλύπτει έκταση 20.000 τ.μ.

Από τα μάτια των προσκεκλημένων πέρασαν εντυπωσιακά φωτογραφικά πλάνα από φημισμένες ιρανικές πόλεις όπως οι πόλεις Σίραζ,Μάσχαντ, Ταμπρίζ, Σάρι, Χάματον και τα εξωτικά νησιά στον Περσικό Κόλπο όπως τα νησιά Kish και Qeshm, στη «Γη των Τεσσάρων Εποχών».

Τα νησιά Kish και Qeshm

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η σύντομη αλλά μεστή παρέμβαση του Προέδρου της ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων στην Ελλάδα (πρόεδρος της FedHATTA) Λύσανδρου Τσιλίδη, ο οποίος με πνευματώδες χιούμορ ανέφερε πόσο φιλικός και φιλόξενος είναι ο ιρανικός λαός. Εξέφρασε δε την επιθυμία να επισκεφθεί τη χώρα αυτή ξανά και ξανά παρότι έχει ήδη πάει τουλάχιστον έξι φορές.  Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ομιλητές επισήμαναν ιδιαίτερα πολύ εύκολη είναι η έκδοση ταξιδιωτικής βίζας μέσω της ιρανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση που έκανε ο Μορφωτικός Σύμβουλος του Ιράν στην Ελλάδα Δρ.Κομί  καθώς παρουσίασε το άφθονο υλικό που μπορεί να εξασφαλίσει κανείς, σε ειδικές ιστοσελίδες του ιρανικού υπουργείου Πολιτισμού, όπως irancast. gr, το σάιτ για τις ιρανικές ταινίες Iranfix.gr, κ.α.

Ο τουρισμός Ελλήνων στο Ιράν είναι μια σχετικά νέα τάση, η οποία ξεκίνησε το 2015, μετά την άρση του εμπάργκο της Δύσης στο Ιράν. Το 2015, οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών στο Ιράν ήταν μόλις 3.000, αλλά αυξήθηκαν σε 20.000 το 2016 και σε 30.000 το 2017. Το 2023, αναμένεται να φτάσουν τις 50.000.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την αύξηση του ελληνικού τουρισμού στο Ιράν. Ένας λόγος είναι οι ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα και το Ιράν έχουν μια μακρά και πλούσια ιστορία και πολιτισμό, που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι Έλληνες τουρίστες ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ιράν, καθώς και να επισκεφθούν τα αρχαία μνημεία της χώρας.

Κανείς δεν μπορεί να φύγει από το Ιράν εάν δεν επισκεφθεί καταστήματα με υπέροχα περσικά χαλιά

Ένας άλλος λόγος για την αύξηση του ελληνικού τουρισμού στο Ιράν είναι η βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Από το 2015, η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στην Τεχεράνη. Το 2023, αναμένεται να ξεκινήσουν και απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στη Σουσά και τη Μασχάντ.

Οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται το Ιράν ενδιαφέρονται για διάφορες δραστηριότητες, προτιμώντας ιδιαίτερα τις επισκέψεις σε αρχαία μνημεία, όπως η Ακρόπολη της Περσέπολης και η Πέργαμος, η περιήγηση σε ιστορικές πόλεις, με πρώτη την Τεχεράνη και το Ισφαχάν, αλλά και την εξερεύνηση της φυσικής ομορφιάς του Ιράν.

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους βεβαίως παίρνει όχι μόνον ο αγαπητός ιρανικός λαός αλλά και η γευστικότατη και φημισμένη σε όλη την Ανατολή ιρανική κουζίνα, δείγματα της οποίας είχαν την χαρά να απολαύσουν οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση της πρεσβείας του Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βαριές ποινές για τα επεισόδια σε βάρος προσφύγων στη Λέσβο

Μειωμένες τιμές για τον Νοέμβριο, αλλά παραμένει ακριβό το ρεύμα

Συνελήφθη 31χρονος για την έκρηξη στο διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους

Ο καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα