ΑΘΗΝΑ
05:18
|
07.05.2024
Οι πληροφορίες φάνηκαν να μη διασταυρώνονται από ανεξάρτητη πλευρά, αλλά όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο, το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια.
Το γερμανικό υπουργείο διαψεύδει. Γαλλικά και ρωσικά ΜΜΕ επιμένουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«’Ηταν άραγε Γερμανοί οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν από ρωσική επιδρομή στην Ουκρανία;» με αυτόν τον τίτλο προβάλλει σήμερα σχετικό ρεπορτάζ το ευρωπαϊκό δίκτυο Euronews.

Το δίκτυο αναφερόταν στην είδηση που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti στις 23 Σεπτέμβρη κατά το οποίο τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ρωσική επιδρομή στην Ουκρανία ενώ επέβαιναν σε γερμανικό άρμα μάχης τύπου Leopard.

Η πληροφορία αυτή προκάλεσε, όπως αναμενόταν, το εύλογο ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών καθώς θα συνιστούσε άμεση εμπλοκή ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών στον πόλεμο της Ουκρανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη του πολέμου. Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να διαψεύσει την είδηση προσπαθώντας να σβήσει τις φωτιές που άναψε το ρωσικό πρακτορείο που είχε ως μοναδική πηγή έναν Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο που μιλά άπταιστα γερμανικά αλλά θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Αυτός (σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Ria Novosti) του εκμυστηρεύτηκε λίγο πριν ξεψυχήσει πως «αυτός και οι υπόλοιποι ήταν μέλη του Bundeswehr» (Bundeswehr δηλαδή του γερμανικού στρατού).

Το Euronews καταγράφει την είδηση και τη διάψευση επισημαίνοντας αδυναμία να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την εκδοχή γεγονότων που παρουσίασε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων αποφεύγοντας να πάρει θέση.

Ωστόσο, περίπου το ίδιο διάστημα εμφανίστηκαν ανάλογες πληροφορίες και σε ορισμένα γαλλικά ειδησεογραφικά σάιτ όπως εκείνο που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, στο Elements με την υπογραφή του Λιονέλ Ροντουάν (Lionel Rondouin).

Το συγκεκριμένο άρθρο έφερε τίτλο: «Γερμανοί στρατιώτες εμπλέκονται στην Ουκρανία» και φαίνεται πως απηχούσε πάνω-κάτω ανάλογες πληροφορίες με αυτές του Ria Novosti.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες φάνηκαν να μη διασταυρώνονται από ανεξάρτητη πλευρά, αλλά όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο, το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια.

Και η Ουκρανία δεν είναι διόλου εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα…

Οπότε το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Ήταν Γερμανοί οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε Λέοπαρντ από ρωσική επιδρομή στην Ουκρανία ή όχι;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα