Την συντεταγμένη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, προκειμένου να υπάρχουν αποτελεσματικές δράσεις για την «ενεργητική αποτροπή» ροών παράτυπων μεταναστών πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας νωρίτερα σήμερα στη Μάλτα στη σύνοδο κορυφής εννιά χωρών της Μεσογείου (γνωστές ως MED9 που απαρτίζουν Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία).
Κατά πληροφορίες, ο Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική «ενεργητικής αποτροπής» που ακολουθεί η Ελλάδα σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, ισχυριζόμενος πως αυτές έχουν περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές και αποθαρρύνουν τους διακινητές.
Διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει αυτή την πολιτική, επιδιώκοντας συνεργασία με την γειτονική Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και αντάλλαξαν θέσεις για τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας στην τεχνολογία για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης ιδιαίτερα την ανάγκη «φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και τη στενότερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης.
Ο Μητσοτάκης σε εκείνο το σημείο τόνισε πως χρειάζεται συνεργασία των 27 κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.
Επιπλέον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος καθώς στις 5 και 6 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί στη Γρανάδα το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.