ΑΘΗΝΑ
13:42
|
28.04.2024
Ο διάδρομος του Λατσίν έχει πλημμυρίσει από αυτοκίνητα γεμάτα ανθρώπους και τιμαλφή, με σημεία του οδοστρώματος να σπάνε υπό το βάρος της μαζικής εξόδου.
Πάνω από το ένα τρίτο του αρμένικου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ήδη φτάσει στην Αρμενία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 50.000 Αρμένιοι έχουν ήδη φτάσει στην Αρμενία, αφότου εγκατέλειψαν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε το AFP επικαλούμενο στοιχεία από τις Αρχές του Γερεβάν. Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για 50.243 αφίξεις.

Αυτό σημαίνει πως πάνω από το ένα τρίτο του αρμένικου πληθυσμού της περιοχής έχει φύγει τώρα, με σχεδόν 12.000 ανθρώπους να φεύγουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και χιλιάδες άλλους να συνεχίζουν να φτάνουν στην Αρμενία το πρωί της Τετάρτης. Η κυβέρνηση της Αρμενίας έκανε λόγο για «εθνοκάθαρση» του θύλακα.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον πρώην ηγέτη της μη αναγνωρισμένης αρμενικής κυβέρνησης της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», καθώς εκείνος προσπαθούσε να περάσει στην Αρμενία.

Ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που έκανε την περιουσία του στη Ρωσία, μετακόμισε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2022, άφησε τη ρωσική του υπηκοότητα και υπηρέτησε ως επικεφαλής της κυβέρνησής του για αρκετούς μήνες πριν παραιτηθεί νωρίτερα φέτος.

Η κράτηση του Βαρντανιάν τροφοδότησε τις εικασίες ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να διώξει μέλη των αρμενικών αυτονομιστικών αρχών που παραμένουν στην περιοχή και αναμένεται να εντείνει περαιτέρω τους φόβους των εναπομείναντων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ Αρμενίων.

Η έξοδος των Αρμενίων ξεκίνησε μετά την επιτυχημένη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα που νίκησε γρήγορα τις τοπικές αρμενικές δυνάμεις, ανακτώντας εκ νέου τον έλεγχο του ορεινού θύλακα, η σύγκρουση γύρω από τον οποία διαρκεί 35 χρόνια.

Αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά φορτωμένα με οικογένειες και όσα τιμαλφή τους μπορούν εύκολα να μετακινηθούν ταξιδεύουν μέσω του διαδρόμου του Λατσίν, καθώς το Αζερμπαϊτζάν άνοιξε ξανά τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στην Αρμενία μετά από έναν αποκλεισμό του θύλακα επί εννιά μήνες.

Η πρώτη πόλη στην αρμενική πλευρά, το Γκόρις, αναφέρθηκε ότι πλημμύρισε από ανθρώπους που έσπευδαν να καταγραφούν ως πρόσφυγες. Το μήκος 80 χιλιομέτρων μποτιλιάρισμα στον ορεινό δρόμο που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία αποτυπώνεται σε δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η Maxar Technologies.

Η Ναρίνε Σακαριάν, μια γιαγιά τεσσάρων παιδιών που έφτασε στα σύνορα την Τρίτη είπε στο Reuters ότι χρειάστηκαν 24 ώρες για να κάνουν τα 80 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο. Δεν είχαν φάει.

«Ήταν φρικτό, (τα παιδιά) πεινούσαν και έκλαιγαν», είπε στο Reuters φτάνοντας στα σύνορα. «Έχουμε φύγει για να επιβιώσουμε, αυτό είναι όλο».

Εντός του θύλακα, έχουν αναφερθεί ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, ενώ μαι έκρηξη που έλαβε χώρα τη Δευτέρα σε αυτοσχέδιο βενζινάδικο στο οποίο είχαν προστρέξει εκατοντάδες άνθρωποι για να εφοδιαστούν με καύσιμα έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Οι πληρωμές από από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Μαΐου

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Νέο βίντεο με ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα