ΑΘΗΝΑ
13:53
|
19.05.2024
Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πάντως πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξετάζουν το πλαίσιο στο οποίο έλαβε χώρα το πραξικόπημα ανατροπής του Άλι Μπόνγκο.
Η ανακοίνωση ήρθε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μεγαλύτερο μέρος της μη ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γκαμπόν θα σταματήσει, δήλωσε χθες η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μερικές βδομάδες αφού ο στρατός ανέλαβε την εξουσία στη χώρα της δυτικής Αφρικής.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διακόπτει ορισμένα προγράμματα ξένης βοήθειας προς όφελος της κυβέρνησης της Γκαμπόν, ενώ αξιολογούμε την αντισυνταγματική παρέμβαση μελών του στρατού της χώρας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτό το ενδιάμεσο μέτρο είναι συνεπές με τα βήματα που έχουν ληφθεί από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Κεντρικής Αφρικής (ECOWAS), την Αφρικανική Ένωση και άλλους διεθνείς εταίρους, και θα συνεχιστεί όσο θα επανεξετάζουμε τα γεγονότα επί τόπου στην Γκαμπόν», δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας: «Συνεχίζουμε τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της αμερικανικής κυβέρνησης στη Γκαμπόν, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών και προξενικών αποστολών που υποστηρίζουν πολίτες των ΗΠΑ».

Η δήλωση δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το ποια προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ θα επηρεαστούν ή πόσα χρήματα θα «παγώσουν».

Η κίνηση είναι προσωρινή καθώς οι ΗΠΑ αναμένουν την επανεξέταση των συνθηκών που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου της Γκαμπόν, Αλί Μπόνγκο Οντίμπα.

Η νίκη του Μπόνγκο στις προεδρικές εκλογές επικρίθηκε ευρέως για υποτιθέμενες παρατυπίες πριν οι στρατιωτικοί ηγέτες της Γκαμπόν τον ανατρέψουν στις 30 Αυγούστου. Η οικογένεια Μπόνγκο διοικούσε την Γκαμπόν για περισσότερο από μισό αιώνα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ρέιμοντ Ντονγκ Σίμα, ο οποίος τοποθετήθηκε ως πρωθυπουργός από τον στρατό, υποσχέθηκε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην ομιλία του στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνετρίβη απόπειρα πραξικοπήματος στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Κεραμέως: Μετά τις Ευρωεκλογές η επέκταση της επιστολικής στις εθνικές εκλογές

Προκαλεί ο Ερντογάν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα