ΑΘΗΝΑ
16:05
|
05.11.2024
Έφθασαν στη Γη σήμερα το μεσημέρι με μία κάψουλα του σκάφους Σογιούζ MS-23 έχοντας περάσει ένα χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Οι τρεις κοσμοναύτες μετά την άφιξή τους στη Γη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανέφελη ήταν η άφιξη στη Γη σήμερα ενός Αμερικανού αστροναύτη της NASA και δύο Ρώσων κοσμοναυτών μετά από ρεκόρ διαμονής άνω του ενός έτους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία Roscosmos, η άφιξη των τριών ανδρών έγινε «σήμερα στις 14:17 ώρα Μόσχας» (και ώρα Ελλάδας) όταν η κάψουλα του σκάφους Σογιούζ MS-23 (…) με τους κοσμοναύτες της Roscosmos Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν και τον αστροναύτη της NASA Φρανσίσκο Ρούμπιο, που πέρασαν έναν χρόνο στον ISS, προσγειώθηκε στην περιοχή της πόλης Τζεζκαζγκάν στο Καζακστάν».

Ο Σεργκέι Προκόπιεφ και ο Ντμίτρι Πετέλιν πέρασαν στο διάστημα 370 ημέρες, 21 ώρες και 22 λεπτά, δηλ. την πιο μακρά πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος του ISS.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή στη διερεύνηση του διαστήματος», τονίζοντας πως ο Αμερικανός αστροναύτης  Φρανκ Ρούμπιο ολοκλήρωσε το ταξίδι των 371 ημερών στο διάστημα, δημιουργώντας «ένα νέο ρεκόρ της πιο μακράς διαστημικής πτήσης που πραγματοποίησε μονομιάς Αμερικανός αστροναύτης».

Ο αρχικός προγραμματισμός για τον Φρανκ Ρούμπιο προέβλεπε πως θα πήγαινε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Σεπτέμβρη του 2022 και θα αναχωρούσε μετά από έξι μήνες. Ωστόσο, το σκάφος Σογιούζ που επρόκειτο να τους μεταφέρει πίσω στη Γη και παρέμενε όπως πάντα προσδεμένο στον ISS ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκάφος διάσωσης αν χρειαζόταν,  υπέστη διαρροή τον περασμένο Δεκέμβριο, που πιθανότατα οφειλόταν σε ένα μικρομετεωρίτη.

Ο Αμερικανός αστροναύτης Φρανκ Ρούμπιο

Η ρωσική υπηρεσία αποφάσισε τότε για προληπτικούς λόγους να φέρει πίσω αυτό το σκάφος και να στείλει ένα άλλο, κενό, το Σογιούζ MS-23.

Ο Φρανκ Ρούμπιο και οι δύο Ρώσοι συνάδελφοί του έφεραν σε πέρας ως εκ τούτου την αποστολή του πληρώματος που αναμενόταν αρχικά να φθάσει με αυτό το δεύτερο σκάφος και να τους αντικαταστήσει.

Οι τρεις κοσμοναύτες μετά την άφιξή τους στη Γη

Το προηγούμενο ρεκόρ για έναν Αμερικανό είχε εγκαθιδρυθεί το 2022 από τον αστροναύτη Μαρκ Βαντ Χέι, με 355 συναπτές μέρες.

Ωστόσο, απόλυτος άρχοντας του Διαστήματος από την άποψη της πιο μακράς διαμονής στο διάστημα είναι ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιάκοφ, με 437 ημέρες.

Ο Πολιάκοφ, που έγραψε Ιστορία παραμένοντας στον παλιό σοβιετικό διαστημικό σταθμό Μιρ για περισσότερο από 14 μήνες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, είχε γεννηθεί το 1942 στη ρωσική πόλη Τούλα της πρώην ΕΣΣΔ. Η συνολική του παραμονή στο διάστημα είναι πάνω από 22 μήνες.

Ο ίδιος απεβίωσε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιάκοφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απέπλευσε η 41η ερευνητική αποστολή της Κίνας στην Ανταρκτική

Επιτυχής ο ελλιμενισμός της κινεζικής αποστολής στον Διαστημικό Σταθμό

Έρευνα: Ζώα και έντομα λατρεύουν το αλκόολ για… διαφορετικούς λόγους

Η Κίνα θα εκτοξεύσει 3 διαστημόπλοια στον τροχιακό της σταθμό το 2025

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα