ΑΘΗΝΑ
09:18
|
17.05.2024
Αφορμή έδωσε το πρόβλημα στατικότητας των στεγάστρων «Καλατράβα» που διαπιστώθηκε σε από μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ.
ΟΑΚΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας και του Ποδηλατοδρομίου λόγω  προβλημάτων στατικότητας των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ προχώρησε από η διοίκηση του Σταδίου υιοθετώντας τις επισημάνσεις για πιθανούς κινδύνους δημόσιας ασφάλειας που αναφέρονται σε μελέτη που παραδόθηκε στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών».

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

«Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο. Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ολυμπιακού Σταδίου.

Ολόκληρη ανακοίνωση έχει ως εξής:

Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι και τα δύο έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το ΟΑΚΑ κατασκευάστηκε το 1991 και μέχρι το 2003 λειτούργησε ως ανοιχτό Ποδηλατοδρόμιο. Το 2004 ανακαινίστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και τοποθετήθηκε στέγαστρο, αποτελώντας το μοναδικό Κλειστό Ποδηλατοδρόμιο της Ελλάδας.

Γήπεδο αναζητεί εναγωνίως ο Παναθηναϊκός…

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πήρε θέση για το πρόβλημα καθώς η εξέλιξη αφήνει την ομάδα δίχως γήπεδο για τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν  σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί».

Τέλος, θέτει ερώτημα ως προς «…το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μία μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μία περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές (με Μπράγκα και Βιγιαρεάλ)».

Ρωτά τέλος να μάθει αν ρωτήθηκε στη μελέτη ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai που κατασκεύασαν το σκέπαστρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος ο Φατίχ Τερίμ για τον Παναθηναϊκό

Play-off: Μια ανάσα από το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ

Γιουβέντους: Για 15η φορά κυπελλούχος Ιταλίας

Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός ο Κούγιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα