Μόνο οι δύο από τους τέσσερις συνδυασμούς υποψηφίων που διεκδικούν την δημαρχία της Ρόδου απάντησαν στις ερωτήσεις του Δικτύου Πολιτών για τη διεκδίκηση δημόσιων χώρων και παραλιών, ΟΜΠΡΕΛΑ.
Πρόκειται για τον συνδυασμό «Αρχή Οργάνωσης-Για το Νησί μας» του Νικόλαου Γερονικόλα και η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Πότσου Τάκη.
Το δίκτυο ΟΜΠΡΕΛΑ είχε ζητήσει εγκαιρως τις θέσεις των υποψηφίων δημάρχων του νησιού γύρω από έξι βασικά θέματα:
- Ενημέρωση για τους όρους παραχώρησης απλής χρήσης παραλιών.
- Την ανάκληση αδειών όπου παραβιάζονται οι προβλεπόμενοι κανονισμοί.
- Εάν έχουν τη βούληση να συνδράμουν την Κτηματική Υπηρεσία για την εφαρμογή και εκτέλεση διοικητικών πράξεων σε σχέση με τις παραλίες του νησιού.
- Εάν θα ενθαρρύνουν την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου να επιτελέσει το έργο της αρμοδιότητας που έχει για την ανάκληση των αδειών λειτουργίας και τη σφράγιση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Εάν θα προχωρήσουν στη διακοπή υδροδότησης σε περιπτώσεις που παραβιάζονται οι προβλεπόμενοι κανονισμοί παραχώρησης παραλιών.
- Εάν προτίθενται να διεκδικήσουν θεσμικά από το Δήμο Ρόδου τη δυνατότητα καθορισμού ανώτατης τιμής (πλαφόν) ενοικίασης ομπρελοκαθισμάτων.
Ποιοι ΔΕΝ απάντησαν
Αντίθετα, περιφρόνησαν τα ερωτήματα του Δικτύου Πολιτών ΟΜΠΡΕΛΑ για την προάσπιση του δημόσιου χώρου ο επικεφαλής της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο», Αντώνης Καμπουράκης, που είναι ο απερχόμενος Δήμαρχος Ρόδου και ο συνδυασμός «ΕΝΑ – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ – ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ», του Αλέξανδρου Κολλιάδη.
Τι λέει ο συνδυασμός «Αρχή Οργάνωσης-Για το Νησί μας»
Ο Συνδυασμός «Αρχή Οργάνωσης-Για το Νησί μας» απάντησε σε σχέση με τη διασφάλιση ζωτικού χώρου πέντε μέτρων μεταξύ κύματος και ξαπλώστρας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο προβλεπόμενος νόμος για τη διατήρησή του.
Επισημαίνει επίσης πως επιδιώκει, μεταξύ άλλων:
- Τη συγκρότηση της προβλεπόμενης «Ελεγκτικής Επιτροπής» για την τήρηση του νόμου που προβλέπει ποινές έως και άρση της μίσθωσης σε περίπτωση υποτροπής των παραβατών.
- Την δυνατότητα τροποποίησης των όρων μίσθωσης με μείωση του ποσοστού κάλυψης από ομπρέλες και ξαπλώστρες.
- Τη δημιουργία μητρώου βαρέων μηχανημάτων και μνημόνιο «διαρκούς συνεργασίας» με τους ιδιοκτήτες τους ώστε όταν ο εισαγγελέας ζητά συνεργασία να μην αναζητούνται μηχανήματα τελευταία στιγμή.
Ο συνδυασμός «Αρχή Οργάνωσης» Για το Νησί μας, τονίζει πως οι ακτές δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως οικόπεδα για κερδοσκοπία επειδή μεταξύ άλλων το μοντέλο της «ακριβής ξαπλώστρας» θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Ζητά επίσης να επιστρέψει στους δήμους η διαχείριση των παραλιών μέσω απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.
Τι απαντά η Λαϊκή Συσπείρωση του Τάκη Πότσου
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Τάκη Πότσου στηλιτεύει την «απαράδεκτη κατάσταση» που έχουν προκαλέσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις με νόμους, διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις με την ανοχή Δήμων και Περιφερειών που κάνουν την «πάπια» και στηρίζουν το φαινόμενο με τη στάση τους.
Επισημαίνει εξοργιστικές περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε παραλίες της πόλης της Ρόδου, στη Γλύστρα, στην Αγάθη και τον Άγιο Παύλο θέτοντας το ζήτημα για «ποια νομιμότητα» μιλά η εκάστοτε κυβέρνηση που έχει μετατρέψει τις παραλίες και τον αιγιαλό «σε απέραντη ζώνη επιχειρηματικής εκμετάλλευσης». Όπως τονίζει, «ακόμα και η παραχώρηση στους δήμους των παραλιών γίνεται με απαράβατο όρο αυτόν της εμπορικής εκμετάλλευσης»!
Προσθέτει πως το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης των παραλιών του νησιού δεν θα σταματήσει εάν δεν πάψουν να είναι εμπορευματοποιημένες οι παραλίες.
Ξεκαθαρίζει πως για τη Λαϊκή Συσπείρωση, όχι μόνον πρέπει άμεσα να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται για κάθε λογής αυθαιρεσίες και παρανομίες αλλά «είναι δέσμευση ο αγώνας για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες».
Καταλήγει δε αναφέροντας ότι με «τη στήριξη του Ροδιακού λαού και με τους αγώνες του, αυτό που σήμερα φαίνεται ακατόρθωτο γιατί έχουν την εξουσία και τον πρώτο λόγο τα επιχειρηματικά συμφέροντα στηριζόμενα σε κυβερνήσεις και τοπική διοίκηση, μπορεί να ανατραπεί έχοντας στο πλάι τις διοικήσεις σε δήμους και περιφέρειες που αγωνίζονται για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων».