ΑΘΗΝΑ
02:41
|
09.05.2024
Πυρά κατά Μπάιντεν και Τραμπ από τους επτά υποψήφιους, ενώ εκφράστηκαν ακραίες απόψεις για τη βία, την οπλοκατοχή, το φυλετικό και το μεταναστευτικό ζήτημα.
Το ντιμπέιτ των επτά υποψηφίων για το χρίσμα της προεδρίας των Ρεπουμπλικάνων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024 αντιπαρατίθηκαν σε ένα δεύτερο ντιμπέιτ, και πάλι με την απουσία του μεγάλου φαβορί Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όμως, έλαμψε δια της απουσίας του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές ποινικές υποθέσεις εναντίον του, αποφάσισε να σνομπάρει το ντιμπέιτ προκειμένου να συναντηθεί με απεργούς εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας στην πολιτεία του Μίσιγκαν, σημαντικό πεδίο μάχης στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους.

Οι επτά υποψήφιοι που διεκδικούν το χρίσμα είναι ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο επιχειρηματίας Βιβέκ Ραμασβάμι, ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ, η πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χέιλι, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι και ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Νταγκ Μπουργκούμ.

Δύο από τους αντιπάλους του Τραμπ επιχείρησαν να επωφεληθούν από την απουσία του, επικρίνοντάς τον για το ότι απείχε από το ντιμπέιτ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ινστιτούτου Ronald Reagan Presidential Foundation στην Καλιφόρνια.

Τραμπ ο «αγνοούμενος»

Ο Ντε Σάντις, κυβερνήτης της Φλόριντα, ειρωνεύτηκε τον Τραμπ κάνοντας λόγο για «αγνοούμενο». «Θα έπρεπε να βρίσκεται απόψε εδώ. Οφείλει να υπερασπιστεί την ιστορία του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, άφησε να εννοηθεί ότι ο Τραμπ παραλείπει τα ντιμπέιτ από τον φόβο να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους.

Απευθυνόμενος στον Τραμπ και με το βλέμμα στην κάμερα, ο Κρίστι τόνισε: «Δεν είσαι εδώ απόψε επειδή φοβάσαι να βρεθείς εδώ για να υπερασπιστείς την ιστορία σου. Αποφεύγεις αυτά τα πράγματα».

Ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος του Τραμπ, επέκρινε με ήπιο τρόπο την επιθυμία του πρώην προέδρου να συγκεντρώσει τις εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις εξουσίες των πολιτειών. Η πρώην πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε λάθος προσέγγιση έναντι της Κίνας, καθώς επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο εμπόριο και όχι στα γενικότερα ζητήματα ασφαλείας.

Πυρά κατά Τζο Μπάιντεν

Ο πρώην πρόεδρος, ωστόσο, δεν υπήρξε ο μόνος στόχος κριτικής. Οι υποψήφιοι στράφηκαν εναντίον του σημερινού προέδρου, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, επειδή υποστήριξε τους απεργούς στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Μπάιντεν δεν πρέπει να είναι στις γραμμές πικετοφορίας. Θα πρέπει να βρίσκεται στα νότια σύνορα για να τα κλείσει γιατί δεν είναι ασφαλή, δήλωσε ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ.

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών των ΗΠΑ επέκριναν επίσης τον Μπάιντεν για τη  «χαλαροτητά» του στην επιβολή του νόμου στα νότια σύνορα.

«Ο Μπάιντεν κυμάτισε την πράσινη σημαία. Είπε σε όλους να έρθουν. Είδαμε έξι εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν (παράνομα) τα σύνορα. Η φαιντανύλη σκότωσε περισσότερους Αμερικανούς από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μαζί», είπε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Νίκι Χέιλι.

Σκληρές προτάσεις για το μεταναστευτικό

Στην προφανή προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των ψηφοφόρων, κάποιοι συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ κατέθεσαν ακραίες προτάσεις σχετικά με ζητήματα όπως βία και η οπλοκατοχή, το φυλετικό ζήτημα και το μεταναστευτικό.

Ένα κλιπ του Ρόναλντ Ρίγκαν, του 40ου προέδρου των ΗΠΑ, που ζητούσε «αμνηστία» για τους παράτυπους μετανάστες στις ΗΠΑ παίχτηκε πριν από μια ερώτηση σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική.

Οι απαντήσεις των υποψηφίων έδειξαν πόσο πολύ προς τα δεξιά έχει μετακινηθεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα από τότε.

Ο Κρίστι, ο οποίος κάποτε εκπροσωπούσε ένα Δημοκρατικό κράτος και υποστήριξε μια παρόμοια πρόταση πριν από μια δεκαετία, απομακρύνθηκε από το κάλεσμα του Ρίγκαν, λέγοντας ότι ήταν ουσιαστικά «αρχαία ιστορία».

«Δεν είμαστε πλέον σε θέση να το κάνουμε αυτό πια», είπε η Κρίστι, τονίζοντας ότι θα στείλει την Εθνική Φρουρά στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού «την πρώτη μέρα».

Η Χέιλι, κόρη Ινδών μεταναστών, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας να σταματήσει η ξένη βοήθεια προς τη Λατινική Αμερική μέχρι να διασφαλιστούν τα σύνορα.

«Μόνο όταν διορθώσουμε το σύστημα μετανάστευσης, μόνο όταν κάνουμε τα σύνορα ασφαλή, θα πρέπει ποτέ να βάλουμε περισσότερα χρήματα σε αυτό», είπε.

Ο Ραμασουάμι, εν τω μεταξύ, γιος Ινδών μεταναστών, παρενέβη για να υπογραμμίσει την πρότασή του για ανάκληση της αμερικανικής υπηκοότητας για παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα από γονείς στις ΗΠΑ παράνομα.

«Αν το παιδί ενός Μεξικανού διπλωμάτη δεν απολαμβάνει την ιθαγένεια του εκ γενετής, τότε ούτε το παιδί ενός παράνομου μετανάστη που παραβίασε το νόμο για να έρθει εδώ», είπε ο επιχειρηματίας.

Διχασμός για την Ουκρανία

Η συζήτηση βάθυνε επίσης τον διχασμό των συμμετεχόντων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή ενώ κάποιοι υπερασπίστηκαν την ανάγκη διατήρησης της αμερικανικής υποστήριξης προς τη χώρα, άλλοι επέλεξαν να θεωρήσουν την Κίνα τον πραγματικό εχθρό.

«Το γεγονός ότι ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ένας κακός δικτάτορας δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία είναι καλή. Η Κίνα είναι ο πραγματικός εχθρός και σπρώχνουμε τη Ρωσία περαιτέρω στην αγκαλιά της Κίνας», δήλωσε σχετικά ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι, ο νεότερος των υποψηφίων.

Ο Μπάιντεν διαβεβαιώνει τον Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που ζήτησε το Κίεβο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ενδιαφέρονται να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο », πρόσθεσε ο ΝτεΣάντις, κυβερνήτης της Φλόριντα και δεύτερος αγαπημένος πίσω από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό θα κάνω ως πρόεδρος. Δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή. Έχουν στείλει χρήματα για να πληρώσουν συντάξεις και μισθούς σε γραφειοκράτες και για να χρηματοδοτήσουν μικρές επιχειρήσεις στα μισά του κόσμου. Εν τω μεταξύ, η χώρα μας δέχεται εισβολή», εξέφρασε.

Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, αντ’ αυτού προειδοποίησε ότι εάν δοθεί στον Ρώσο πρόεδρο μέρος της Ουκρανίας «το επόμενο πράγμα θα είναι η Πολωνία », ενώ για τον γερουσιαστή της Βόρειας Καρολίνας, Τιμ Σκοτ, ένας τρόπος «να κρατήσει στρατεύματα στο σπίτι» είναι να υποβιβαστεί ο ρωσικός στρατός.

Προβάδισμα 43 μονάδων

Ακόμη και τη στιγμή που ο Τραμπ αντιμετωπίζει 91 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις, οι υποψήφιοι των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων δυσκολεύονται να ανατρέψουν το σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα του πρώην προέδρου.

Δημοσκόπηση του NBC News που διεξήχθη αυτό τον μήνα έδειξε ότι ο Τραμπ έχει την υποστήριξη του 59% των πιθανών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές, δίνοντας στον πρώην πρόεδρο προβάδισμα 43 μονάδων έναντι του ΝτεΣάντις.

Εκτός από τον Τραμπ και τον ΝτεΣάντις, οι υπόλοιποι υποψήφιοι των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων παραμένουν καθηλωμένοι σε μονοψήφια ποσοστά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Με τις ελπίδες τους για τις προκριματικές εκλογές να μειώνονται, οι συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ φώναζαν ο ένας πάνω από τον άλλο σε μια προσπάθεια να ακουστούν, μετατρέποντας τη συζήτηση σε τηλεοπτικό «αλαλούμ».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα