ΑΘΗΝΑ
09:51
|
28.04.2024
Αναβλήθηκε το Δ.Σ. της ΑΔΑΕ για 29/9, ενώ ο κ. Βορίδης αποκάλυψε την πρόθεση της ΝΔ να παρέμβει στην υπόθεση. Αλλαγές και στο ΕΣΡ.
Total make over... στις ανεξάρτητες αρχές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιπολίτευση προκάλεσε χθες στη Βουλή η δρομολόγηση για σήμερα 28/9 της διάσκεψης των προέδρων με αντικείμενο την αντικατάσταση μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), των οποίων η θητεία έχει λήξει.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. που προγραμματιζόταν για σήμερα, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας Elias

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εκ των μελών του Δ.Σ. πρόκειται να αντικατασταθούν, ενώ ένας εκ των συμμετεχόντων στη διάσκεψη θα αναλάβει τον ρόλο του αντιπροέδρου. Η αναβληθείσα συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΑΔΑΕ προγραμματίζεται για την Παρασκευή και κατά συνέπεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπό τη νέα σύνθεση που θα προκύψει από την αυριανή διάσκεψη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατήγγειλε την κυβέρνηση όχι μόνο για αιφνιδιαστική δρομολόγηση της σχετικής διαδικασίας, αλλά και για προσπάθεια, όπως είπε, να «φρενάρει» την προγραμματισθείσα για αύριο Παρασκευή συνεδρίαση της ΑΔΑΕ για την επιβολή προστίμου στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ύψους 100.000 ευρώ, για την υπόθεση των υποκλοπών.

Τους ισχυρισμούς του Νίκου Ανδρουλάκη απέρριψε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «Ο κ. Ανδρουλάκης λέει κάτι το οποίο θεωρώ απίστευτο. Λέει ότι επίκειται συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αρχής για να επιβληθεί πρόστιμο –καθόρισε και το ύψος του– 100.000 ευρώ στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πού το ξέρει αυτό, δηλαδή ποια θα είναι η απόφαση της Αρχής, ο κ. Ανδρουλάκης; Έχει κάποια πληροφόρηση; Εμείς δεν έχουμε». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Εμφανίζεται εδώ αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος να γνωρίζει και τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, πριν γίνει η διάσκεψη αυτής. Εδώ ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται βαθιά εκτεθειμένος».

Από πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αργότερα σημειωνόταν πως η γνώση του κ. Ανδρουλάκη για το θέμα του προστίμου προήλθε από δημοσιεύματα.

Μετά την «γκάφα» του Μάκη Βορίδη στη Βουλή, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε «πώς ξέρει τις αποφάσεις της ΑΔΑΕ από πριν», τη σκυτάλη πήρε ο Παύλος Μαρινάκης κατηγορώντας την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη ότι αναφέρθηκε «σε ένα επικείμενο πρόστιμο από την Ανεξάρτητη Αρχή» και από πού και με ποιον τρόπο η ίδια και ο κ. Ανδρουλάκης «γνωρίζουν ότι μια Ανεξάρτητη Αρχή πρόκειται να επιβάλει συγκεκριμένο πρόστιμο». 

«Από πού και με ποιον τρόπο γνωρίζουν ότι μια Ανεξάρτητη Αρχή πρόκειται να επιβάλει συγκεκριμένο πρόστιμο; Και, σε κάθε περίπτωση, ποια είναι η πρότασή τους; Να διατηρηθούν ως μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής πρόσωπα των οποίων η θητεία έχει λήξει; Να μην αντικατασταθούν ποτέ;» ρώτησε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Μαξίμου, Παύλος Μαρινάκης.

«Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για μία ακόμη φορά είτε κάνει ότι δεν καταλαβαίνει είτε ψεύδεται συνειδητά», απάντησε με σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Μαρινάκης προσπαθεί να παρουσιάσει ως «νόμιμη διαδικασία» την προσπάθεια φίμωσης της Αρχής που ερευνώντας την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, αποκάλυψε το «παρακράτος των παράνομων υποκλοπών, που είχε στηθεί στην πίσω αυλή του Μεγάρου Μαξίμου».

«Θα συμβουλεύαμε τόσο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο όσο και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Βορίδη να μην περιορίζουν την ενημέρωσή τους μόνο σε όσους αναπαράγουν τα non paper του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς σε άλλη περίπτωση θα γνώριζαν ότι ώρες πριν την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή αξιόπιστα ενημερωτικά site (https://www.tovima.gr/2023/09/27/politics/giati-i-kyvernisi-trexei-na-antikatastisei-meli-tis-adae/) είχαν δημοσιεύσει την είδηση για την εισήγηση του προέδρου της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμου για την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ λόγω της άρνησής της να παράσχει τον φάκελο παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο σχόλιο του.

Παράλληλα καλεί τη κυβέρνηση να απαντήσει:

-Γιατί σπεύδουν άρον άρον να αντικαταστήσουν μέλη της ΑΔΑΕ πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Αρχής;

-Γιατί η ΕΥΠ αρνείται να συνεργαστεί με την ΑΔΑΕ προσκομίζοντας τα «πειστήρια» του «εθνικού κινδύνου»;

-Είναι μία ακόμα «σύμπτωση», που προστίθεται σε αυτές της ταυτόχρονης απόπειρας παγίδευσης με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, του διαστήματος παγίδευσης που ταυτίζεται με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, της καταστροφής του φακέλου την ημέρα που άρχισε την έρευνα η ΑΔΑΕ, της προστασίας των κ.κ. Δημητριάδη, Μπίτζιου, Λαβράνου από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και άλλων πολλών που έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο;» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.

Για «παρακράτος» και «νέα κεφάλαια στη μαύρη Βίβλο της υποβάθμισης του κράτους δικαίου» κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Την ίδια στιγμή, ανώτερες κοινοβουλευτικές πηγές επισήμαιναν ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε στη διάσκεψη των προέδρων της περασμένης εβδομάδας «προϊδεάσει» αναφορικά με την πρόθεσή του να φέρει το ζήτημα της αντικατάστασης των μελών της ΑΔΑΕ, προσθέτοντας πως αν κάτι έγινε χθες ήταν απλώς να διανεμηθούν στα μέλη της διάσκεψης τα βιογραφικά των προτεινομένων νέων μελών της Αρχής.

Αλλαγές και στο ΕΣΡ

Τη νέα σύνθεση των Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αλλάζοντας πρόεδρο και μέλη θητεία των οποίων έχει λήξει.  

Πρόεδρος προτείνεται η σημερινή αντιπρόεδρος του ΕΣΡ και πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ενώ αντιπρόεδρος προτείνεται ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του καναλιού ONE, Γιάννης Πολίτης.

Για μέλη θα προταθούν οι

  • Γιάννης Μιχελάκης, πρώην υπουργός Εσωτερικών και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ (μέλος),
  • Ευτύχης Παλλήκαρης, ο οποίος διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την εκλογική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019 (μέλος)
  • Δημήτρης Σταυρόπουλος, δημοσιογράφος (μέλος),
  • Γιώργος Βλαβιανός, δημοσιογράφος (μέλος),
  • Σπυρίδων Χρυσοφώτης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω (μέλος) και
  • Πέτρος Τριανταφυλλίδης, αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω (μέλος).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα