ΑΘΗΝΑ
17:24
|
06.05.2024
Αναβάθμιση της αμυντικής της ετοιμότητας θέλει η Ε.Ε. βλέποντας την αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου απέναντι στον «υβριδικό πόλεμο» που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Δύση.
Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 70% το 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλη αύξηση των ρωσικών αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε το Κρεμλίνο χαρακτηρίζοντας την εν λόγω απόφαση ως «απολύτως απαραίτητη». Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί σ’ έναν «υβριδικό πόλεμο» που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Δύση.

Εξάλλου, σύμφωνα με έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε σήμερα Πέμπτη 28/9 στη δημοσιότητα, οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 70% το 2024, μια αύξηση που φανερώνει την αποφασιστικότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, το οποίο «είδε» και έφερε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 68% το 2024 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και θα φθάσουν τα 10,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια (106 δισεκ. ευρώ). Έτσι το ποσό που θα διατεθεί για την άμυνα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των συνολικών ομοσπονδιακών δαπανών το 2024 και το 6% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Ο προϋπολογισμός για την εσωτερική ασφάλεια θα φθάσει τα 3,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (33 δισεκ. ευρώ) και θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 19% των ετήσιων ομοσπονδιακών δαπανών.

Οι προτεραιότητες αυτού του προϋπολογισμού είναι σαφείς: «η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας» και «η ενσωμάτωση των νέων περιφερειών» της Ουκρανίας που η Μόσχα προσάρτησε, αλλά επίσης «η κοινωνική αρωγή των πιο ευάλωτων κατηγοριών πολιτών», μερικούς μήνες από τις προεδρικές εκλογές που προβλέπονται για την άνοιξη του 2024.

Να σημειωθεί πως ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το διάστημα 2024-2026 θα κατατεθεί αύριο, Παρασκευή 29/9, στη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.

Συναγερμός «αμυντικής αναβάθμισης» στις Βρυξέλλες 

Η Ε.Ε. πρόκειται να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία εν μέσω ενός απειλητικού παγκόσμιου περιβάλλοντος, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης της επόμενης συνόδου κορυφής, το οποίο «είδε» ο ιστότοπος POLITICO.

«Θα ενισχύσουμε την αμυντική μας ετοιμότητα και θα αναπτύξουμε την ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση, μεταξύ άλλων με περισσότερες επενδύσεις», αναφέρει το κείμενο, σύμφωνα με το POLITICO,  από μια άτυπη συνάντηση ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στη Γρανάδα της Ισπανίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το POLITICO ο τρόπος εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία και η προοπτική του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει ως πρόεδρος των ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο στην Ουάσιγκτον – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη στρατιωτική υποστήριξη για το Κίεβο – ανάγκασε τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στο κομμάτι της  άμυνας.

Η λεγόμενη δήλωση της Γρανάδας, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg, στοχεύει να προετοιμάσει μια πολιτική κατεύθυνση για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιμετωπίζοντας διάφορα θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα, η μετανάστευση και η διεύρυνση. Σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε., το κείμενο υποστηρίζει ότι θα ενισχύσει την «ευρωπαϊκή κυριαρχία και αποτελεί μια γεωστρατηγική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ήπειρό μας».

Το σχέδιο δήλωσης ενδέχεται να αλλάξει ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στην Ισπανία στις 6 Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χτύπημα στην χώρα με Βρετανικά όπλα θα απαντηθεί με χτύπημα σε βρετανική βάση.

Επίθεση στην Ράφα: Καταδικάζουν διεθνείς αξιωματούχοι

Ιρακινή Αντίσταση: Στοχεύσαμε Ισραηλινή βάση στην Χάιφα

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα