Του Νίκου Φωτόπουλου από Θεσσαλονίκη, αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της «Εφημερίδας των Συντακτών»
Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα! Με ΜΑΤ σχεδιάζει η κυβέρνηση να διαλύσει ένα από τα ελάχιστα επιτυχημένα συνεταιριστικά εργατικά εγχειρήματα, αυτό της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη, για λογαριασμό… Νοτιοαφρικανού επιχειρηματία ελληνικής καταγωγής.
Χθες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν την επανεμφάνισή τους έξω από την οικοπεδική έκταση της πτωχευμένης Φιλκεράμ-Τζόνσον, σε κομμάτι της οποίας δραστηριοποιούνται εδώ και δέκα χρόνια οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της οικογένειας Φιλίππου. Συνόδευαν εργολάβο και δικηγόρο του νέου ιδιοκτήτη, Κυριάκου Αναστασιάδη, με στόχο να περιφράξουν τον χώρο, αδιαφορώντας για το μέλλον των συνεταιριστών της ΒΙΟΜΕ και την επιβίωση των οικογενειών τους.
Δεν ήταν η πρώτη φορά. Πριν από λίγες ημέρες, στις 20 Σεπτεμβρίου, το ίδιο αστυνομικό εγχείρημα είχε επαναληφθεί, αλλά εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν γρήγoρα εμποδίζοντας τις εργασίες. Ένα σκαπτικό μηχάνημα μόνο πρόλαβε να ανοίξει μια δίοδο στο οικόπεδο – μια χαρακιά στις ποτισμένες με ιδρώτα προσπάθειες των εργατών να συνεχίσουν να δουλεύουν και να βγάζουν τίμια το ψωμί τους μια δεκαετία τώρα…
Περίπου το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και χθες. Και θα επαναληφθεί ξανά μία από τις επόμενες μέρες, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Γιατί τα κέρδη των αφεντικών και του κεφαλαίου δεν νοιάζονται για το μεροκάματο του βιοπαλαιστή. Το υποτιμούν!
Η βίαιη εκκένωση της ΒΙΟΜΕ απετράπη μετά τις διαπραγματεύσεις εργαζομένων και αλληλέγγυων με τους εκπροσώπους του εργολάβου που έχει αναλάβει να περιφράξει την έκταση του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου. Εν τέλει, ο υπεύθυνος του συνεργείου δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει στην τοποθέτηση της περίφραξης, δίνοντας, όπως είπε, διορία δύο ημερών, οπότε ΜΑΤ και μηχανήματα αποχώρησαν.
«Καταφέραμε να αποτρέψουμε την εκδίωξη και να κερδίσουμε δύο μέρες ακόμα. Καλούμε σε συνέλευση για να δούμε αυτά που προτείνουν. Τα 12 χρόνια του αγώνα μας έχουμε κάποια αιτήματα. Δεν κάνουμε πίσω από αυτά που βάλαμε από την αρχή. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να δουλέψουμε όλοι, στο δικό μας μέρος εμείς, στο δικό τους αυτοί». Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έχουν στο πλευρό τους δεκάδες συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στις περιφρουρήσεις του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου ώστε να αποτραπεί κάθε νέα προσπάθεια εκκένωσης. Όμως και τα συμφέροντα έχουν στο πλευρό τους πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις που δεν θα διστάσουν να ασκήσουν τη λεγόμενη… «νόμιμη βία», για να επιτελέσουν τον σκοπό τους.
Η ιστορία τους
Ήταν 12 Φεβρουαρίου 2013 όταν 38 από τους απλήρωτους εργαζόμενους της Φιλκεράμ – Τζόνσον αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη λειτουργία του εργοστασίου παράγοντας προϊόντα γενικού καθαρισμού. Συνέστησαν, λοιπόν, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ), ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα του θεσμικού πλαισίου για επιχειρήσεις που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Σήμερα στο εγχείρημα παραμένουν περισσότερα από 20 άτομα.
Είχε προηγηθεί η πτώχευση της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας κατασκευής κεραμικών πλακιδίων το 2011, συμφερόντων της οικογένειας Φιλίππου, αφήνοντας χρέη που έφταναν τα 11,5 εκατ. ευρώ.
Οπως ανέφεραν τότε οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο εγχείρημα, «το μήνυμα είναι πως πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να παλέψουμε αποφασιστικά ενάντια στη βαρβαρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας, για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση και την καταπίεση αιώνων. Στη ΒΙΟΜΕ περιφρονούμε τα βαριά εκείνα αρώματα, που συνήθως χρειάζονται για να καλύψουν τη δυσωδία της εργατικής εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης. Επιλέγουμε την αλληλεγγύη, τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή, την αυτοδιεύθυνση μέσω της συνέλευσης των εργαζομένων και την άμεση δημοκρατία στις αποφάσεις, δείχνοντας έναν δρόμο δύσκολο και συνάμα αναγκαίο».
Έκτοτε, έχοντας στο πλευρό τους εκατοντάδες αλληλέγγυους, παραβρέθηκαν σε κάθε προσπάθεια πλειστηριασμού που έγινε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Αλλά κανείς ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν εμφανιζόταν για χρόνια. Μόνο που πάντοτε, την επόμενη φορά, το τίμημα πώλησης ήταν όλο και χαμηλότερο.
Ετσι, τον περασμένο Φλεβάρη, στον 7ο κατά σειρά πλειστηριασμό, το ακίνητο εκποιήθηκε έναντι 9.237.500 ευρώ στην εταιρεία ACSION Limited, συμφερόντων του ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Κυριάκου Αναστασιάδη, που δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική, στον κλάδο του real estate.
Τα σχέδια των «επενδυτών»
Ο επενδυτής έγινε λίγο αργότερα γνωστός από ανακοίνωση της εταιρείας του προς τους μετόχους της και το επενδυτικό κοινό. Η ACSION ασχολείται κυρίως με εμπορικά κέντρα και οικιστικές κατασκευές τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στην Ευρώπη, καθώς λειτουργεί ένα εμπορικό κέντρο στην Κύπρο. Η εταιρεία επιθυμεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη, δεδομένης της ύφεσης την οποία καταγράφει η οικονομία της αφρικανικής χώρας, και η αγορά της Φιλκεράμ-Τζόνσον εντάσσεται σε αυτή τη λογική, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.
Το κτίριο των 139.000 τ.μ. με το οικόπεδο που το περιβάλλει βρίσκεται σε μια περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη εμπορικών κέντρων και προφανώς για τον λόγο αυτό αγοράστηκε, δηλαδή για τη δημιουργία ακόμη ενός «πάρκου» ανάλογης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πάντως, λίγο μετά την απόκτηση του ακινήτου, η ACSION επισήμαινε ότι έπεται η ολοκλήρωση γραφειοκρατικών διαδικασιών προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του συγκροτήματος, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί ο προσανατολισμός του νέου ιδιοκτήτη.
Διαβάστε επίσης: